Tirabou de Gaserans, Ball del

 

El ball del tirabou es fa a Sant Feliu de Buixalleu el diumenge més proper a la festivitat de Sant Isidre, patró dels pagesos, que s'escau el 15 de maig.

El ball del tirabou de Gaserans té un origen antic, es va deixar de fer en un moment indeterminat i va ser recuperat després de la Guerra Civil, moment en el qual es va passar a ballar a la plaça de l'Escola, fins al maig de l'any 1956, que es va tornar a perdre. Gràcies al record dels veïns més grans del poble, l'any 1980 se'n va recuperar la música i el 1999 l'Esbart Dansaire Montsoriu de Sant Feliu de Buixalleu va recuperar el ball amb motiu de la XXVI Festa d'Homenatge a la Vellesa. Posteriorment, un grup de veïns i veïnes del poble han agafat el relleu i són els que actualment ballen el tirabou a la plaça de l'Escola de Gaserans.

A l'inici del ball els balladors es troben separats en dos grups, un de dones i l'altre d'homes. Una persona, anomenada paborde i escollida per la comissió de festes, forma les parelles tot acompanyant, una a una, les dones vers el grup d'homes. Antigament els pabordes duien uns rams que feien pudor i els acostaven als assistents per a indicar-los que havien de formar part d'una de les parelles del ball, una invitació que les persones escollides no podien refusar. Solien fer que les parelles resultants fossin ben divergents: homes casats amb noies joves, homes alts i dones baixes, persones de famílies enemistades, etc. A partir d'aquest moment comença un ball que es basa en els constants canvis de parella ordenats pels pabordes. Finalment, els balladors treuen a ballar gent del públic.

L'elevada participació en aquest ball indica la rellevància social que té per a la població local.

 

També es va ballar el ball del Tirabou de Gaserans a Arbúcies el 18 d'octubre de 2014 amb motiu de la celebració de la inscripció de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny a la UNESCO.

 

       

Tres primers programes de les trobades de Danses Vives i Balls a Plaça on també es balla el Tirabou de Gaserans.

 

 

 

 

 

 

La Indumentària:

 

 

 

 

 

 

 

La música:

 

 

 

 

 

 

 

El ball:

Los comentarios están cerrados.