Bastoners de Gavà (Barcelona)

 

Contacte:

Correu electronic: [email protected]

 

Escut:

 

Assajos:

La Colla dels Menuts: Cada divendres de 19:30 a 20:00
La Colla dels Grans: Cada divendres de 20:00 a 20:45

Lloc: Centre Cultural, Carrer Sarrià num. 9, Gavà.

 

 

 

 

Història:

El Grup de Bastoners de Gavà és una associació que va nèixer l’any 2008 amb l’il·lusió de fomentar la cultura popular catalana a la nostra ciutat de Gavà i sobretot en ajudar a recuparar el ball de bastons, que és la dansa tradicional catalana més antiga.

Vam iniciar el nostre camí amb l’ajut de la colla bastonera d’Esplugues de Llobregat. El 19 de febrer del 2008 es va fer el primer assaig i es van ensenyar les primeres danses, iniciant així l’apadrinament per part de la colla de bastoners d’Esplugues a la nova colla de Bastoners de Gavà.

El 28 de juny del mateix any i després de només 4 mesos d’assaijos amb els petits bastonaires, aquests debuten a la ciutat dins del marc de la Mostra Entitats.

El 22 de febrer del 2009 i només un any després de la seva creació, debuta la Colla de Grans consolidant així la Colla de Bastoners de Gavà que actualment consta d’uns 25 balladors.

Ballem i creem balls de bastons, organitzem la Diada Bastonera de Gavà, participem en trobades com a convidats d’altres colles i en la TROBADA NACIONAL DE BASTONERS DE CATALUNYA que es celebra anualment.

 

 

 

Any 1880 a 1889:

La gent del Camp de Túria ha viscut tradicionalment de l’agricultura, però el cultiu d’aquestes terres de secà no era suficient per sobreviure i els seus habitants es van veure obligats a buscar activitats complementàries com collir espart o segar la palma, que servien per elaborar estris domèstics com graneres, cabassos o barrets. A mitjan segle XIX s’industrialitza l’artesania d’aquestes plantes, augmenta la demanda i es formen colles de jornalers valencians per anar a segar allí on hi havia grans extensions. Va ser cap al 1880, quan es construïa el ferrocarril Barcelona-València, que una colla d’olocauins que hi treballava van descobrir que al massís del Garraf hi havia grans extensions de margallons i van començar a venir a collir la palma. Se n’anaven d’Olocau en acabar de podar les oliveres, per Sant Josep, i tornaven a Olocau a l’agost per recollir les garrofes.

 

 

 

Any 1890 a 1899:

A mesura que a Gavà s'anava incrementant la producció agrícola a les Sorres, anava augmentant la demanda de jornalers i molts olocauins comencen a instal·lar-s’hi de forma estable.

 

 

 

Any 1900 a 1909:

A la demanda de jornalers aviat s’hi va afegir la d'obrers per a la indústria amb la inauguració de la bòbila dels Querol, l'any 1903, i posteriorment de la Companyia Roca Radiadors (1917), La Seda (1924), can Serra i Balet (1927) i la Companyia General de Hules (1931).

 

 

 

Any 1910 a 1919:

La integració dels valencians a la societat gavanenca es va produir molt aviat i van ser un bon grapat els qui es van casar amb gavanenques. Molt aviat, també, i seguint la passió innata que la majoria de valencians senten per la música, van fundar dues bandes. Per un costat, La Banda Unión Musical, dirigida pel mestre Rafael Blay, d’Olocau, coneguda com la “banda dels Negres” i finançada per Salvador Lluch Vinyalsi vinculada a l’Ateneu popular. Per un altre, la Joventut Artística Gavanense, més coneguda per “els Blancs”, dirigida per Josep Roselló, originari també d'Olocau, i amb seu al Cafè del Centre. La base de l’orquestrina Mickey eren quatre fills de Josep Roselló, i també eren olocauins la majoria d'integrants de la primera colla de bastoners, dirigits perJoaquim Farré Olivella.
Després de la Guerra Civil, la casa de València va desaparèixer com moltes altres entitats, però els valencians continuaven presents en entitats com el Cor l’Alegria, coneguts popularment com “els Valencians”, la cobla Brugués, l’Orquestra Blay o la Banda Municipal de Música, dirigida per Rafael Blay.

