Tortell d’Esponellà, Ball del

 

El ball del Tortell d'Esponellà (Pla de l'Estany - Girona) és tracta d'una antiga dansa que serveix per donar el relleu a les pavordesses i que com element característic, les dones llueixen al braç esquerra un gros tortell.

El dissabte següent a el dia 2 de febrer és la data assenyalada a Esponellà per a la celebració de la festa de la Candelera. Un Esdeveniment que te com a protagonista indiscutible el ball del Tortell. Una dansa pròpia d'aquest municipi que és Remunta al sXVI.

El dissabte al migdia és el moment assenyalat per l'inici de la festa amb la Celebració d'un ofici solemne, la benedicció de les candeles i la música de cobla. Acte seguit, a les 16.00h i després del dinar popular, és dona inici al ball de Tortell. La comitiva l'obre l'agutzil acompanyat per sis parelles formades, en primer lloc, per les tres pavordesses (sortints) que durant l'any s'han fet càrrec de l'altar de la Verge i en segon terme les (entrants) tres pavordeses que ho faran durant l'any que just comença. Finalitzada la dansa i acabats els protocols, la cobla torna a tocar les notes del ball i tota la gent que hi vol prendre part és posa a ballar la dansa novament. La dansa és balla tal i com va ser recuperada l'any 1990. L'acte acaba amb la ballada de la sardana curta Bon dia Elionor, cosa que ja és tradició.

 

 

El mes de febrer de 2006, com a novetat, la festa de la Candelera va comptar amb l'exposició de fotos antigues del ball del Tortell, recopilades per tota la gent del poble i que van romandre exposades al Fogar Rural, la rectoria. Un esdeveniment únic que va servir per agrupar i recuperar una part de la memòria col·lectiva que restava guardada i en ocasions oblidada en els calaixos, baguls i armaris dels habitants d'Esponellà.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XjZkuUYhxow&t=181s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

La Xarxa. Comunicació Local. "El ball de l'tortell recupera a els Seves imatges"

Youtube. Garrotxins. Festes de la Candelera 2020.

Los comentarios están cerrados.