Verds, Ball dels (Torelló)

 

El Ball dels Verds rememora una violenta càrrega de la Guàrdia Civil a joves de Torelló l'any 1989. Des de l’any 1996 es balla per la Festa Major. Aquesta activitat al pas del temps ha esdevingut tradicional. Cada any queden representades, d'una forma grotesca, les novetats que la política del moment fa fer a la Guàrdia Civil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989.

Va ser a la matinada del 31 de juliol a l’1 d’agost de l'any 1989, dia central de la festa major, després d’una cercavila molt animada que havia protagonitzat la xaranga basca Tximeletak.

Després de sortir de sobte de l’interior de la caserna i començar la càrrega, els agents van acabar retenint algun jove, hi va haver persecucions pel carrer Prat de la Riba, i tres dels concentrats van haver de ser atesos pels cops, a l’ambulatori.

L’episodi, que va generar versions i controvèrsies sobre qui havia provocat a qui, va provocar una tensió com feia temps que no es vivia a Torelló, i confirmava la mala imatge que la Guàrdia Civil s’havia creat al poble per altres actuacions anteriors.

L’endemà, l’Ajuntament, en un sever comunicat, titllava la Guàrdia Civil de “provocadors de carrer”. Aleshores l’alcalde era Andreu Rifà (CiU). El ressò de les batusses va arribar a la Generalitat i al Govern Civil de Barcelona.

“Des d’aquell dia vam tenir clar que alguna cosa havíem de fer”, recorda 25 anys després Xavier Capdevila, músic i autor del Ball dels Verds. I un ball no va ser precisament el primer que se’ls va acudir, sinó que “ens havíem plantejat fer una mena de correbou sarcàstic en què la Guàrdia Civil aparegués d’alguna manera”, explica una altra de les ànimes de la iniciativa, Gerard López.

N’anaven parlant, anava passant el temps –al final van acabar essent anys, de fet– i, de mica en mica, s’estenia el rumor que la Guàrdia Civil era molt a punt de deixar Torelló i concentrar els efectius de la zona a Manlleu.

Això va acabar passant el febrer de 1997. A última hora es va desestimar la possibilitat d’ocupar, com a habitatges, el segon pis d’on hi havia hagut Correus, a la plaça de la Vila.

L’edifici de la caserna s’havia d’abandonar perquè estava en molt mal estat, i es va optar per un replegament a Manlleu. Havien passat vuit anys dels incidents de festa major. “Va ser l’excusa perfecta per estrenar el ball”, diu Capdevila.

I a la festa major d’aquell any es va ballar per primer cop el Ball dels Verds, que recrea l’intent frustrat d’un quartet de guàrdies civils de seduir quatre torellonenques, i estomaquen els respectius acompanyants pensant que ho tindran més fàcil.

Entre els iniciadors, el mateix Xavier Capdevila, Gerard López, Santi Carcassona –coreògraf de la dansa–, Rai Sala, Laia Pietx o Albert Jofre, alguns dels quals hi han estat vinculats des de la primera edició i encara continuen ballant-lo cada any. Menys aquest 2014, curiosament, que no s’ha ballat perquè un xàfec impressionant el va obligar a suspendre.

La dansa és sempre la mateixa, “però hi ha marge per introduir-hi referències actuals”, explica Laia Pietx, balladora des del primer any. “Hi hem incorporat, com a temes, des de la Policia Local, pel merder d’un any a la Porronada, les retallades o la llei Wert”. I aquest any “hi havia prevista una referència a la consulta del 9N”, que al final no es va poder fer per la pluja.

La colla que va impulsar aquesta dansa es va donar a conèixer amb el nom d’Els Trolls, creadors del Ball dels Verds i també de la festa d’El Pullassu, el dijous de Carnaval.

Ja venien de ser, amb aquest nom, l’equip més golejat de la història del torneig de futbol sala de la festa major de Torelló. “Un any vam rebre 75 gols i només en vam fer un. Concretament va ser d’en López, amb el cul”, recorda Capdevila. Una dada més per a la història.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999.

