Ball de Gitanes de Canovelles

 

Any 2000 a 2009:

El ball de gitanes a Canovelles es va recuperar arran del mil·lenari del municipi, celebrat l'any 2008. Aquest ball consisteix en una barreja de balls: xotis, contradanses, polca i jotes, entre d'altres, juntament amb els elements característics propis. La vestimenta sol ser:

  • la noia: faldilla amb enagos a sota, una brusa, espardenyes i amb una cua feta al cabell amb un llaç.
  • els nois: uns pantalons de pana, camisa blanca, faixa i unes espardenyes.

La Comissió Sant Antoni Abat, impulsora de la recuperació del ball de gitanes a Canovelles l'any 2008, ha recuperat les ballades de gitanes a l'Era de Can Castells, lloc de tradicional celebració de l'Aplec anual del poble, el dilluns de Pasqua.

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

Tradició i cultura popular a l' Aplec de Canovelles. La celebració va ser seguida per molts veïns i veïnes, que van gaudir duna desena de propostes diumenge 26 i dilluns 27 de març de 2016.

La zona antiga de Canovelles va tornar a acollir una desena d'activitats per a tots els gustos i edats amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni històric del municipi, així com les seves tradicions i cultura popular.

La Comissió Sant Antoni Abat i l'Ajuntament de Canovelles van ser els encarregats d'organitzar aquesta celebració, cada any més participativa i multitudinària. Diumenge 27 es va donar el tret de sortida amb la inauguració de l'exposició 800 aniversari de Nostra Senyora de Bellulla (1216-2016), oberta al públic durant els dos dies de l'Aplec.

Els historiadors i responsables de l'exposició, Pere Julià i Diego Sola; el president de la Comissió Sant Antoni Abat, Jordi Rubio i l'alcalde de Canovelles, José Orive, van inaugurar la mostra diumenge en commemoració a l'any Bellulla, un complet recull sobre la història de la Mare de Déu de Bellulla amb explicacions, fotografies, goigs, mapes, una talla de fusta de gran valor cultural i històric. Més enllà de les creences religioses de cadascú, cal tenir en compte que la Mare de Déu de Bellulla, patrona de Canovelles, forma part de la nostra història, va assegurar l'alcalde, donant les gràcies a la Comissió per mostrar al públic aquest recull de peces tan valuoses que ajuden a entendre el passat i també el present del nostre poble.

Pere Julià va dedicar l'exposició a la dona d'Eustaqui Casals Margall, coneixedor de primera mà de la història de la Verge de Bellulla i estret col·laborador de l'exposició, que va morir recentment. Aquesta és una exposició senzilla, fàcil d'entendre i molt visual, va dir Julià que també va aprofitar per donar les gràcies a les persones que van adquirir el recull de goigs que la Secció d'Estudis de la Comissió va realitzar amb motiu del 800 aniversari de la Verge de Bellulla i que tothom podrà consultar, a partir d'ara, a la Biblioteca Frederica Montseny.

Diego Sola, per la seva part, va oferir amb Pere Julià una visita guiada per cadascun dels materials exposats, apropant a tots els assistents, prop d'un centenar, la història de la Mare de Déu de Bellulla, famosa a l'edat moderna a la comarca i bona part de Catalunya pels nombrosos miracles que se li van atribuir a persones amb problemes a la vista.

Després de la inauguració, l'església de Sant Fèlix va acollir l'esperat concert de música clàssica: Primavera clàssica a Sant Fèlix, que va donar a conèixer el treball de joves músics amb un repertori extens i molt variat de música de tots els temps, en un entorn privilegiat com és l'església romànica de Canovelles. Van participar al concert els alumnes del Conservatori de Música de Granollers, l'Escola Superior de Música de Catalunya i diversos components de l'Orquestra Jove Filharmonia.

La 26a Cursa de fons de Canovelles va ser el primer acte de dilluns de pasqua, amb molta participació i un ambient festiu que va durar tot el matí. Paral·lelament va tenir lloc la Missa en honor a la Mare de Déu de Bellulla a l'església de Sant Fèlix i, a la zona esportiva Can Duran, els petits van gaudir d'un matí de jocs alparc infantil amb inflables i un circuit de karts dallò més divertit.

L'Era de Can Castells es va omplir, després, de balladors de sardanes en l'activitat Demostració de cultura popular amb la música de la Cobla Punt Cat. La Colla Gegantera també va pujar fins a l'Era per fer ballar a en Carles, la Cisqueta, la Vicenteta i l'Urpes, en una Era plena de veïns i veïnes. A les dues del migdia, la font de Can Duran va tornar a omplir-se de canovellins i canovellines per celebrar l'emblemàtica Arrossada popular.

A la tarda, els assistents van desplaçar-se novament fins a l'Era per gaudir de l'actuació del grup dels grans de la Colla de Ball de Gitanes de la Comissió, que va oferir una polca nova i van acabar amb l'himne de Canovelles. La festa va acomiadar-se fins l'any que ve amb el tradicional Ball de tarda amb el duet Guatekers, molt animat i participatiu.

Los comentarios están cerrados.