Farandola, La

La Ribera d'Urgellet es coneixia un ball anomenat "La Farandola" del qual no disposem ni de la música ni de la seva coreografia. La Ribera d'Urgellet engloba les poblacions de: Alàs i Cerc, Arsèguel, Bassella, Cabó, Cava, Coll de Nargó, Estamariu, Fígols i Alinyà, Josa i Tuixén, Montferrer i Castellbò, Oliana, Organyà, Peramola, el Pont de Bar, la Seu d'Urgell, les Valls d'Aguilar, les Valls de Valira, la Vansa i Fornós. Sembla ser que dit ball s'acostumava a ballar més aviat en les poblacions més al nord de la comarca.

L'any 1907, el folklorista Enric Vigo presenta un plec (aplec) de balls per a participar en el concurs la Festa de la Música Catalana (premi del Centre Excursionista) entre els quals s'hi troba un escarit esment a "La Farandola". Possiblement Vigo, entre 1900 i 1907 efectua aquest recull per la comarca.

Segons el coneixement que tenim del folklore català, podem dir al respecte d'aquest ball que pel seu nom, es basa en una corrua de persones agafades entre si, amb un cap i una cua  que no s'uneixen mai (farandola) i que pot provenir de l'altra banda del Pirineu, a la vessant francesa.

Los comentarios están cerrados.