Andorra la Vella, Esbart Dansaire d’

Contacte:

Adreça:

C.Mn.Cinto Verdaguer,4-6 edif.La Llacuna
AD500 Andorra la Vella

Telèfon: 344613  348200

https://www.facebook.com/esbartandorra

 

 

 

Any 1980 a 1989:

L'esbart es va iniciar amb una formació creada l'any 1981 sota la direcció de Rafel Miranda. Aquest va néixer amb l'objectiu d'ensenyar i divulgar les danses tradicionals del Principat d’Andorra i dels Països Catalans. Representar el Principat i la seva parròquia en esdeveniments folklòrics i culturals dins i fora del país.

Any 1990 a 1999:

Any 2000 a 2009:

L'any 2002 l'esbart es va dissoldre.

L'any 2006, es reprèn l'esbart, constituint-se com Associació Cultural, amb la direcció compartida entre Maria Àngels Velando i Sílvia Martí.

Velando segueix com a directora en aquesta segona etapa de l'esbart dansaire, després que la maternitat l'apartés durant uns anys de la seva passió més estimada, l'esbart. Tot i això, la directora reconeix que aquella primera etapa estava molt marcada per l'exigència, ja que segons ha comentat "assajàvem tres cops per setmana moltes hores i l'objectiu sempre era arribar bé pel festival de final de temporada". Una dedicació i sacrifici que va acabar provocant la dissolució de la formació l'any 2002, quan ningú va prendre el relleu de la directora.

Any 2010 a 2019:

L’any 2016 van participar en el Festival Internacional de Cheonan, a Corea del Sud. Segons explica Maria Àngels Velando “Vam ballar davant molta gent. La convivència amb gent d’altres països és molt enriquidora”, afirma. Ara ja fa mesos que preparen amb il·lusió una actuació a Mèxic.

El dissabte 9 de juny de 2017, un grup d'ex-dansaires andorrans, encapçalat per Teo Armengol, va organitzar una trobada per recopilar material gràfic i experiències del ball del contrapàs, que es balla el diumenge de Festa Major. 

La dansa va deixar de ballar-se als anys 80, quan el comú va decidir que el ballés únicament l'Esbart Dansaire d'Andorra la Vella. Deu anys més tard, a petició d'un col·lectiu d'exdansaires, es va decidir fer una ballada per part de l'esbart i una segona amb participació del poble.

La plaça del Consell va ser l'escenari d'un ball tradicional, com és el contrapàs. Un centenar de persones es van apropar per gaudir d'aquesta dansa tan arrelada a Andorra la Vella.

Durant el matí de dissabte, es va anar escanejat el material i els exdansaires van visitar una exposició. A tres quarts d'una, es va fer una ballada del contrapàs a la plaça del Consell que va acabar amb un petit refrigeri encapçalat per la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol; el cònsol menor, Marc Pons; i la consellera de Social, Ester Vilarrubla.
Marsol va destacar la bona rebuda d'aquesta tradició cultural i a més, els exdansaires li van donar l'honor d'iniciar el contrapàs amb el bastó típic del ball, element que va utilitzar també per iniciar el contrapàs de la festa major d'Andorra la Vella.
Teo Armengol va manifestar la importància d'aquesta trobada pels dansaires, ja que és un aplec de tota la gent que ha ballat el contrapàs.

A més, l'exdansaire va explicar que "tots els ballarins s'havien vist alguna vegada ballar però mai s'havien retrobat tots junts". Armengol va afegir que "per la parròquia significa molt veure el patrimoni de la gent que ballen el contrapàs, això no té preu".
L'exdansaire va explicar que com no hi havia informació referent al contrapàs s'està fent un treball de recerca sobre aquesta tradició, per tal de documentar-la i que passarà a ser patrimoni del comú d'Andorra la Vella.

 

L’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella va interpretar el diumenge 5 de maig de 2019 fins a setze danses al Centre de Congressos de la capital, en el marc del Festival de Primavera. No era una jornada qualsevol per a l’entitat, ja que dins el repertori hi havia dues novetats, una circumstància que no es produïa des de fa dues dècades. Van participar-hi una cinquantena de dansaires.

La posada en escena que debutava dins el repertori era La Roseta de Tallaví, que obria la cita; i La dansa del pregó, que vol convertir-se en tota una tradició a partir de la Festa Major d’Andorra la Vella d‘aquest any, per ballar-se després del pregó d’obertura de la festivitat d’ara endavant, per a que la gent la conegui i s’animi també a interpetar-la. L’espectacle va comptar amb mig miler d’espectadors i «hem comprovat que tot ha agradat molt. Hem tingut molt públic i fins i tot algú ens ha dit que se li ha fet curt», indicava la directora de l’entitat, Maria Àngels Velando. El festival va tenir una durada d’una hora i quart.

Aquesta era una cita especial per a l’Esbart, que estrenava danses. I aquestes van tenir bona acceptació: «Les primeres impressions que hem tingut de la gent que ha assistit com a públic és que han agradat. Ara hem de seguir i continuar ensenyant-les». És la culminació de projectes que portaven temps preparant-se, ja que la música i coreografia són originals, així com el vestuari.

El Festival de Primavera va comptar amb tot un conjunt de danses que representen les quatre estacions de l’any, i fent èmfasi en les tradicions andorranes. Es van posar en escena El Sant Ferriol, Les majorales, La tirotitaina, La rumba de les castanyes, La bolangera, Els espantalls, Ball de pedretes i Dues polques. El punt final de l’espectacle al Centre de congressos va ser amb la Nit del foc.

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

ARA Andorra (societat) 2017.

El Periòdic. Joan Josep Blasco i Xavier Pujol. 6 de maig de 2019.

https://www.andorralavella.ad/comu/?q=noticia/la-hist%C3%B2ria-del-contrap%C3%A0s-arriba-la-pla%C3%A7a-del-consell

Los comentarios están cerrados.