L'any 1996 els joves de Torelló van decidir escenificar d'una forma grotesca la càrrega de la Guardia Civil de l'any 1989 a la vila.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019.

A hores d’ara hi deu començar a haver una generació de torellonencs que pensen que el Ball dels Verds, que es fa cada any per la festa major, és de la mateixa tradició que els balls de gegants o que estan en l’imaginari de les danses populars ancestrals de la Vall del Ges. Una mica sí, però no tant.

L'any 2014 va fer exactament 25 anys que es va produir el motiu que, temps després, va motivar l’aparició d’aquesta dansa: una càrrega de sis agents de la Guàrdia Civil contra unes 150 persones que s’havien concentrat davant la caserna del cos, que llavors ocupava a la confluència del carrer dels Estudis amb la plaça del Germà Donat.

S’hi cridaven les consignes típiques d’aquella època: “Que se’n vagin!”, “Fora les forces d’ocupació!” o el “Boti, boti!”.

Ball dels Verds de Torelló. Any 2014. Foto de 9 Nou.cat.

 

Coincidint amb l’aturada general per rebutjar la violència de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, s’ha recuperat. Després d’un manifest llegit per Montse Arqués rebutjant la violència i solidaritzant-se amb els ferits i les persones vexades per la policia, s’ha representat el Ball dels Verds amb una solemnitat i serietat excepcional per mostrar la gravetat dels fets ocorreguts diumenge. El ball ha acabat amb la gent del públic encerclant els balladors que representen els guàrdia civils. En el moment en què els guàrdies civils escenificaven la càrrega, tot el públic que omplia la plaça ha alçat els braços.

L'any 2018 una comissió d'Anima de Dansa es desplaça a Torelló, per la seva festa major amb la finalitat de poder documentar l'anomenat Ball dels Verds.

Al so de les primeres notes musicals entren a plaça els "Verds". Any 2018.

D'una forma molt fatxenda van entrant a plaça. Any 2018.

Se situen en una punta de la plaça i esperen que entrin les pubilles. Festa major de l'any 2018.

Les pubilles se situen davant la Guardia Civil. Festa major de 2018.

Apareixen els hereus colocant-se a l'altre costat de la plaça. Festa Major de Torelló de l'any 2018.

Acte seguit comença el ball. Festa major de Torelló de l'any 2018.

Les pubilles decideixen ballar amb els "Verds" mentre els hereus queden amb un pam de nas. Festa major de Torelló de l'any 2018.

Els pobres hereus s'ho queden mirant. Festa major de Torelló de l'any 2018.
Després les pubilles decideixen ballar amb els hereus però sempre controlats pels "Verds". Festa major de Torelló de l'any 2018.

Elles fan el ball al redós dels hereus. Festa major de Torelló de l'any 2018.
Però finalment tornen a ballar amb els "Verds". Ball dels Verds. Festa Major de Torelló. Any 2018.

Els hereus emprenyats van a cercar els tricornis de la Guardia Civil i els hi posen al cap. Moment que hereus i pubilles encerclen els "Verds" amb una corranda. Festa major de l'any 2018.

Una vegada els "Verds" es veuen encerclats marxen de plaça tot corrent.

Acte seguit el jutge fa un discurs còmicament grotesc tot jutjant als hereus i pubilles. Ball dels Verds. Festa major de Torelló de l'any 2018.
Al moment de dictar sentència els "Verds" entren de nou a plaça tal ment  folls i s'emporten als hereus i pubilles a la garjola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indumentaria:

Hereu i pubilla. Any 2018.

Els "Verds". Any 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

La Música:

La música dels Ball dels Verds de Torelló és obra de Xavier Capdevila.

La música del Ball dels Verds és tocada per una banda que alterna els instruments tradicionals amb instruments clàssics.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El ball:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

El 9 nou. cat

Recull realitzat per una delegació d'Ànima de Dansa durant la festa major de Torelló l'any 2018.

 

Los comentarios están cerrados.