Pla, Ball (Taüll)

Taüll, té el segell Poble amb Encant que atorga l'Agència Catalana de Turisme, pel seu atractiu i bellesa, junt amb 11 localitats catalanes més i també ha estat escollit per representar Catalunya a la xarxa europea de pobles amb encant Charming Villages

Taüll és un encantador poblet de cases de pedra situat en un entorn natural pirinenc de primer ordre. Aquí s'hi poden trobar els fabulosos paisatges del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un escenari ideal per a les activitats de turisme actiu i els esports de muntanya; així com les esglésies romàniques de Santa Maria i de Sant Climent, ambdues del segle XII i declarades Patrimoni de la Humanitat.
El ric patrimoni romànic és el principal atractiu de Taüll, que té dos esglésies declarades Patrimoni de la Humanitat l'any 2000 en el context de les esglésies romàniques de la Vall de Boí: Santa Maria i Sant Climent. L'església de Sant Climent, localitzada a la part baixa del poble, és l'obra més emblemàtica del romànic català. Datada del segle XII i d'estil llombard, destaca per una impressionant torre campanar de sis pisos i per la projecció del viodemapping que recrea com estava pintada l'església al segle XII.

L'església de Santa Maria es troba a la plaça Major i també és d'estil romànic llombard del segle XII, amb una torre campanar de cinc pisos. Igualment, s'hi pot veure una reproducció de les pintures murals de l'interior, els originals de les quals són al MNAC.

L'entorn natural d'alta muntanya de Taüll és un escenari ideal per a les activitats de turisme actiu. D'una banda, part del terme es troba inclòs dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i s'hi poden fer tot tipus de rutes i excursions.

Finalment, val la pena participar en les tradicions que conformen la Festa Major de Taüll, el tercer cap de setmana de juliol: la baixada de les falles, el ball Pla, el ball de Sant Isidre i la Pila.

Aquest segell de Poble amb Encant vol promoure el turisme fora dels principals pols d’atracció turística descobrint la diversitat i la riquesa cultural i paisatgística de pobles de Catalunya.

Taüll fa la festa en honor de sant Isidre el seu patró el tercer diumenge de juliol. El ball Pla, es balla juntament amb el Ball de Sant Isidre. A continuació, es fa la pila, torre humana feta només per homes i que es caracteritza per fer una mena de torre humana, amb la particularitat que qui corona la torre ho fa amb els peus enlaire.

El Ball Pla és una dansa que es balla durant la celebració de les festes majors de Taüll i de Durro. Els dansaires són gent del poble, on les parelles estan formades per un home casat i una dona soltera i per un home solter i una dona casada. Les parelles se situen una darrere de l'altra fent una fila mentre van avançant i les dones van girant sobre elles mateixes. El grup de tots els dansaires s'obre a tota la plaça en forma de ventall, en parelles, una vora l'altra mentre continuen ballant i les dones girant. El ritme s'accelera, les parelles es tornen a disposar en fila, i la dansa continua seguint el perímetre de la plaça.

El ball pla també es balla per la Baixada de Falles que és la festa del foc ancestral pirinenca que va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2015. A la Ribagorça és on hi ha més poblacions que les celebren i les de Taüll són les penúltimes de la temporada.
Els fallaires es reuneixen al voltant del faro i a la nit l'encenen. A partir del foc del faro, encenen les seves falles que baixaran fins al poble, per recórrer els carrers i acabar llançant-les totes a la foguera. A partir d'aquí, la festa continua amb el ball de Festa Major. I el diumenge, sortint de missa de Santa Maria es balla el Ball Pla.

Los comentarios están cerrados.