Montserrat, Esbart de Dansaires (Barcelona)

 

 

Any 1920 a 1929:

Després de deixar  l'Esbart Folklore de Catalunya, Joan Rigall funta l'any 1925 l'Institut de Folklore de Catalunya com entitat dedicada al recull, estudi i catalogació de les manifestacions dansades de Catalunya. En un principi l'Institut de Folklore disposava solament de col·laboradors que realitzaven diversos treballs de camp; però no disposava de l'element dansaire.

Preocupat per aquesta necessitat, Rigall reuneix un grup de gent que l'anomenarà Esbart de Dansaires Montserrat. El mes d'agost de 1926 queda constituïda aquesta nova entitat. La direcció del qual recau en la persona de Leandre Peracaula (1896-1966).

La seu social de l'esbart estava al carrer de Joaquim Costa de Barcelona.

S'evidencia però una manca clara de mitjans. L'esbart s'adscriu a l'Institut de Folklore de Catalunya passant a estar dirigit per Joan Rigall. Aureli Capmany serà nomenat president honorari de l'Esbart de Dansaires Montserrat. Leandre Peracaula passa a ser un dels mestres auxiliars durant un temps, através del qual hi entra a ballar Joan Comas i Vicens (1909-1977) provinent de l' Esbart Pàtria el qual també serà iniciat per Joan Rigall en la recerca i anotació de balls tradicionals.

 

Al poc temps l'Esbart de Dansaires Montserrat canvia de seu social i passa a la Ronda Sant Pau, 34, principal.

Entra a ballar Maria Rusca i Bellvell (1914-1998) que posteriorment entraria a formar part de l'Esbart Folklore de Catalunya i també obtindria la càtedra de dansa catalana a l'Institut del Teatre.

Maria Rusca ballant La Morisca amb Josep Zaldívar. Esbart Folklore de Catalunya.

Maria Rusca, madrina en l'acte de benedicció del banderí de l'Esbart Folklore de Catalunya. A la sortida de l'acte Basté i  Sentís amb les corresponents parelles van ballar La Morisca de Gerri de la Sal.

 

El diumenge 21 de juliol de 1929 l'Esbart de Dansaires Montserrat participa en la celebració del "Xè Aplec de Joventut" amb el Ball de Gitanes del Vallès, sota la direcció de Josep Ma Camps.

El mateix any 1929 i després de la mort de Rossend Serra i Pagès, Joan Rigall proposa a Joan Coma i Vicens de vint-i-vuit anys la sots-direcció de l'esbart. El nou càrrec es fa efectiu des de l'1 de gener de 1930.

Aquest esbart tenia una filial a Reus anomenada "Esbart Montserrat del Centre de Lectura de Reus" .  Degut a l’amistat amb la Sra. Maria Forcada "Maria dels ballets" feien feina d'ensenyament i divulgació de la dansa tradicional catalana entre els dos esbarts.

 

 

Any 1930 a 1939:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1940 a 1949:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

Programa de mà del Festival Popular de Música Catalana en el qual hi va fer un recital de dansa l'Esbart de Dansaires Montserrat dirigit per Joan Rigall. 5 de maig de 1955

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Entrevista amb Josep Bargalló i Badia l'any 2003.

Arxiu de l'autor.

Los comentarios están cerrados.