Manresà de Dansaires de l’Agrupació Cultural del Bages, Esbart

 

El folklorista Joan Rigall i Casajuana organitza a la seva ciutat natal (Manresa) un grup d'homes i dones amb la finalitat de formar una entitat dedicada a la recuperació i divulgació de la dansa tradicional de casa nostra. Pocs mesos abans ha creat a Barcelona l'Esbart Folk-lore de Catalunya que dirigeig ell mateix.

El 7 de febrer de 1909, hi ha datada la primera actuació de l’Esbart Manresà de Dansaires en motiu de la inauguració del nou local de l’entitat Foment de la Sardana al número 8 del carrer Bastardes. Precisament aquest col·lectiu sardanista i de potents inquietuds nacionalistes va ser el bressol del primer grup de dansaires dirigits per Àngel López.

Esbart Manresà l'any 1909.

 

El 6 de maig de 1911 l'Esbart Manresà de Dansaires participa en els actes de la I Exposició de Piscicultura a la ciutat de Manresa. Va participar també l'Orfeó Manresà, la Unió Manresana, Sant Josep i l'Agrupació de la Dansa.

 

 

Esbart Manresà a Montserrat. Any 1966.

 

Esbart Manresà a Montserrat. Any 1971.

 

0 Respuestas

  1. […] El fort temperament de Rigall fa projectar un nou camí pel futur dels dansaires i les dansaires de l'Esbart de l'Associació de Lectura. Mentre posava fil a l'agulla a la proposta que els responsables del Foment de la Sardana li havien fet a Manresa mesos abans. Aquest neguit de Rigall fara que el mateix any 1908 es plantegi amb Aureli Capmany la continuitat de l'Esbart de Dansaires de l'Associació de Lectura Catalana però amb un altre nom Esbart Folk-lore de Catalunya. Mentre, el mateix Rigall ja esta treballant a Manresa per a preparar un grup de joves que mantinguin la dansa tradicional viva. Els assajos els fa a la Lliga Regional de l'Associació Obrera Catalanista situada a la mateixa Plaça Major. El mes de febrer de 1909 es presenta a Manresa l'Esbart Manresà de Dansaires. […]
  2. […] L’any 1909 desapareix l’Esbart de l’Associació de Lectura Catalana mentre Joan Rigall ja te organitzat  l’Esbart Folk-lore de Catalunya i l'Esbart Manresà de Dansaires. […]