Gegants (Lladrefaves), Ball de (Valls)

 

Segons la tradició oral, el bust del Lladrefaves és el que esculpí el 1764 el reconegut escultor barroc Lluís Bonifàs i Massó. Aquest gegantó és dels pocs supervivents amb la primitiva estructura dels gegants de mig cos, sense faldilles.

La ciutat de Valls compta amb quatre gegants, de titularitat municipal. El gegantó negre, que és conegut amb el nom de Lladrefaves, és una de les figures festives més antigues de Catalunya que encara resta en actiu. És un gegant de mig cos per sota del qual es veuen les cames del portador. Aquesta morfologia és un dels indicadors que vincula la peça amb els gegantons més primitius que realitzaven funcions d'obrir pas a imatgeria més complexa i de majors dimensions, tant gegants com bestiari.

Una singularitat més del Lladrefaves és que és l'única figura festiva del Seguici Cerimonial de Valls que té nom propi. I l'antigor del gegantó fa que, a través dels segles, hagin sorgit històries, mites i llegendes que expliquen el possible orígen d'aquesta denominació i la seva procedència. Pel que fa al seu nom, el trobem documentat en una d’aquestes anades i vingudes pels camins que enllacen Valls i Picamoixons, per la festa de Sant Josep. Segons conta el folklorista Joan Amades, tots els anys un sol individu s'encarregava de fer el camí a peu sota la figura. Després d’assistir a la professó, iniciava el viatge de retorn a Valls.

En un dels trajectes, es conta que aquest personatge va veure al costat del camí un camp de faves molt granades, i fent-li goig, deixà el gegantó al mig del pas i es posà a collir-ne. No obstant això, l’amo de la finca n’estava al cas i va trobar un gran farcell de tavelles sota les faldilles de la figura. El poble cregué que tal personatge havia sortit de Valls amb la sola intenció d’anar a robar faves i des de llavors se'l coneix amb el malnom.

Una altra versió de la llegenda explica que, també en una festa de Sant Josep, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades. Els portadors del gegant, però, es van negar a ballar al·legant el cansament de la jornada. Les autoritats presents els obligaren a fer l’espectacle, amb la sorpresa de tots que entre volta i volta van començar a caure tavelles de fava de les faixes dels geganters. Resulta que anant cap a Picamoixons els geganters s’havien entretingut a agafar faves dels camps. Tota la canalla cridà al gegant: lladre de faves!

També Joan Amades, en alguns dels seus treballs, recupera una llegenda típica del Camp de Tarragona i assegura que el personatge és fill dels Gegants de Mataró, en Robafaves i la seva dona. El relat explica que els gegants mataronins, tot anant de viatge, en trobar-se a Picamoixons, la geganta, que estava embarassada, es va posar de part i va tenir el gegantó.

Com en néixer era molt petit i era del tot impossible retornar a Mataró, el van deixar al Gegant de la Porra i la Geganta de Valls perquè el cuidessin i li fessin de didots. Per això, avui les parelles de gegants de Mataró i Valls encara mantenen una estreta relació i es troben, cada deu anys, amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

La Unió Anelles de la Flama, l'entitat vallenca encarregada de la recuperació de la cultura popular de la ciutat, des de 1992 ha dut a terme el projecte de recuperar l’extens repertori musical dels gegants vallencs amb les marxes, les balladetes o la jota. Alhora, ha impulsat i reivindicat la importància de les sortides tradicionals d'aquestes figures en el si del calendari festiu de Valls.

 

 

 

Any 1760 a 1769:

Segons la tradició oral, l'actual bust del Lladrefaves és el que esculpí el 1764 el reconegut escultor barroc Lluís Bonifàs i Massó per una festa d'acció de gràcies a la Mare de Déu del Lledó per la seva intercessió en unes rogatives de pluja. Actualment, aquest gegantó és l'únic supervivent d'aquell seguici festiu barroc, encara amb la primitiva estructura dels gegants sense faldilles que dotava la figura de major mobilitat.

Les proves tècniques i científiques realitzades l'any 2014 per l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona garanteixen que el gegant es remunta, almenys, a 1840. L'estudi també certifica que el bust està compost de cartró pedra sobre una base inferior de fusta i que les seves mans són de fusta, en un afegit posterior. També conserva pigmentació i materials constitutius originals.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1770 a 1779:

 

 

 

 

Any 1900 a 1909:

Any 1910 a 1919:

Any 1920 a 1929:

Any 1930  a 1939:

Any 1940 a 1949:

 

Any 1950 a 1959:

L'any 1951 foren simulades les noces d'un vell gegantó anomenat "Lladrefaves" amb una genatona vestida a l'asiàtica. Segons explica Joan Amades; van assistir a les bodes diverses parelles de gegants de nombroses localitats tarragonines, celebrant-se unes ballades de gegants molt lluïdes.

Gegant Lladrefaves i esposa (Valls). Any 1951.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

La Unió Anelles de la Flama, l'entitat vallenca encarregada de la recuperació de la cultura popular de la ciutat, des de 1992 ha dut a terme el projecte de recuperar l’extens repertori musical dels gegants vallencs amb les marxes, les balladetes o la jota. Alhora, ha impulsat i reivindicat la importància de les sortides tradicionals d'aquestes figures en el si del calendari festiu de Valls.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

L'any 2012 es va recuperar la tradició del gegantó Lladrefaves d'anar a peu fins a Picamoixons. Aquesta tradició només es va veure modificada l'any 2014, en què el gegantó estava sent analitzat i restaurat, i l'any 2020, en motiu de la pandèmia de la COVID-19.

Segons explica el folklorista Joan Amades, era habitual que el gegantó anés de Valls a Picamoixons en motiu de les festes d'aquest indret. En arribar al poble, els geganters es van negar a ballar pel cansament acumulat, però les autoritats els van obligar. Per la sorpresa de tothom, entre volta i volta van començar a caure tavelles de faves, i és des de llavors que el gegantó rep el nom de Lladrefaves.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

En l'actualitat els gegants de la ciutat de Valls surten al carrer en comptades ocasions. Fonamentalment es poden veure per les dues grans festes de la ciutat de Valls, Sant Joan i Santa Úrsula i també per Corpus. Els gegantons participen a la Festa Major de Sant Josep de Picamoixons. A més a més, cada 10 anys participen a les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. En ocasions excepcionals han sortit del municipi, però no és gaire habitual. Així doncs el calendari de sortides dels gegants de la Ciutat de Valls queda de la següent manera:

  • Sant Josep: per la Festa Major de Picamoixons, i rememorant la llegenda que dona nom al Lladrefaves, el gegantó va caminant fins a Picamoixons.
  • Corpus: els gegants encapçalen la professó de Corpus el diumenge a la tarda.
  • Sant Joan: els gegants surten a la vigília al migdia, i a l'anada i sortida de Completes del dia 23. El dia 24 a l'anada i sortida d'Ofici i al Tomb del Poble. El dia 25 a l'Anada al Lledó.
  • Santa Úrsula: el dissabte fan la sortida de vigília i el diumenge l'anada a Ofici i la sortida d'Ofici.

 

 

 

 

 

 

 

 

La indumentària:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La música:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El ball:

Los comentarios están cerrados.