Dansa de Torelló

 

Any 1900 a 1909.

 

 

 

Any 1910 a 1919.

 

 

 

Any 1920 a 1929.

 

 

 

Any 1930 a 1939.

 

 

 

 

Any 1940 a 1949.

 

 

 

Any 1950 a 1959.

Dansa de Torelló anys 50 sXX.

 

 

Any 1960 a 1969.

 

 

 

 

Any 1970 a 1979.

 

 

 

 

Any 1980 a 1989.

 

 

 

 

Any 1990 a 1999.

 

 

 

 

Any 2000 a 2009.

L'any 2009 una munió de gent es va concentrar, el dijous de festa major al vespre, al parc Vicenç Pujol per tal d’assistir al pregó. Aquest va anar a càrrec de la gent del Setmanari Torelló, que aquest 2009 celebra els seus primers 75 anys d’existència.

L’alcalde, Miquel Franch, va obrir l’acte, amb un parlament de presentació del periòdic pregoner, del qual va destacar que, al llarg de la seva història, “ha informat els ciutadans de Torelló i la Vall del Ges de tot allò que s’ha esdevingut en aquest territori, amb veracitat i rigor; fent de la proximitat, la immediatesa, la credibilitat i la catalanitat, valors de referència”.

Posteriorment, l‘actual directora del Torelló, Elisabet Soldevila, va iniciar el pregó, en el qual van intervenir, en directe, els col·laboradors del Setmanari i, enregistrats, els darrers directors de la publicació. Així, es va anar fent una passejada per la història del Torelló, des dels seus orígens fins a l’actualitat, parant esment en les cròniques de les festes majors d’anys enrere.

Tot seguit, a la plaça Vella, va tenir lloc un recital de danses popular: La Dansa de Torelló, a càrrec del grup de dansaires de la Vall del Ges, i la Dansa dels Verds, a càrrec de l’esbart dansaire Els Trolls.

Dansa de Torelló. Any 2009.

 

 

Any 2010 a 2019.

Cartell de festa major de l'any 2012.

 

Dansa de Torelló en el moment que les balladores ruixen al públic amb l'aigua d'olor que porten en les morratxes. Any 2016. Foto de Joan Parera. Nació Digital.

 

Per la festa major de l'any 2018 una comissió de recerca de patrimoni d'Ànima de Dansa va desplaçar-se a Torelló per actualitzar l'informació que teniem sobre les danses típiques de la vila. Vam tenir la sort de poder-nos entrevistar amb el Sr               que durant molts anys ha mantingut vives aquestes manifestacions festives.

 

La Plaça Vella es prepara per a rebre els balladors de la Dansa de Torelló. Primer ha estat el pregó i una cantada de la coral.

Mentre Frederic Gaude i l'equip d'Ànima de Dansa intenten esbrinar més sobre aquestes danses i balls que s'executaran tot seguit. En la foto Frederic Gaude i Xavier Moreno Abril parlant amb el Sr.      i la seva esposa.

Es va retre homenatge al Sr.           

Quan tothom està preparat l'orquestra inicia les primeres notes de la dansa entrant totes les parelles a plaça.

Les parelles van avançant tot voltant la Plaça Vella.

Al pas de les parelles, les balladores mouen les morratxes per a mullar amb l'aigua d'olor al públic assistent. Festa majors de l'any 2018.

Al pas de les parelles, les balladores mouen les morratxes per a mullar amb l'aigua d'olor al públic assistent. Com es pot veure en la foto tothom queda ben remullat. Festa majors de l'any 2018.

 

 

 

 

Indumentaria:

 

 

 

 

 

La música:

 

 

 

 

El Ball:

L'any 2018 una comissió d'Anima de Dansa es desplaça a Torelló per actualitzar les dades que es disposen pel que fa als balls tradicionals que es ballen en aquesta vila.

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades: 

Nació Digital.

Fotografies de Joan Parera. (Fotògraf de Roda de Ter. Actualment col·labora al Grup Nació Digital. Al llarg de la seva trajectòria ha publicat les seves imatges en mitjans com vilaweb o la revista Roda de Ter).

Treball de camp realitzat per Ànima de Dansa l'estiu de 2018 (filmacions i fotografies).

Los comentarios están cerrados.