Espectacles cicle infantil

 

Benvolgudes i benvolguts us volem proposar i aconsellar uns espectacles de cultura popular com a complement a les activitats proposades per als vostres alumnes de preescolar i infantil. Tots ells disposen de dossier pedagògic.

 

1a proposta:

EN PATUFET.

SINOPSI:

“Patim, patam, patum. Homes i dones del cap dret. Patim, patam, patum… No trepitgeu a en Patufet! ”Coneguda cantarella d’un dels contes infantils més populars a la nostra terra, un dels que tots considerem més nostrats… però realment és així?
En Patufet, és un conte que en les seves diferents i adaptades versions, és present a pràcticament totes les cultures. En algunes, com la nostra vestit amb faixa i barretina… imatge molt diferent de la d’en Tom Thumb, en anglès.
Els seus orígens són diversos i no gaire clars. Alguns diuen que és un conte de fades alemany; però en canvi la versió anglesa situa la història en el fantàstic món llegendari del Rei Artús, versió escrita feta pels ja populars Germans Grimm. Història que ja s’explicava des del segle XVI.
D’en Patufet (Pulgarcito o Garbancito, en castellà) , se’n van escriure diverses aventures. Les d’origen anglès, ens mostren a un Patufet sobre una rata com a muntura en el fantàstic món Medieval del Rei Artús. En castellà, trobem històries diverses com que impedeix que uns lladres robin a casa seva, i en una altra ocasió busca refugi en la closca d’un cargol.
Però la història que tots coneixem no és la mateixa a tot arreu. En la versió catalana, sabem que la mare envia a en Patufet a buscar safrà; i després quan li porta l’esmorzar al pare el sorprèn una tempesta i s’amaga sota una col. La col se la menja un bou; i els pares surten a buscar-lo. Quan s’adonen de que en Patufet és dins de la panxa del bou “on no hi neva, ni plou”; li donen de menjar al bou, fins que aquest es tira un pet i en surt el Patufet.

La mare, el pare, el botiguer, en Patufet i altres personatges que us sorprendran.

Escena del camp de cols amb el bou i en Patufet.

 

Contacte: [email protected]  Tel: 627244405.

 

 

 

 

2a proposta:

EL CARAGOL I L'HERBA DE POLIOL

SINOPSI:

Hi havia una vegada, un caragol que volia descubrir per on sortia el sol.
Un dia va sortir de casa seva i va començar a caminar. De tant caminar li va agafar un mal de panxa terrible. Necessitava trobar l’herba de poliol que treu el mal de panxa, però no sabia on era. Uns animals del camp el van ajudar i entre tots van aconseguir trobar-la i arrencar-la.
Amb aquesta adaptació del popular conte, El caragol i l’herba de poliol, volem parlar-vos dels objectius pedagògics amb els quals hem aconseguit apropar el món dels titelles als més menuts, sovint mancats d’espectacles adients per a la seva edat.
Un llenguatge senzill i entenedor, acompanyat d’una posada en escena simultània a la narració, facilita la comprensió argumental del conte i que els nens segueixin tota la història sense perdre el fil. Veureu que podem extreure’n força possibilitats d’anàlisi i treballar diversos centres d'interès, tot i que en l’obra només hi apareixen uns quants elements, (els colors, els insectes, l'alimentació, l’herbes remeieres...), els podeu ampliar fins on vulgueu.
Pel que fa a la moralitat del conte, farem referència a la cooperació, l’amistat o la solidaritat i les ganes de treballar. Ens farem ressò de la necessitat de fer responsables els nens desde ben petits, fent-los participar en les tasques comunes i que puguin entendre el profit que se’n pot treure quan es treballa en comú i ens ajudem els uns als altres.
Podem relacionar aquesta situació amb moments quotidians de la vida dels nens. En aquest cas, hem pensat en una obra intemporal per poder treballar les activitats proposades al llarg de tot el curs.

