Garlandes, Ball de (Sant Esteve Sesrovires)

Sant Esteve Sesrovires és un municipi situat al Baix Llobregat (província de Barcelona), que amb més de 18 km2 de superfície i a 173 msnm, acull uns 7.000 habitants.

Es troba a l'ombra de la muntanya de Montserrat, entre el Llobregat i l’Anoia, a tocar del Penedès, en una zona de relleus ondulats serpentejats per torrents. Aquesta situació ha donat lloc al seu paisatge de bosc mediterrani de ribera i a l’equilibri entre la indústria i l’agricultura. La importància de la indústria de Sant Esteve recau en els seus polígons industrials, amb empreses tan reconegudes com Chupa Chups o SEAT. L’equilibri d’aquestes zones s’aconsegueix amb l’agricultura basada en arbres fruiters, on la fruita més reconeguda és la cirera, i extensions de vinyes amb D.O. Penedès, que després donaran lloc als vins i caves que es produeixen en els tres cellers del municipi.

Una de les tradicions arrelades a la vila des de molts anys és el Ball de Garlandes, també anomenat de Crespelles, que ha estat ballat tant pel jovent proper a casar-se, la gent més gran i fins i tot els més petits.

Aquest ball s'havia dansat antigament per Sant Isidre el 15 de maig i en l'actualitat es balla el dia 26 de desembre: Sant Esteve. El ballen els mateixos veïns de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). L'element que dona nom al ball son els tortells de pa amb que els homes obsequien les seves parelles abans de donar inici el mateix. Antigament també s'havien elaborat tortells de massapà.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1910 a 1919:

Segons escriu Míriam Navarro i Codina, "al voltant dels anys 1915 i 1936, se situa el testimoni de les persones més grans del nostre poble..."

Sembla que la festa començava sortint de missa, que era quan s'iniciava la processó dels sants pels carrers del poble. Tota la canalla es reunia davant el Centre Agrícola, just davant de l'església i allí ballaven el Ball de Garlades, que més o menys es desenvolupava com un senzill ball rodó o carola. A la tarda, havent dinat, es feia ball per a la gent gran. Era llavors quan els nois anaven a comprar els tortells i els oferien a la noia amb qui volien dansar.

Segons recorda el Sr Pere Mercadé (Pere Xaco) de petit havia vist que alguna de les noies més maques del poble, li havien regalar fins a vuit garlandes. Els homes es feien confeccionar vestits nous i les noies lluïen les millors gales.

Després de ballar garlandes, es dansaven altres balls de l'època i la gent marxava a sopar. Després de sopar la festa continuava i es tornaven a ballar garlandes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1920 a 1929:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1930 a 1939:

Als voltants de l'any 1934 s'havien fet a Sant Esteve fins a tres envelats per la festa major d'agost i a tots tres es ballaven garlandes. Hi anaven orquestres de diferents indrets: Orquestra Planes de Martorell, Filharmònica de Torelló, els Escolans de Sant Sadurní...

A l'inici de la guerra es deixa de ballar el Ball de Garlandes.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1940 a 1949:

Entre els anys 1944 i 1948, el mestre Àngel Colomer del Romero, que llavors era director de l'Orfeó de Sant Esteve, reprèn la tradició de ballar el Ball de Garlandes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

L'any 1950, destaca la ballada del Ball de Garlandes a Sant Esteve Sesrovires, patrocinada per la firma "Canals & Nubiola".

El mestre de dansa Joan Rigall i Casajuana, en l'etapa de director de l'Esbart de l'AEEF (any 1951), va fer el recull d'aquest ball en companyia del seu deixeble Josep Maria Castells i Andilla. Al poc temps, van ser molts els esbarts de Catalunya que dins el seu repertori, portaven el Ball de Garlandes en els programes d'actuació.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

A finals dels anys 70 del sXX i animats per una activitat d'estiu per als infants locals es va recuperar per darrera vegada el ball de garlandes. Mossèn Joan Puig va demanar al  Sr Josep Rodríguez, que venia de l'Esbart Dansaire de Martorell que li donés un cop de mà en l'organització d'activitats pels casals d'estiu al Casal Cultural, accedint de bon grat, encarregant-se del tema de dansa tradicional i ball de bastons, també es feien sardanes, teatre, etc. La primera actuació es va fer per la festa de final de casals d'estiu l'any 1979. També van tornar a ballar el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre d'aquell mateix any. S'encarregaven de la direcció dels dansaires Josep Rodríguez i Elena Sentís amb força experiència i que venia d'una família dedicada al folklore: l'àvi Joan Bial, que juntament amb Joan Rigall havien dirigit l'Esbart Folklore de Catalunya , la seva mare que també havia dirigit el mateix esbart i parella de dansa amb el seu pare Eudald Sentís.

L'any 1979 es crea un esbart dansaire a la vila, el qual s'encarregarà de mantenir viva aquesta dansa durant uns anys. Dins l'esbart també hi havia la colla bastonera.

Logotip de l'esbart.

Al desaparèixer l'esbart, son els mateixos antics dansaires i altra gent del mateix poble qui continua la tradició de donar vida anualment a la dansa el dia de Sant Esteve.

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La indumentaria:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La música:

Durant els anys de la postguerra ja es ballava el Ball de Garlandes amb la música actual els més joves i la gent gran amb altres tonades.

Curiosament la melodia del ball que descriu el mestre Joan Tomàs i Parés en el Costumari Català  (Barcelona, 1896 - 1967) fou músic i folklorista, i sots-director de l'Orfeó Català, és diferent del que es balla al poble anualment, recollida aquesta última en la Col·lecció Folklòrica de melodies del mestre Ezequiel Martín i Rovira (Barcelona, 13 d'octubre de 1887 - Barcelona, 15 de novembre de 1963) fou pianista, compositor, musicòleg, crític musical. Va ser membre de la junta directiva de l'Ateneu Enciclopèdic Popular.

 

 

 

 

 

 

 

 

El Ball:

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia: 

Arxiu folklòric de Frederic Gaude i Pardillos

NAVARRO CODINA, Míriam. El Ball de Garlandes de Sant Esteve Sesrovires. Any 2008.

Los comentarios están cerrados.