Cavallins de Sant Feliu de Pallerols, Ball de

Per Pasqua Granada -entre mitjans de maig i mitjans de juny- Sant Feliu de Pallerols celebra la seva Festa Major i no ens podem perdre el Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa.

L’origen, la implantació i l’organització d’aquesta valuosa peça de la dansa tradicional catalana són desconeguts, ja que lamentablement no en resta documentació escrita, però hi ha diverses teories que li otorguen un caràcter llegendari, teatral o hagiogràfic. Segons la més popular, el ball va néixer en el context de la representació de la victòria dels cristians davant els sarraïns.

La llegenda situa els fets al segle VIII, quan Sant Feliu de Pallerols es trobava assetjat pels moros els quals disposaven de moltes armes i de gran cavalleria, clarament superaven les tropes cristianes. Els vilatans, mancats de recursos per poder repel·lir l’envestida per les armes, recolliren tota la roba, fustes, cartrons i fabricaren un exèrcit fictici. Construiren uns cavalls de fusta (de manera que semblessin un grup de guerrers a cavall), uns gegants que llançaven enormes pedres i una mula o bèstia folla (la mulassa) que produïa uns brams esfereïdors. Amb aquest exèrcit fictici, i protegits per l’obscuritat, els santfeliuencs es van llançar contra l’enemic desprevingut, que va fugir espantat després d’una contesa que va tenir lloc al Camp de la Creu del mas de la Fàbrega.

Tal com es desenvolupa avui dia, el Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa a Sant Feliu de Pallerols constitueix l’eix vertebrador de la Festa Major del poble. L’anomenat “Ball Pla” és la primera peça del conjunt; el ball simbolitza la disciplina dels guerrers dels dos bàndols i representa la seva preparació i la seva predisposició a la lluita. Tot seguit s’executa la “Matadegolla” que representa la lluita entre els dos exèrcits, amb la victòria cristiana sobre l’enemic i és segurament la dansa més antiga del conjunt de balls. La tercera dansa és el “Contrapàs” que representa la celebració religiosa de la victòria com a acció de lloança a Déu. La “Sardana curta” és considerada la celebració laica de la festa (després de la celebració religiosa); es coneixen dues melodies de la Sardana Curta, l’anomenada “L’antiga”, que és d’extensió lleugerament inferior a la sardana anomenada “Pastoreta”, creada pel músic santfeliuenc, Narcís Paulís.

 

 

 

 

 

Any 1900 a 1909:

 

 

 

 

 

 

Any 1910 a 1919:

 

 

 

 

 

Any 1920 a 1929:

 

 

 

 

 

 

Any 1930 a 1939:

 

 

 

 

 

 

Any 1940 a 1949:

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

El 18 de Maig de 1999 la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols i el Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa, van ser declarats per la Generalitat de Catalunya, Festa Tradicional d’Interès Nacional.

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La indumentària:

 

 

 

 

 

 

 

 

La música:

 

 

 

 

 

 

El ball:

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Entrevista amb el Sr. Narcís Paulís

Entrevista amb la Comissió de Festes de Sant Feliu de Pallerols.

Youtube. Filmació. Toni Linares.

Los comentarios están cerrados.