Gitanes, Ball de (Santa Perpètua de Mogoda)

Nom: Colla de Gitanes de Santa Perpètua de Mogoda.

Adreça: Plaça de l'esglèsia s/n.  08130-Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona).

Persona de contacte: Àngels Torra.

 

Telèfons de contacte:

615505498 - Àngels

640088304 - Xico

 

Adreça electrònica: [email protected]

 

Xarxes socials:

https://www.facebook.com/balldegitanes.santaperpetua

https://www.instagram.com/balldegitanesspm

https://www.twitter/ballgitanes.spm

 

Afiliació a altres entitats: l'Agrupació del Ball de Gitanes del Vallès.

https://www.facebook.com/agrupacio.gitanes.valles/

 

Logotip:

 

Activitats fixes:

La ballada principal és la de diumenge de Rams a la tarda. És on venen pobles veïns convidats a participar de la ballada i on podem veure les diferents coreografies creades per cada mestre de les colles.

La ballada de la Festa Major d'hivern, on hi participem amb una ballada a la mitja part de les sardanes.

La ballada per a la Festa Major d'estiu on participem de la tarda d'entitats.

Altres ballades on participen:

Festa catalana de Barcelona, Festes Majors de barri, Fira del comerç, Festa Arbre de Santiga, Ballada a Montserrat, Ballada de Roda: al mateix que el diumenge de Rams venen pobles veïns a ballar al nostre poble, nosaltres anem als pobles veïns a participar de les seves ballades.

La ballada més singular que tenen en aquest moment és la Picada de joves i la Ciutat Gitanera.

A la Picada de joves la colla de joves concursa contra els pobles de Castellar del Vallès, Ripollet i Cerdanyola pels premis en tres categories: Les millors gitanes, la peça més innovadora i les millors castanyoles .

Ballen en qualsevol indret, places, pavellons, escoles…

La Ciutat Gitanera, un projecte que va començar el 2017 amb l'intenció de donar a conèixer el Ball de Gitanes arreu del món amb tots aquells pobles que tenen colla de Gitanes i que hi vulguin participar. La primera Ciutat Gitanera 2017 va ser Perpinyà i aquest any estan intentant que ho sigui un poble de Catalunya.

També estan treballant per trobar alguna ciutat que els vulgui acollir i fer un intercanvi cultural.

 

Assajos:

Els trobareu al Centre Parroquial o al Centre Cívic de la Florida:

Colla de petits: Divendres de 19:30 a 20:30H al Centre Parroquial (primer divendres de cada mes al Centre Cívic el Vapor)

Colla de joves: Dimarts de 21:30 a 22:30H al Centre Cívic de la Florida

Colla de grans: Dijous de 21:30 a 23:00H al Centre Cívic de la Florida

 

 

Història:

El Ball de Gitanes està molt arrelat a Santa Perpètua de Mogoda. Es té constància d'aquesta activitat des de mitjans del Segle XIX.

Després d'uns anys que es va deixar de ballar, a Santa Perpètua de Mogoda es balla continuadament des de l'any 1984, any en què es constitueix com a entitat i es forma la junta que gestionarà el Ball de Gitanes , sent el president en Vicens Soley, actual president  honorífic.

Antigament a Santa Perpètua de Mogoda es ballava per carnestoltes. Entre el Dijous Gras i el Dimecres de Cendra s'anava als pobles del voltant a ballar. En l'actualitat la temporada comença per carnestoltes i acaba a finals de maig amb una ballada a Montserrat. Anem a ballar als pobles del voltant fent el que anomenem el Ball de Roda. A Santa Perpètua es balla el diumenge de Rams.

Antigament es ballaven a plaça la majoria de vegades, però en algunes ocasions es podia ballar al Café del Coro (lloc de reunió de joves i grans), sindicat agrari..... En aquests moments continuem ballant a plaça per la Festa Major i cada any al pavelló per diumenge de rams .

La colla era formada per homes i dones de diverses edats, majoritàriament joves i grans. Actualment la formen 3 colles, petits, joves i grans.

A Santa Perpètua tenim coneixement de diversos mestres al llarg d'aquests anys:  Esteve Congost, Tomás Ricart, Josep Folguera, Jacint Cruselles, Mateu  Llonch, Cinto Borràs, en Figueres,  Joan Casajoana, Patricia Habermeyer,  Ferran Ventura, Madrona Griñan, i altres que segurament ens deixem per desconeixement,  fins arribar als actuals Francesc Surroca, Eva Rodríguez,  Núria Espuela i Alexis Martínez, amb la col·laboració puntual d'algun mestre d'altres pobles.

Aquest any 2018 han celebrat la 34na edició.

 

 

Any 1890 a 1899:

Els dies 9, 11 i 13 de febrer de 1899 els pobles de Ripollet, Parets i Santa Perpètua van celebrar el tradicional Ball de Gitanes per  la qual cosa va ser contractada l'orquestra de Granollers "Los Agustíns" amb els coneguts mestres Miquel Fondevila (cornetí) i Joan Mont (fiscorn). La mateixa orquestra també va tocar en els balls de màscares de tarda i nit dels dies 12 i 14 de febrer en els salons de la Societat "La Alhambra" de Granollers.

 

Any 1900 a 1909:

També es va trobar documentada la ballada del dia 25 de febrer a Santa Perpètua de Mogoda al setmanari La Veu del Vallès del 18 de febrer del 1900.

