Sota el títol "Es recupera el ball del puro i es documenta l’essència de la festa" el web d'Ona Bages anunciava la recuperació del Ball del Puro (febrer de 2019) per part de l'Esbart Som Riu d'Or. La recuperació del ball del puro, que recrearà l'entitat santfruitosenca Som Riu d'Or, reivindicant una de les vessants més femenines de la festa. Aquest ball se celebrava un cop acabat el dinar i era el moment que totes les dones ballaven tot fumant-se un havà, un antic costum exclusiu del homes.
"La Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages escalfa motors per una celebració, declarada d’interès turístic, que es viurà al poble aquest diumenge. Enguany, es repartiran unes 3.200 racions d’arròs, i, tot i ser un acte tradicional, presenta diverses novetats.
El cartell de la festa d’aquest 2019 l’ha fet el santfruitosenc Pep Creus, que il·lustra una part de l’història de la festa jugant amb l’estètica d’un sac. “Hi ha el forat d’un sac, al forat només s’hi veus l’arròs, però si l’esbotzem una mica més, és anar a buscar la història aquesta. Amb això he volgut representar dues de les tres o quatre generacions”, ha explicat Creus.
Les 3.200 racions d’arròs que se serviran diumenge no tenen en compte el concurs d’arrossos que es farà, en el qual hi participaran 20 colles, el límit que s’havia marcat. Un jurat compost per Jordi Llobet, cuiner amb estrella Michelin, el xef Marc Puig-Pey i la cuinera Pilar Purtí determinaran el millor arròs. De cuinar les més de tres mil racions se n’encarregaran la colla de cuiners encapçalada per Genís Noguera. “Tot s’ha de dir, sembla que no però és una feinada, estem donant 3.200 racions amb una hora i mitja, i, per tant, hi ha dones que estan escudellant en aquest interval més de 300 plats, això aviat és dit”, ha comentat Noguera.
Una novetat és el trenet turístic ‘Orient Express’ que serà la primera vegada que s’obrirà al públic després d’estrenar-lo a la cavalcada dels Reis de l’Orient. Ho explica el regidor de Cultura, Xavier Racero. “Farà un recorregut turístic pel municipi i els tiquets es podran adquirir a l’estanc, seran places limitades de 10 del matí a 2 del migdia. Per tant, són dos viatges cada hora, hi haurà uns 300 viatgers”.
Una altra novetat arriba de la mà de Som Riu d’Or, un esbart que fa un any que s’ha creat, que ha recuperat el ball del puro a través d’una fotografia i un treball de recerca, i el recrearan a la Festa de l’Arròs. Ho ha explicat Xavier Sagués de Som Riu d’Or. “Hem intentat fer els balls que es ballaven a l’època, hem ajuntat els quatre balls en un sol ball i li hem posat de nom ‘Valsejant la Festa de l’Arròs’. Dura nou minuts i hem creat una coreografia nova”.
Durant la festa també es faran espectacles de carrer, la 21a trobada gegantera, passejades amb ponis i cavalls, un concurs de fotografia i el 44è concurs de pintura ràpida entre moltes altres activitats. Es farà també l’homenatge a les parelles de l’arròs, que enguany reconeixerà a Ignasi Botifoll Altimiras i Montserrat García Vera, que van ser servir l’arròs l’any 1968. La programació completa es pot consultar a la web de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.
Aquest divendres a 2/4 de 8 de la tarda es presenta a la Biblioteca Municipal el llibre de la Festa de l’Arròs que fa un recull històric i fotogràfic i està elaborat artesanalment amb paper d’arròs i la contraportada, de color coure, recorda els utensilis de cuina amb els que es cuina l’arròs. El llibre ‘La Festa de l’Arròs: cultura, tradició i gastronomia a Sant Fruitós de Bages’ està escrit per Jaume Plans, Marcel Oliveres, La Fundació Alícia, l’Escola Monsenyor Gibert, l’Escola Paidos i l’Escola Pla del Puig; i editat per Ignasi Torras".
(D'esquerra a dreta) Jordi Planell (tècnic de Cultura), Xavier Racero (regidor de Cultura), Jaume Plans (7 d'Arròs i +Kvi), Genís Noguera (cap cuiners), Joan Ribas (Fundació Alícia), Ignasi Torras (editor del llibre), Pep Creus (autor del cartell) i Xavier Sagués (Som Riu d'Or)
EL ball:
https://www.facebook.com/AreaCulturaSantFruitosBages/videos/429366901203014
Bibliografia i fonts consultades:
Web ONA Bages.
Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.