Gegants de Moià

 

La Vila de Moià te una tradició gegantera de més de 135 anys. Fou l'any 1883 Quan a l'apareixer la primera Parella de gegants, el sentiment geganter és va Començar a impregnar Tots els Moianesos i moianesos.

Amb la guerra civil espanyola, Moià és va quedar orfe de gegants Fins l'any 1944 amb l'estrena d'una nova Parella de gegants reis el Ferran i Isabel que van adoptar el MATEIX paper que els gegants anteriors Sortint anualment per Corpus i Festa Major el 15 i 17 d'agost.

Els gegants Ferran i Isabel el dia de la seva estrena, l'agost del 1944.

 

No fou Fins l'any 1982 amb la revifada gegantera que és va crear de la Colla Gegantera de Moià, que eren a a els encarregats de tenyir cura dels gegants i capgrossos organitzant també la trobada gegantera amb el sistema d'Intercanvi. La colla gegantera de Moià és va crear amb els primers Membres que procedint dels Armats de Moià, a a els Seus Fundadors foren en Sebastià Padrissa i Loreto Rovira, Jaume Candell i M. Àngels Vilalta, i Eugeni Arisa.

 

La colla gegantera és va anar incrementant con los anys amb la creació de el grup de grallers l'any 1987 i nous Portadors, cosa que evidencia que la Vila de Moià te una gran estima pèls Seus gegants i AIXÍ s'a demostrat a l'Llarg dels anys en què la colla gegantera han Anat augmentant no Només amb a els Membres sinó también amb el nom els figures festives que representin Moià amb el Trapella, el Toll, la Teixonera i el Grony.

A l'actualitat la colla gegantera la formin una cinquantena de persones que treballen per tal de portar a Terme els activitats anuals: Trobada de gegants (darrer dissabte de juliol), els havaneres (el primer dissabte d'agost), la Festa Major ( a els dies 14, 15, 16) i la Festa de l'Arbre Fruiter (17 d'agost).

La colla gegantera va ser una de les colles Fundadors de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i ha mantingut sempre una relació Molt FOTOS DE amb l'ACGC assistint amb els gegants i capgrossos a l'estrena de l'Treball i la Cultura a Montserrat l 'any 1988 AIXÍ com també participant a les Ciutats Geganteres i trobades Nacionals de Capgrossos que S'HAN Organitzat.

 

Un artícle aparegut el 25 juliol de 2019 en Regió 7 sota el títol "Moià celebra els 75 anys dels gegants antics amb l'estrena de la seva restauració integral. Un espectacle de cultura popular descobrirà la nova imatge de les figures després de la intervenció, ens deixava la següent notícia:

"Moià acollirà aquest cap de setmana El retorn gegant, nom amb el qual s'ha batejat la celebració del 75è aniversari dels Gegants de Moià. Després d'un any fora de la vila per a la seva restauració, les figures dels gegants històrics, Ferran i Isabel, que es van estrenar el 1944, apareixeran aquest dissabte al vespre del tot renovades. Ho faran durant un espectacle de cultura popular que farà un repàs al cicle festiu de la capital del Moianès.

El muntatge Moià Gegant serà el plat fort de l'aniversari, on es podrà veure una representació de la cultura popular moianesa amb la participació de totes les entitats de cultura popular del poble. L'espectacle, que inclou l'estrena de la nova imatge dels gegants, es farà demà a 2/4 de 10 del vespre a la plaça de l'Ajuntament.

El muntatge, en el qual intervenen unes 130 persones, farà un repàs a tot el calendari festiu local «des de la festa de Sant Sebastià i els Tres Tombs fins a la festa major», tal com explica el president dels Geganters de Moià, Leandre Ubasart. Així, es podran reviure en un sol dia tradicions com els garrofins, els Armats, la Cabra d'Or o la festa major.

Un cop descoberts els gegants restaurats i amb la nova indumentària arribarà el moment d'estrenar-los amb la Cercavila del fanalet, una rua de llum, so i colors que rememorarà «el típic ball de Rams de la festa major» i la gent acompanyarà els gegants amb el fanalet i els podrà veure ballar per primer cop.

El 17 d'agost de l'any passat, amb motiu de la Festa de l'Arbre Fruiter, els gegants van marxar de Moià per fer un canvi d'imatge. Després d'uns mesos de restauració al Taller d'Escultura Casserras de Solsona, demà retornen al poble per estrenar la seva nova imatge. En aquest temps, s'han pintat i s'ha reforçat la seva estructura interna amb uns cavallets nous. Tot plegat, amb un cost de 2.577 euros finançats amb ajuts de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Moià.

També s'han confeccionat uns nous vestits amb un pressupost de 7.000 euros, una part dels quals s'han costejat gràcies a una campanya popular de micromecenatge, que es va dur a terme a final de l'any passat, i amb el sorteig de la Grossa de Cap d'any. La part restant està pendent de subvencions de les administracions.

Els gegants de Moià, que celebren 75 anys (la colla en té d'altres parelles que són de creació més recent) es van estrenar el 15 d'agost de l'any 1944. La parella, però, va tenir uns antecessors, que van ser destruïts durant la guerra civil".

 

 

 

 

 

 

 

El ball:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Geganters de Moià.

Ajuntament de Moià

Los comentarios están cerrados.