Dansa del Maresme (gegants)

 

La Dansa del Maresme és el ball propi, i amb música pròpia, que disposa la nostra coordinadora. Aquesta senzilla coreografia s’executa una vegada a l’any. Hi  participen una vintena de figures representants a la majoria de les colles que formen la Coordinadora.

L’any 2003 es va creure oportú idear una música que representés la nostra coordinadora, i el Maresme, i alhora se li dotés d’una coreografia per tal de ballar-la en el punt central de la trobada comarcal. Així va ser com Aniol Noguera i Santi Prat de Calella es van posar a la feina per tal de composar aquesta nova peça. D’aquesta manera doncs, va ser com al 2003 es va estrenar la peça a Calella, dins la 13a trobada comarcal. Però no tenia coreografia. Així doncs, durant l’any següent, es va treballar per a realitzar-la. Així va ser com a El Masnou es va presentar la coreografia. Potser no era la definitiva però al 2005, a Alella, es va presentar una coreografia que es va mantenir fins al 2011. L’augment de figures en el ball va fer que, a l’any 2012, se’n fes una adaptació. També es va optar per estandarditzar al complet el ball ja que, per exemple, la parella central, tot i tenir escrit el que havia de fer, cada any s’havia fet una versió diferent. Així doncs, la nova versió de la Dansa s’estrena en motiu de la 22a trobada del Maresme celebrada l’11 de novembre de 2012 a Caldes d’Estrac

La peça es composa d’una introducció, tres tirades de vals i tres de corranda. Els gegants es col·locaran en dues fileres de deu mirant-se a una distància considerable, emulant Mar i Muntanya. Mentre al mig hi intervindran els gegants amfitrions executant la coreografia que els hi pertoca. Abans d’iniciar el ball es recita un text que contempla l’origen del la comarca i la societat del Maresme.

L’any 2007 es va editar el tema dins del CD musical Balls.cat, juntament amb altres balls comarcals de Catalunya, i interpretat per membres de la Cobla La Principal de la Nit, sota la direcció  de Marcel Casellas.

Fins ara hi han hagut tan sols dos Danses que es feren fora de context. Una fou l’any 2010 on fou interpretada al bell mig de la Plaça Major de Vic en els actes del 25è Aniversari de l’Agrupació de Geganters de Catalunya. Sent així el primer cop que la coordinadora, i les colles de la vocalia, actuen sota una mateixa colla, amb uniforme i tot. I la segona, i darrera, fou l’any següent a Arenys de Munt en motiu del 20è aniversari de la Coordinadora del Maresme.

 

Los comentarios están cerrados.