El caragol Pol demanant als seus amics, els insectes, on pot trobar l'herba de poliol.

El grill Bofill és qui li ensenyarà on es troba l'herba de poliol. Però aquí no acaba el conte...

 

Contacte: [email protected]  Tel: 627244405.

 

 

 

 

3a proposta:

LA RATETA QUE ESCOMBRAVA L'ESCALETA

SINOPSI:

Aquesta és la història d’una Rateta que vivia tota sola a casa seva. Era molt neta, molt ordenada i molt però que molt presumida. Un dia tot escombrant es va trobar una moneda. Al venedor ambulant li va comprar un llacet per lluir-lo al cap i així ser l’admiració de tots els veïns. I així va ser, van passar una colla de personatges que volien veure la Rateta, i tan maca la veien que volien passejar amb ella. Però a la Rateta tots li semblaven molt ordinaris, menys un, el gatet que era molt fi i elegant i cantava molt be. Però tots sabem que els gats i les gatetes, de sempre, van darrere les ratetes...

Primera escena. El venedor ambulant passa pel davant de la casa de la rateta amb les darreres novetats.

Quan la rateta sent com canta el gat queda prendada de la seva veu.

 

Contacte: [email protected]  Tel: 627244405.

 

 

 

 

4a proposta:

LA GRANJA DE LA TICA

SINOPSI:

Tica, la gallineta de la granja, troba una espigueta de blat i decideix plantar-la per extreure’n el gra i fer-ne farina amb què cuinar pa i pastissos. Tota contenta i amb l’ajuda dels seus tres pollets, va demanant la col·laboració dels seus veïns de la granja per sembrar, segar, moldre i amassar els pastissos tot convidant-los a berenar. Però tots ells s’hi neguen per mandra de treballar.
Decidida, aconsegueix finalment el seu objectiu i prepara deliciosos dolços i pa tou i
calent. La flaire s’escampa per tota la granja i els mandrosos dels seus veïns van de
seguida a casa seva per aprofitar-se de la feina de la gallineta.

La granota que viu a la font d'aigua defuig del compromís d'ajudar a la Tica.

Tica i els seus pollets preparen un suculent berenar. Tots els animals de la granja es llencen a la finestra en sentir aquella oloreta...

 

Contacte: [email protected]  Tel: 627244405.

 

 

 

 

5a proposta:

LA RÍNXOLS D'OR

SINOPSI:

Hi havia una vegada una nena que va sortir a passejar pel camp. Li agradava molt ficar-se per a tota arreu i descubrir noves coses i sensacions. Un dia, tot passejant, va arribar fins una casa molt bonica, i com que era molt curiosa, no va poder resistir les ganes d’entrar i veure qui hi vivia. A la casa no va trobar ningú, així que, va voltar, va remanar, va regirar i va tocar tot el que li agradava…, fins que es va quedar adormida…; aleshores quan els tres óssos van tornar a casa…, no sabeu la sorpresa que es van dur!, i més quan es van trobar a la Rinxols adormida en un dels seus llits. La van despertar i, ella, cridant, va fugir “cames ajudeu-me”.... Sort que després de córrer i córrer l'enrenou que havia provocat es va poder arreglar.

Primera escena. La casa i el jardí dels óssos. 

La Rínxols d'Or a més de menjar-se la xocolata desfeta dels tres óssos, deixa tota la casa potes per munt.

 

Contacte: [email protected]  Tel: 627244405.

 

 

 

 

6a proposta:

UN MÓN DE CANÇONS

SINOPSI:

Aquesta és la història de les aventures d’un pingüí anomenat Iu, que se’n va de l'Antartida a donar la volta al món per conèixer altres animals i apRendre un munt de cançons. Un animal representatiu de cada continent que visiti, li ensenyarà una nova cançó... cançons populars que habitaulment se solen treballar durant els cicles de preescolar i infantil.

 

 

Contacte: [email protected]  Tel: 627244405.