Borrega, La

En la comarca del Pallars Sobirà es concentren nombroses danses i balls tradicionals, alguns encara vius i altres que s'han anat perdent al pas del temps i que tant sols queda, el seu nom, en la memòria dels més vells...

Els municipis de la comarca són 15. Agrupen uns 135 pobles repartits per les diverses valls que conflueixen a la columna vertebral del riu Noguera Pallaresa: Vall d'Àssua, Vall de Cardós, Vall Ferrera, Vall de Sialb, Vall d'Àneu. La capital del Pallars Sobirà és Sort, on hi viuen no gaire més de 2.000 persones. D'altra banda, el Pallars Sobirà és la tercera comarca de Catalunya amb més Entitats Municipals Descentralitzades: Ainet de Besan, Araós, Àrreu, Arestui, Baiasca, Monternatró, Isil, Alòs, Sorpe, Sellui i Tornafort.

A Sort i per tota la comarca es coneixia un ball anomenat "La Borrega" del qual no disposem ni de la música ni de la seva coreografia.

L'any 1907, el folklorista Enric Vigo presenta un plec de balls per la Festa de la Música Catalana (premi del Centre Excursionista) entre els quals s'hi troba un escarit esment a "La Borrega". Possiblement Vigo, entre 1900 i 1907 efectua aquest recull per la comarca.

Los comentarios están cerrados.