Pàtria de l’Ateneu Democràtic Regionalista del Poblenou, Esbart de Dansaires

 

Ateneu Democràtic Regionalista del Poblenou (Barcelona) fou una entitat històrica del barri del Poblenou de Barcelona que va existir de 1902 a 1936.

Era un ateneu relacionat amb la Lliga Regionalista. L'Ateneu Democràtic Regionalista va ser creat l'any 1902. L'ateneu va començar a un local del carrer de Marià Aguiló i després es va instal·lar al que havia estat en diferents etapes el Teatre Cervantes i el Patronat de l'Obrer, al carrer de Wad-ras, 208. S'hi feien funcions teatrals i disposava de seccions infantils de rítmica i plàstica, així com d'unes escoles i una secció d'excursionisme.

El 1917 publicava un portaveu, que va interrompre la publicació durant la dictadura de Primo de Rivera, per tornar a sortir quan es proclamà la Segona República Espanyola.

L'any 1922 Joan Rigall i Casajuana crea la secció de dansa tradicional que s'anomenarà Esbart de Dansaires Pàtria sent una delegació de l'Esbart Folklore de Catalunya. El diumenge 31 de desembre de 1922 a les 9 de la nit es va fer la festa de presentació del nou esbart, comptant amb la col·laboració de la secció de declamació i una cobla. L'acte es va fer a la mateixa seu social.

Un dels seus directors va ser Leandre Paracaula que havia estat dansaire de l'Esbart Barceloní de Dansaires

El dia 8 de setembre de 1923 a les quatre de la tarda l'Esbart Pàtria va participar en la festa major del Poblenou amb un festival de danses catalanes.

Arribada la guerra l'any 1936 l'esbart abandona les activitats definitivament.

El local va ser ocupat pel Comitè de Defensa durant la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939 i, acabada la guerra, va ser la seu d'Educación y Descanso, un departament lligat a Falange. Ara, al seu solar hi ha l'Institut d'Ensenyament Secundari Poblenou

Los comentarios están cerrados.