Ball de Gitanes de Mataró

 

Any 1890 a 1899:

La primera referència d’una colla de ball de gitanes a Mataró és a finals del segle XIX. Aquesta era formada per vuit parelles i dos cavallistes o capitans de cavall que precedien el grup durant el seu recorregut. Aquest ball, que s’estructurava al voltant d’una espolsada, tenia una fesomia arcaica, fet que fa sospitar que ja era practicat unes dècades abans.

 

 

 

 

 

 

Any 1910 a 1919:

El 7 de maig de 2013 l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres va publicar un article referit a la celebració de l'Any del Cardenal Vives i Tutó. En dita festa hi va participar la colla del Ball de Gitanes de Mataró.

"La celebració a Llavaneres de l'Any del Cardenal Vives i Tutó continua aquest diumenge 12 de maig amb una festa popular. A les 12 del migdia, davant de la casa natal de Josep de Calassanç Vives i Tutó, i cap a dos quarts d'una, a la plaça de la Vila, Llavaneres recuperarà per un dia la tradició del Ball de Gitanes. Hi actuarà la Colla de Gitanes de Mataró. A més, dissabte 11 de maig, conferència al convent dels caputxins de Sarrià, a càrrec del biògraf del cardenal.

El director del Museu-Arxiu Vives i Tutó, Joan Devesa, recorda que el ball de gitanes va ser una tradició molt arrelada a Llavaneres a mitjans del segle XIX, l'època en què el cardenal va viure a la vila. Les danses eren originàries del Vallès i a Llavaneres es van implantar fins ben bé els anys 1960. L'any 76, amb la fundació d'El Casal de Llavaneres es van tractar de recuperar però als anys 80 van desaparèixer definitivament. A Mataró fa uns anys les van recuperar i aquest diumenge les podrem reviure a Llavaneres.

Amb aquesta activitat, la comissió organitzadora de l'Any del Cardenal vol acostar a la gent del poble la figura del cardenal, amb una festa que complementa les activitats més acadèmiques i litúrgiques amb què durant aquest 2013 es commemorarà el centenari de la mort del llavanerenc més il·lustre i universal.

D'altra banda, aquest dissabte 11 de maig, el convent dels caputxins de Sarrià se suma a la celebració de l'Any del Cardenal. Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins de Catalunya, pronunciarà la conferència: La projecció internacional del cardenal Vives, i l'acompanyarà la projecció d'un audiovisual elaborat per Joan Devesa, director del Museu-Arxiu Vives i Tutó. La cita és al carrer del Cardenal Vives i Tutó, 16 (Barcelona), a les 12 del migdia".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La indumentària:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La música:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El ball:

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Publicació de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres. Any 2013.

Mestres del Gai Saber (Mataró).

Los comentarios están cerrados.