Barcelona de l’Agrupació Cultural i Folklòrica Barcelona, Esbart

Contacte:

Adreça: C/ Pou De La Figuera, 15, 08003 Barcelona. "Casa de la Sardana"

Horari: des de 18.00h

Telèfon: 933 15 14 96

 

 

 

 

Any 1920 a 1929:

Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona és una entitat capdavantera del moviment sardanista, fundada a Barcelona el 1922 amb el nom d'Agrupació Sardanista de Barcelona, dedicada principalment al conreu i a la difusió de la sardana. Compta amb diverses seccions, entre les quals sobresurten un grup de muntanya, l'Esbart Barcelona i Amics dels Concerts, una comissió per al foment de la música per a cobla. La seva seu és al districte de Ciutat Vella de Barcelona, al carrer Pou de la Figuera, 15, baixos. Havia tingut també la seu al Carrer del Pi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1930 a 1939:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1940 a 1949:

L'any 1947, amb un nudrit grup de nens i nenes es comença a donar forma al que serà posteriorment l'Esbart Dansaire Barcelona de l'ACFB. Frederic Gaude i Pardillos, dansaire de l'Esbart de l'AEEF a les hores i deixeble del folklorista Joan Rigall i Casajuana, alterna la seva activitat de dansa tradicional fent de mestre d'aquesta secció infantil.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

El 1952 crea un quadre escènic català i el 1956 inicia cursets de català per a adults.

La tasca iniciada amb els més menuts de l'entitat, de les mans de Frederic Gaude i Pardillos donarà pas a l'Esbart Barcelona de l'Agrupació Cultural i Folklòrica Barcelona que neix l'agost de l'any 1955  sent director el mestre Antoni Pujol i Charles.

Amics dels Concerts és una secció de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Va néixer l'any 1956 amb l'objectiu específic de divulgar la música per a cobla. L'organització de 244 concerts, validen la trajectòria de 52 anys d'activitat.

Reproducció del programa del primer
concert de sardanes i música per a cobla
organitzat per l'Agrupació "Amics dels
Concerts" , que tingué lloc al Casal del
Metge, a Barcelona l'any 1956.

El grup de muntanya de l'entitat, a més de les seves habituals sortides i participació en cursets i altres actes excursioni9stes, organitza cada any un aplec-excursió amb autocar per als socis de l'entitat, amb ballades de sardanes amb cobla i algunes vegades amb l'actuació de l'Esbart Barcelona.

 

Cartell d'un dels actes que organitzava l'Agrupació Cultural i Folklòrica Barcelona. Any 1956.

 

L'esbart va participar en la Campanya Benèfica de Radio Nacional l'any 1957.

 

Des del 1958 es convoca intermitentment el Concurs Musical Joaquim Serra duent a terme una apreciable tasca a favor de la música i del folklore catalans, com la promoció de ballades setmanals de sardanes a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona i els cicles de concerts per a cobla. Per aquest motiu el 1988 fou guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

La seu de l'ACFB es trasllada al carrer del Pi de la Ciutat de Barcelona.

L'Esbart Barcelona, com tants altres, també participa en el tradicional Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat organitzat per l'Obra del Ballet Popular. El director de l'esbart aleshores és Josep Liarte.

L'Esbart ballant la Dansa d'Ofrena a la Rosa d'Abril (Montserrat) Any 1967.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Arxiu personal de Josep Liarte, darrer director de l'esbart.

Los comentarios están cerrados.