Gitanes, Ball de (Barberà del Vallès)

Barberà del Vallès és un municipi de Catalunya situat a la comarca del Vallès Occidental. És un municipi integrat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que limita amb Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Sabadell i Santa Perpètua de Mogoda.

El municipi, d'uns 8,3 km², està situat a la depressió del Vallès. A llevant del Ripoll, els relleus són més ondulats i és on trobem els polígons industrials de Santiga i Can Salvatella, mentre que a ponent del riu hi trobem una plana de relleu molt suau, dividida en dos vessants, un que vessa vers el riu Ripoll i l'altre cap al riu Sec. El nucli principal de la ciutat, així com els barris de la Creu de Barberà, la Romànica i Can Gorgs s'assenten sobre aquesta plana, que queda dividia per l'antiga carretera N-150 i la línia de tren a Lleida i Manresa.

Com és el cas de moltes poblacions del Vallès, a Barberà també s'ha viscut el Ball de Gitanes.

Seguidament us volem presentar, en fotografies, la història de les colles del Ball de Gitanes de Barberà del Vallès. Com podreu veure, les parelles de ball dels anys més reculats estaven formades per homes i nenes, algunes d'elles molt jovenetes. Més endavant, les parelles han esdevingut formades per homes i dones d'edats aproximades.

 

 

Ball de Gitanes de Barberà del Vallès. Any 1912.

 

Ball de Gitanes de Barberà del Vallès. Any 1920.

 

Pas d'entrada del Ball de Gitanes de Barberà. Ballada a plaça.

Contradanses del Ball de Gitanes de Barberà a l'envelat. 12 de febrer de 1956.

 

 

Colla de Gitanes de Barberà del Vallès.

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Fons documental de l'autor.

Los comentarios están cerrados.