Bastoners de Sant Andreu (Barcelona)

 

Contacte:

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

La colla Bastonera de Sant Andreu va néixer a final de l'any 2008. El barri necessitava una entitat que ajudés a crear teixit social i servís per a estendre la cultura catalana. Tanmateix, no tots els membres de la colla pertanyen al barri, sinó que n'hi ha de procedències diverses.

A més dels balladors, té un grup de grallers que acompanya les actuacions. Entre les coreografies i les melodies que interpreten, n'hi ha de tradicionals, però també de creades expressament.

La Bastonera de Sant Andreu és membre de Bastoners Solidaris i funciona com a associació autogestionada i amb caràcter assembleari, sense cap ajut institucional.

A més de les festes tradicionals de Sant Andreu i de més barris de la ciutat, es poden veure actuar en moltes localitats del país, sovint amb motiu d'actes reivindicatius.

Bastoners de Sant Andreu.

Bastoners de Sant Andreu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

L'any 2010 van participar en el Catalan Day de Belfast i el 2011 van actuar a Lekeitio, al País Basc.

Des d'aleshores la colla va desaparèixer durant uns anys. Els esforços per reiniciar-la en una nova colla no van parar. Podem trobar escrits com el següent:

"El ball de bastons de Sant Andreu és únic i presenta trets diferencials molt evidents respecte al barceloní. Una iniciativa particular busca ara recuperar els "bastoners" andreuencs, ja que fa uns quants anys que el barri no compta amb una colla".

Passats uns anys...

Els Bastoners de Sant Andreu reneixen cap el mes de juny de l'any 2018, amb formació infantil, de les mans del seu mestre Adrià Ortiz Mera i l'ajuda incondicional de la Núria Espejo.

Adrià Ortiz comentava el següent: "La colla de Bastoners de Sant Andreu comença a fer els seus primers passos per establir-se de forma definitiva al barri. Tots els dimarts de juliol hem estat fent assajos a la Plaça de Can Galta Cremat. El proper dimarts 31 serà el darrer abans d'agafar vacances!!

A partir de setembre us podreu inscriure als assajos que començaran a fer-se, de forma regular a partir del mes d'octubre, tots els dijous a les 18:30h. Per fer-ho, cal que us apropeu al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu".

 

La petita i jove colla de bastoners de Sant Andreu fa una aparició per la Festa Bastonera de Santa Eulàlia.

 

La colla, en l'actualitat (any 2019) està formada per 11 nens i nenes del barri de Sant Andreu de Barcelona.

El dia 30 de novembre de 2019 es va estrenar oficialment la colla i també la seva indumentaria tot coincidint amb la III Trobada Infantil de Colles Bastoneres de Catalunya (Diada Bastonera de Can Galta i festa major de Sant Andreu) amb el suport de la Coordinadora de Ball de Bastons, de la qual Adrià Ortiz n'és el seu president actual.

 

Cartell anunciador de la festa major de Sant Andreu 2019.

 

Bastoners de Sant Andreu ballant  en cercavila pels carrers de Sant Andreu. Dissabte 30 de novembre de 2019.

Bastoners de Sant Andreu ballant  en cercavila pels carrers de Sant Andreu. Dissabte 30 de novembre de 2019.

Bastoners de Sant Andreu ballant  en cercavila pels carrers de Sant Andreu. Dissabte 30 de novembre de 2019.

Bastoners de Sant Andreu ballant davant el Mercat de Sant Andreu. Dissabte 30 de novembre de 2019.

Bastoners de Sant Andreu ballant davant el Mercat de Sant Andreu. Dissabte 30 de novembre de 2019.

Fotografia de final de cercavila amb totes les colles participants. Dissabte 30 de novembre de 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indumentaria:

Els membres de la colla de grans anaven vestits amb camisa blanca i pantalons negres, faixa vermella i faldellí blau. Els camalls són vermells.

La colla de petits van vestits amb camisa blanca, mocador vermell al coll, pantaló blanc, faixa vermella, faldellí blau ribetejat amb una passamaneria vermella, polaines de color groc amb cascavells i betes negres per cordar-les, espardenyes de betes negres.

El significat dels colors escollits pels mateixos bastoners també te el seu significat. Ells ho expliquen de la següent manera: blau i groc per l'escut de Sant Andreu. Groc i vermell pel Sant Andreu! Estem orgulloses del nostre poble!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La música:

 

 

 

 

 

 

 

 

Els balls:

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Facebook dels Bastoners de Sant Andreu.

Barcelona.cat Cultura Popular.

Arxiu fotogràfic de l'autor.

Los comentarios están cerrados.