Grup de bastoners de Gavà dirigits per Joaquim Farré. Es van establir al Cafè de la Plaça quan, a principis dels anys 20 del sXX, es va convertir en la Casa de València. Foto Lerin.  AMG. Fons Esther Prunera. 

 

 

Any 1920 a 1929:

Any 1930 a 1939:

Any 1940 a 1949:

Any 1950 a 1959:

Any 1060 a 1969:

Any 1970 a 1979:

Any 1980 a 1989:

Any 1990 a 1999:

Any 2000 a 2009:

 

 

 

Any 2010 a 2019:

Colla de nenes "Xerinolis". Any 2011.

 

 

Participació dels Bastoners de Gavà en la Diada de Catalunya.

11 de setembre de 2018.

 

 

El 2 de juny de 2018 a les 6 de la tarda es va celebrar la "IX Diada Bastonera de Gavà" amb la participació de vuit colles vingudes d'altres endrets.

Cartell anunciador de l'acte. Any 2018.

 

El dissabte 9 de febrer de 2019 els Bastoners de Gavà participen en la "Ia Festa Bastonera de Santa Eulàlia" juntament amb altres colles de la ciutat i  colles convidades de fora de Barcelona.

Aquesta festa bastonera de Santa Eulàlia es planteja l'any 2017 veien que hi mancava un acte d'aquestes característiques. El projecte va tardar en aprovar-se amb continuades reunions a dues bandes: Vocalia de la Regió de Barcelona de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i l'Institut de Cultura de Barcelona. L'any 2018 queda aprovat el projecte i cal esperar a la festivitat de Santa Eulàlia pel mes de febrer de 2019.

Bàsicament la idea principal d'aquest acte festiu la va aportar la Vocalia de la Regió de Barcelona amb l'intenció de convidar les colles bastoneres de la ciutat i la colla que organitzi aquest any la "Trobada Nacional Bastonera", dues colles que tinguin relació amb una activitat vinculada amb els bastons o ball amb bastons i una colla de fora de Catalunya d'alguna de les variants que hi ha arreu de l'estil dels balls de bastons. L'any 2019 ha estat una colla bastonera de catalans que viuen fora (Bastoners de Londres)

Els organitzadors: Vocalia de la Regió de Barcelona de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

Els col·laboradors: Institut de Cultura de Barcelona.

 

Colles participants:

El Bastó de Sarrià, Bastoners de Gavà, Bastoners del Poble-sec de l'Esbart Dansaire Renaixença, Ball de Bastons de Sant Andreu, Bastoners del Casc Antic de l'Esbart Espiga d'Or, Pastorets de Vilafranca, Colla bastonera de Londres i Pastorets de Tarragona.

10.30h.- Concentració de les colles a la Plaça Nova.

11.00.- Mostra de balls a l'escenari de l'Avinguda de la Catedral.

11.45.- Inici de la cercavila.

13.30.- Balls finals a l'escenari de la Plaça Sant Jaume i entrega de records a les colles.

El recorregut va ser el següent: Plaça Nova, Arcs, Portal de l'Àngel, Santa Anna, Canuda, Plaça de Villa de Madrid, Frances Pujols, Duc, Plaça Cucurulla, Pi, Plaça de Sant Josep Oriol, Carrers de la Palla, Banys Nous, Baixada de Santa Eulàlia, Plaça de Sant Felip Neri, Montjuïc, Bisbe i Plaça Sant Jaume.

Plaça de Sant Jaume. Fotografia de tots els grups participants en la "Ia Festa Bastonera de Santa Eulàlia" 9 de febrer de 2019.

 

 

 

Indumentaria:

Actualment la indumentaria de la Colla  és camisa i pantaló blanc, faldellí vermell, faixa negra, mocador al coll vermell, espardenyes de tres vetes vermelles.

El banderí que porten te dos costats ben diferenciats: senyera de Catalunya i escut de la colla.

Espardenyes de tres vetes vermelles.

 

 

 

Balls pròpis de la colla:

 

 

 

Acompanyament musical:

S'acompanyen de gralles i tabal.

 

 

 

 

 

Bibliografia:

Centre d'Història de Gavà. Arxiu Municipal.

GABERNET Assumpció. Arxiu Municipal de Gavà. "La integració dels valencians a la societat gavanenca".

http://www.bastonersdegava.cat

Fons documental de Frederic Gaude Viñas.

Los comentarios están cerrados.