Pla d’Alinyà, Ball

 

Sota el nom de "L'Aiguadé" he trobat un escrit dedicat en homenatge a Alinyà i els seus fills que dona fe de la existència d'aquesta dansa, possiblement de les més antigues de Catalunya. Diu així:

"Lo dia 18 de juliol últim a les nou menos vint de la tarda, per tots los aparells de televisió amb lo programa "Viaje Usted con Música"   correspongué a una de les províncies catalanes que al començar lo programa amb els valls típics de Catalunya la primera que tocaren i uns catalans ballaren fou lo "Vall Pla d'Alinyà" anunciant-lo amb aquell català dels temps dels nostres àvis.

Quant ho vaig veure, com a bon català i bon Alinyanès, amb tot lo que hagin dit de mi al meu poble natal, em brollaren dos llàgrimes d'ilusió. Em vingué a la memòria aquell temps del qual lo Fernando era lo fadrí-majó i lo Caballot acompanyat pels Camardons, s'empunyave lo clarinet i dedicava tantes seccions de ball al sempre reconegut "Vall Pla d'Alinyà" junt amb els balladors d'aquell temps tals com la Ventureta, la Milia, lo Quic, lo Bonmoso, lo Pauqueta, l'Esparrica, (E. D.) i ja més jovens lo Sastre, lo Jesús, lo Tomàs, i tants d'altres que feien rotllo i ritme i alegria a la festa major d'Alinyà als compassos del Ball que el mateix Alinyà es portà a l'història i que através dels temps viu i reviu fora d'Alinyà, dansa dedicada a milions d'espectadors, pro que per lo cambi tan radical amb lo sentit patriòtic, l'ànim de la tradició, que es lo que fa història amb un poble per petit que sia, los Alinyanesos d'avui no el cultiven ni el coneixen, i que per no coneixerlo no l'estimen. Pro allo que es bó, que te ritme i tradició amb glòria i memòria dels nostres àvis nascuts, sens dubte en temps d'esclavitut i misèria, i que aquts ritmes i danses son testimonis de germanor en un recó de món, en aquell temps desert i solitari, sempre trobarem persones que ho estimen i senten l'ànim de tributar l'homenatje a aquelles persones que el seu poble aixecaren una dansa que mai mes pot morir.

Tal es així, que arreu de Catalunya alla on es conserva la tradició del nostre poble tenen lo "Ball Pla d'Alinyà" a primer rengló, (vos no recordeu a los d'Alinyà?) amb tanta importància tipica que meresqué l'honor de recorre les ondes de TVE per ensenyar-lo a tot Espanya, lo mateix la musica que la manera de ballar-lo.

Particularment dona les mes expresives gràcies a tots aquells homes que ens fan honor amb guardar lo ritme i nom del nostre poble, mitjançant la dansa creada per uns homes que personalment no hem conegut, pero que l'esperit i l'ànim esta viu amb lo "Ball Pla" i que si a Alinyà no'ls pot premiar amb la distinció merescuda i ben guanyada, a Déu gràcies, arreu de Catalunya els hi dedica el gran homenatje figurant en cada moment dins del cuadro de les danses i costums típiques de Catalunya.           L'AIGUADÉ. Manresa, Juliol del 1963.

 

 

Los comentarios están cerrados.