Ball de Gitanes de Castellar del Vallès

Segons estudis realitzats per Marina Antúnez i David Comellas, a Castellar van trobar el primer document que parla explícitament del ball de gitanes al segle XVIII.

Oficialment i tècnicament, és ball de gitanes. Però abans se’n deia ball de plaça perquè sempre es ballava a les places, a l’aire lliure. La vida es feia al carrer. Ara ja no passa tant, perquè hi ha moltes instal·lacions ben adaptades on també es balla sovint.

En l'actualitat es manté viu i en constant evolució, i que ha mantingut la continuïtat a la població des de començaments del segle xx. Als inicis només el ballaven les dones, i els homes només les acompanyaven. A partir de la segona meitat del segle xix els ballaven homes amb nens vestits de noia amb un barret de flors per dissimular el cabell curt. Més endavant els homes hi anaven amb nenes petites, se suposa que per la dificultat de trobar noies casadores, i d'aquesta manera evitaven compromisos i malícies. Actualment, els participants s'han diversificat molt i hi ha colles de petits, de joves, de solters, de casats amb nenes, de casades amb nens, i de veterans.

Actualment a Castellar s'hi fa una ballada anual que té lloc el tercer diumenge del mes de març, protagonitzada pel grup local de ball de gitanes, fundat el 1975. El grup organitza activitats de divulgació d'aquesta dansa amb músiques pròpies (masurca de Castellar, pas, entrada de ball, xotis, pas de Rubí, contradansa, jota i polca).

El dia 5 de març del 2000, tot celebrant els 25 anys com a entitat en actiu de forma continuada, el Grup Ball de Gitanes de Castellar va batre el rècord Guinness en la categoria de balls tradicionals, quan més de 1.000 balladors van ballar una mateixa coreografia durant sis minuts al camp d'esports Nou Pepín Valls. El desembre de 2010 el grup va oferir una ballada per a la Marató de TV3 contra les lesions medul·lars i cerebrals adquirides i també una ballada al Mercè Dansa de la Festa Major de Barcelona. Cada any es fa una trobada a Montserrat junt amb totes les colles de Ball de Gitanes en actiu al Vallès, a més de fer les ballades de la Roda als diferents pobles, una bona manera de veure les diferents maneres de dansar una mateixa música.

El ball de gitanes de Castellar es caracteritza pel moviment durant l’execució, molta rapidesa i molt punteig. D’altra banda, les castanyoles també tenen un pes específic important per a l’acompanyament rítmic.

Los comentarios están cerrados.