Lleó de Reus, Ball del

 

Característiques:

  • Presentació: 2004
  • Material: Fibra de vidre, xassís de ferro i corona de llautó
  • Pes: 88 kg.
  • Llargada: 2,90 m.
  • Amplada: 1,00 m.
  • Alçada: 3,30 m.
  • Escultor:Manel Llauradó (lleó) i Antoni Mas (corona)
  • Tracció: Portada interiorment per 2 persones
  • Acompanyament musical: Formació de Ministrers.
  • Músiques pròpies: Música, Daniel Carbonell. Coreografia de la dansa Jordi Torrente

 

El Lleó de Reus és un element del bestiari popular català que forma part del Seguici Festiu de Reus. Hi ha referències del Lleó incorporat a seguicis festius almenys des del 1424 a Barcelona i a Tarragona.

 

 

 

Any 2000 a 2009:

Els orígens del Lleó de Reus són recents. El Lleó es va presentar amb motiu de les festes del Centenari de la coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia el 18 de setembre de 2004, promogut per l'entitat Associació Musical de sant Miquel, que se n'encarrega del seu manteniment i de treure'l a la festa major i per les festes de Misericòrdia. Realitzada per l'escultor Manel Llauradó, és una figura que porten dues persones. Està inspirada en antics gravats de les processons de Corpus de Barcelona i València, i de les bèsties festives que a finals del segle XX es van integrar als seguicis de Barcelona i Tarragona, entre altres. Els seus components porten brusa i pantalons de color crema i faixa marró, mitges i espardenyes. Van acompanyats d'un grup de gralles, instruments de metall i percussió.

El Lleó de Reus no és una bèstia de foc, a diferència dels lleons que s’han incorporat recentment als grups festius de poblacions com Gavà o Caldes de Montbui. És una peça de grans dimensions, de color daurat, amb corona i un mantell de color granat on llueix l’escut de la ciutat. El porten des de dins dos balladors. El 2005, el Lleó es va incorporar al Seguici Festiu de Reus. Disposa de música pròpia. L'autor de la música –marxa i ball– és Daniel Carbonell, i la coreografia de la dansa del Lleó és de Jordi Torrente.

 

 

Any 2010 a 2019:

El Lleó de Reus fent el seu ball. 29 de juny de 2014.

 

Diumenge 25 de març de 2018 tingué lloc la Cercavila de Festa Major de les Festes de Sant Josep Oriol, l'acte més multitudinari de les festes. Abans d'iniciar la cercavila se celebra una mostra de balls amb alguns dels elements més destacats d'entre tots els convidats. Al vídeo hi podem veure la Marxa del Lleó de Reus, convidat en motiu dels 25 anys de la recuperació del Lleó de Barcelona.

 

 

El 13 de juny de 2018 més d'un miler escolars van dibuixar la figura del Lleó com a acte de benvinguda de la festa major.

Amb el títol “L'Hola, Sant Pere torna a omplir d'escolars la plaça del Mercadal de Reus”:

“Més de 1.100 escolars i uns noranta mestres de 26 centres educatius diferents de Reus han dibuixat aquest dimecres el Lleó gegant a la plaça del Mercadal, un acte que serveix per donar la benvinguda a la Festa Major de Sant Pere.

Com a les darreres edicions, l’artista reusenc Trifon Maynou ha estat l’encarregat  de perfilar sobre la plaça del Mercadal la silueta. Durant l’acte, una avioneta ha sobrevolat l’espai per tal de copsar l’esdeveniment a la ciutat a vista d’ocell. Després, l’element protagonista d’aquest any, el Lleó,  ha ballat amb la canalla al mig de la plaça gràcies als portadors i a la música d’Aula de Sons.

Escolars de Reus dibuixant el Lleó. Any 2018.

Canal Reus TV ha emès en directe el programa ‘Hola Sant Pere’ per difondre aquest esdeveniment ciutadà. L’acte també s’ha pogut seguir a través de les xarxes socials i per la web de Canal Reus TV www.canalreustv.cat Aquest programa especial es tornarà a emetre al llarg del dia d’avui a les 17:30, 20:30 i 22:30 hores. El vídeo promocional ‘Hola, Sant Pere’ s’estrenarà el proper divendres 15 de juny a Canal Reus TV i es podrà veure fins que finalitzi la Festa Major de Sant Pere”.

 

 

La indumentaria:

Els integrants de la colla i portadors porten brusa i pantalons de color crema i faixa marró, mitges i espardenyes.

El Lleó llueix un mantell de roba adamascada pel damunt l'esquena.

Detall del mantell del Lleó de Reus.

 

 

 

 

La música:

L'autor de la música –marxa i ball– és Daniel Carbonell, i la coreografia de la dansa del Lleó és de Jordi Torrente.

Quan el Lleó surt a plaça va acompanyat d'un grup de gralles, instruments de metall i percussió.

 

 

 

 

 

El ball:

Seguidament us presentem l'Entrada a Plaça i el Ball del Lleó de Reus, realitzat l'any 2014 per les festes de Sant Pere.

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Diari Més Digital

 

Los comentarios están cerrados.