Gegants, Ball dels (Olost)

Els gegants d’Olost són el Perot Rocaguinarda, bandoler d’Oristà (personatge històric) i Mercè de Pecanins, un personatge fictici que hauria estat l’amant del bandoler. Els gega nts van ser construïts l’any 1986 a l’antiga fàbrica de la Vila, actualment desapareguda, gràcies a l’empenta d’un grup de persones animats a preparar una cercavila per la festa Major.

Els gegants van ser dissenyats per la Dolors Co romines i va participar molta gent en la seva creació; les dones del poble els van fer els vestits; Rober Uribe (de Vic) els va pintar; el trabuc i l’ornamentació els va fer l’ar tesà olostenc Josep Buxó; els objectes de pell els va fer Joan Sala, d’Olost, i les joies la Merche i el José de Sobremunt. Per tal de costejar la creació dels gegants, que van costar 1.053.744 pessetes, es va demanar finançament a diverses caixes i entitats bancàries així com a les divers es administracions publiques (Diputació i Generalitat de Catalunya). També es va organitzar una recol·lecta econòmica pel poble on hi van participar la major part dels veïns. Acompanyant els gegants es va organitzar un grup de grallers, inicialment amb l’adquisició de 9 gralles.

La inauguració dels gegants es va fer el dia 19 d’abril de l’any 1987, dia de Pasqua, en el marc d’una gran celebració per presentar els gegants, on van actuar els castellers de Terrassa i convidaren diversos gegants de pobles i ciutats properes (Tona, Sallent, Prats de Lluçanès, Santa Maria d’Oló, Centelles, Manresa, Vic, Sant Vicenç de Torelló, Sant Bartomeu del Grau i Aiguafreda). A partir d’aquell momento els gegants d’Olost van recórrer gran part de Catalunya i Andorra.

A part dels gegants, al 1989 a la colla gegantera s’hi van afegir quatre capgrossos que es van encarregar al taller Casserres de Solsona. Representen els bàndols enfrontats en època de Perot, Nyerros i Cadells. Els Nyerros són representats pel senyor Carles de Vilademany i un mestre artesà ferrer; els Cadells els representen el bisbe Francesc Robuster i un pagès de remença.

Cada any, el dia de Pasqua, celebraven una trobada de gegants al poble d’Olost. Aquesta trobada gaudia d’una gran participació de públic que arribà a congregar els anys 90 sXX fins a 3.000 persones.

Actualment (2008) els gegants i el s nans, acompanyats amb els grallers d’Olost, només surten el dia de la festa Major en sortir de missa ja que falta un colla gegantera que els faci sortir durant la resta de l’any.

En els següents anys es consolida una nova colla gegantera.

l'any 2012 els Gegants d'Olost celebren els 25 anys.

Cartell/programa dels actes. Any 2012.

La colla gegantera d’Olost va presentar dissabte, dia 3 de noviembre de 2012, el llibre “Gegants d’Olost. 25 anys d’història”, en un emotiu acte que va omplir de gom a gom el centre cívic de la població i que es va fer coincidir amb la Fira d’en Rocaguinarda, que es va celebrar durant el cap de setmana a Olost. Els assistents van poder provar la coca d’en Perot, els dolços de la Mercè i la barreja del bandoler.

El llibre recull els 25 anys de vida d’en Perot de Rocaguinarda i la Mercè de Pecanins. L’obra ha estat publicada per l’editorial Cal Siller, de Prats de Lluçanès, i coincideix amb l’aniversari dels gegants del poble. De moment, se n’ha fet una tirada de 200 exemplars.

 

Cartell/programa d'actes de la Trobada Gegantera d'Olost 2013.

 

 

 

Bibliografia i fonst consultades:

Inventaria Patrimoni cultural d'Olost. Jordi Compte i Figueras i Marta Homs i Caralt. Any 2008. Diputació de Barcelona.

Espai Perot Rocaguinarda, web.

Los comentarios están cerrados.