Associació de Lectura Catalana, Esbart de Dansaires de l’

L'Associació de Lectura Catalana tenia la seva seu social al carrers Trafalgar, 36 primer pis (Barcelona). Aquesta associació de lectura també va organitzar el I Concurs de Lectura Artística per a nois i noies menors de quinze anys i la "Festa del Bell Parlar" l'any 1906.

Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana (Barcelona).

L'esbart de dansaires és una secció més que es crea arran d'una ballada benèfica de sardanes que organitza el Foment de la Sardana a la Plaça Real de Barcelona el 10 d'agost de 1907.

L'èxit de les danses tradicionals en aquesta festa benèfica fa que el folklorista Aureli Capmany i Farrés proposi al director de l'Associació de Lectura Catalana la creació d'un esbart dansaire. El seu primer director, mestre de dansa i dansaire serà Rafael Tudó i Duran.

Per aquell temps Joan Rigall esta fent el servei militar a La Seu d'Urgell on recull els següents balls: l'Aiguarrós de Castellciutat, el Ball Cerdà de La Seu d'Urgell, l'Indiot i el Ball Enrobat també de La Seu. A l'acabar el servei militar, torna a l'Esbart de Dansaires on afegirà aquestes danses al repertori de l'esbart de l'Associació de Lectura.

Alguns dels seus membres aleshores eren: Joan Rigall i Casajuana, Aureli Capmany, Josep González, els germans Mas, els germans Bertran, Rafael Tudó i Duran, que a més fa de mestre de dansa. Sent el president n'Aureli Capmany.

La presentació de l'Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana es va fer el 25 de gener de 1908 al vespre, coincidint amb una exposició d'ex-libris de l'artista gironí Monsalvatge. El programa que van dur a terme va ser: ball de cascavells, ball pla, la morisca, l'esquerrana, la pavana, el ball de Sant Ferriol i l'Hereu Riera que va ser interpretada per Joan Rigall. L'èxit d'aquesta actuació fa que es torni a repetir el mes de febrer del mateix any.

L’any 1907,  l’Esbart de Dansaires de l’Associació de Lectura Catalana fa una série de conferències i ballades per a divulgar i mantenir les tradicions del pobles de Catalunya. Organitzen la "Festa de les Danses Populars"

El 6 de maig de 1908 l'esbart de l'associació participa en la "Festa del Cinquentenari del Jocs Florals" al Parc Güell de Barcelona, ballant la Dansa de Campdevànol i el Galop de Cortesia de Grub.

 

Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana ballant  la Dansa de Campdevànol. En la fotografia podem veure: Joan Rigall i Casajuana, Aureli Capmany, Josep González, els germans Mas, els germans Bertran, i Rafael Tudó amb les corresponents parelles de dansa.
Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana ballant el Galop de Cortesia de Gurb.

 

El 6 de juny de 1908 l'Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana participa en els actes del Centenari de la batalla del Bruc a Manresa organitzat pel Foment de la Sardana de Manresa. Al finalitzar la ballada, els responsables del Foment de la Sardana s'entrevisten amb Rigall amb l'intenció de formar un grup de dansaires a aquella localitat, demanant la seva col·laboració. En aquests moments J Rigall (nat el 7 de novembre de 1885 a Manresa) és el responsable artístic de l'esbart i n'Aureli Capmany s'ocupa de la presentació de l'acte i dels balls i danses representats.

El diari "El Pla de Bages" (10-06-1908) en la ressenya remarcava que «els balls molt ben tocats per els Montgrins de Torroella de Montgrí, els quals eren instrumentats pels mestres Eusebi Bosch i Francesc Pujol», i ballaren: Ball de Cascavells de Merola, Ball Pla del Pallars, La Morisca de Gerri de la Sal i Indiot del Pallars, i a la segona part: Dansa de Castellerçol, Ball del Ciri de Castellerçol, Galop de Cortesia de Gurb, Ball de Sant Farriol de Pallars i La Bolangera de Castellbó-Pallars. amb l'experta direcció de Rafel Todó i Duran que deixa l'entitat passant a dirigir l'esbart Joan Rigall.

Cal destacar que a l'intermedi la colla Homes de demà, de Sant Mateu de Bages, ballaren el Ball de cascavells en la variant del seu poble, que hagueren de repetir pels forts aplaudiments.

Rafael Tudó hi va ballar fins el mes de juny de l'any 1908. Deixa l'entitat i funda l’Esbart Català de Dansaires a la seu del Foment Autonomista de Catalunya, el mes de juliol de 1908. L'acompanyen els germans Mas...

Joan Rigall conmocionat per aquesta escissió dels seus companys veu perillar la continuitat de l'Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana però aquest encara és sol·licitat per a realitzar més actuacions i conferències per tot Catalunya. L'ajuntament de Granollers, per exemple, els contracta per a ballar per la seva festa major...

El fort temperament de Rigall fa projectar un nou camí pel futur dels dansaires i les dansaires de l'Esbart de l'Associació de Lectura. Mentre, posava fil a l'agulla a la proposta que els responsables del Foment de la Sardana li havien fet a Manresa mesos abans. Aquest neguit de Rigall fara que el mateix any 1908 es plantegi amb Aureli Capmany la continuitat de l'Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana però amb un altre nom Esbart Folk-lore de Catalunya.

Tot això va engrescar els joves del Foment de la Sardana de Manresa (1906) –entitat creada per promoure i divulgar la sardana–, i fou l'impuls i l'empenta que necessitaven per fundar l'Esbart Manresà de Dansaires.

La primera actuació pública de l'Esbart Manresà va ser el 7 de febrer del 1909, en la inauguració del nou local del Foment de la Sardana situat al carrer Na Bastardes, 8, on assistí Aureli Capmany.

En aquesta actuació ballaren: la Castanyeta, del Pallars (sis parelles), La morisca, de Gerri de la Sal (una parella), L'esquerrana, del Pallars (sis parelles), Galop de cortesia, de Gurb-Conca de Tremp (quatre parelles), Ball de Sant Ferriol, del Pallars (per a homes) i La Bolangera, de Castellbó, al Pallars (de conjunt). Els balls eren instrumentats per Enric Masana, sota la direcció d'Àngel López, i interpretats per la cobla L'Ampordanesa.

Entre els balladors d'aquesta actuació mereix destacar-se el manresà Antoni Reguant Farell (1889-1960), que començà a l'Agrupació de la Dansa i, més tard, va ser un dels puntals de l'Esbart Manresà (1923-1953), en qualitat de director artístic o de president, i on va assolir un reconegut prestigi.

Rigall es troba a Manresa un grup de joves molt entusiastes. Els assajos els fa a la Lliga Regional de l'Associació Obrera Catalanista situada a la mateixa Plaça Major. El mes de febrer de 1909 es presenta a Manresa l'Esbart Manresà de Dansaires.

Els primers mesos de l'any 1909 es dissol l'Esbart de Dansaires de l'Associació de lectura Catalana.

 

Los comentarios están cerrados.