Els primers anys del sXX s'estava donant molta empenta per a la conservació  dels costums tradicionals tal és el cas del folklorista Maspons i Camarassa i altres que no paraven d'organitzar sessions folklòriques en centres escursionistes, ateneus i altres entitats de cultura popular.

L'any 1906 Maspons fa un seguit de conferències sobre el Ball de Gitanes a diverses entitats.

"En el «Centre Excursionista de Catalunya» se ha dado una sesión folklórica sobre el «Ball de gitanes,» tan popular en la comarca del Valles. El señor Maspons y Camarasa dio á conocer un notable trabajo explicando lo que es este espectáculo, sus diferencias según el tiempo y las diversas localidades, describiéndolas bellamente y haciendo notar su carácter.
Avaloraron el estudio del señor Maspons multitud de consideraciones sociológicas y curiosas notas folklóricas y populares de las que hizo deducciones bien originales.
Se proyectaron vistas fotográficas, según pulcros clisés de los señores Font, Fages, Biada
y Cuyas. Al propio tiempo el señor Massó dio a conocer al piano toda la música que se ha utilizado en diferentes tiempos y pueblos, teniendo ocasión de mostrar algunas melodías del bello canto popular. Lo mismo el señor Massó que el señor Maspons fueron muy aplaudidos por la selecta y numerosa concurrencia que asistió al acto, entre la que se notaban muchas señoras y señoritas".

 

Any 1910 a 1919:

 

Any 1920 1 1929:

 

Any 1930 a 1939:

 

Any 1940 a 1949:

 

Any 1950 a 1959:

 

Any 1960 a 1969:

 

Any 1970 a 1979:

 

Any 1980 a 1989:

Després d'uns anys que es va deixar de ballar, a Santa Perpètua de Mogoda es balla continuadament des de l'any 1984, any en què es constitueix com a entitat i es forma la junta que gestionarà el Ball de Gitanes , sent el president en Vicens Soley, actual president  honorífic.

La filmació que segueix és la primera després de la restauració del Ball de Gitanes al poble.

 

Any 1990 a 1999:

 

Any 2000 a 2009:

 

Any 2010 a 2019:

Colla de gitanes de Santa Perpètua de Mogoda. Any 2018.

El Pavelló d'Esports va acollir el diumenge 25 de març de 2018 la tradicional ballada de gitanes del grup de Santa Perpètua. Altres colles van prendre part també a l'activitat com a convidades com ara les de Ripollet, Parets i els antics dansaires de Cerdanyola.

Aquesta era la 34 Ballada i el seu inici va tenir un moment per a retre homenatge al perpetuenc i president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, empresonat per un presumpte delicte de sedició.
Un dels membres del Grup Ball de Gitanes de Santa Perpètua Marià Sallent va expressar que l'entitat se sent afectada per la situació en general a Catalunya i que amb aquesta acció volien recordar la "situació injusta del perpetuenc Jordi Cuixart". Per a Sallent va ser un acte «fet amb tota la dignitat que vam poder», indicava. La ballada es va desenvolupar amb total normalitat i totes les colles convidades van assistir a la trobada "malgrat que l'activitat coincideix sempre amb el Diumenge de Rams".

El membre del Ball de Gitanes, Marià Sallent va expressar que el grup està treballant molt i que realitzen moltes activitats culturals perquè altres municipis els conviden a assistir i per a Sallent aquest fet mostra que estan fent les coses bé.

 

 

La indumentària:

Les colles del ball de gitanes (al Vallès) competeixen en la coreografia i en  veure qui balla millor. També des de antigc hi havia també molta rivalitat en els vestits, sobretot els de les noies, entre els pobles per veure qui era el que el duia més maco, això feia que s'estrenés el vestit cada any. En l'actualitat, degut als canvis en la nostra societat, s'intenta que el vestit es porti vàries temporades, d'aquesta manera abarateixen costos.

Un altre element indispensable són les castanyoles que acompanyen el ritme de les danses.

Altres elements que en l'actualitat ja no fan servir, si no es en ocasions especials, són el mantó en les noies i el tapaboques en els nois.

Antigament el vestuari que es feia servir, era el vestit del diumenge els que tenien mes diners, els qui no en tenien duien el que tenien i se'ls anomenaven esparracats.

Les espardenyes de set betes son un altre element característic del Ball de Gitanes. Aquestes acostumen a portar picarols i les de les noies s'acostumen a engalanar amb cintes de colors.

Els nois també porten camals amb picarols, perquè al picar el peu a terra sonin amb força i acompanyin la dansa, i la faixa a la cintura que tradicionalment és de color vermell, tot i que actualment es porten d'altres colors, intentant combinar el color amb el vestit de les noies.

 

 

La Música:

 

 

El Ball:

El que seguix és el ball que presenta la colla jove aquests darrers anys, una amalgana entre les danses antigues i altres de nova execució.

 

 

Bibliografia:

LA VANGUARDIA. 8 de febrer de 1899. pàgina 3.

LA VANGUARDIA, 29 de juny de 1906. pàgina 2.

Torra, Àngels. Informació històrica de la Colla de Gitanes de Santa Perpètua de Mogoda.

L'Informatiu. web.

Los comentarios están cerrados.