Pla, Ball (Pont de Suert)

A Pont de Suert a l'Alta Ribagorça (Lleida) s'havia ballat el Ball Pla el darrer dia de la festa major (10 de setembre) i com a final de festa, a les tres o quatre de la matinada.

Al setembre de 1982 vam realitzar l'intent d'esbrinar quelcom del ball pla al Pont de Suert i ales hores ja ens van dir que feia molts anys que s'havia deixat de ballar i que tampoc recordaven si es duia alguna indumentaria concreta. Únicament quedava en el record la següent descripció, la melodia i la cançó que l'acompanyava:

Gaire be totes les parelles es donaven la mà, l'una darrere l'altra fent els punts de dansa al ritme de la música, i anant donant tombs per la plaça on hi havia l'envelat i fins i tot seguien pels carrers propers a la mateixa plaça. Finalment, amb la música més ràpida es ballava un galop gairebé corrent i així s'acabava el ball. i la festa.

Desconeixien si el ball es va perdre al deixar de muntar l'envelat a la plaça per traslladar-lo a un indret més ampli... El motiu del trasllat va ser perquè la plaça es va quedar petita per la quantitat de gent que s'hi aplegava; o be s'havia deixat de ballar per algun altre motiu.

 

La música:

A la melodia l'acompanyava una lletra molt popular a moltes contrades que deia:

"Lo ball-pla Roseta, Roseta, Roseta. Lo ball-pla Roseta, Roseta se'n va. La-la la-ra-la-la-la. La-la-la-ra-la-la-la. La-la-ra la-la-la-la-la-ra" i torna a repetir.

Melodia del ball pla de Pont de Suert.

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Fons documental de Frederic Gaude Viñas.

Los comentarios están cerrados.