Brugués, Esbart (Gavà)

 

Logotip:

Centre Cultural de Gavà, carrer de Sarrià, 9.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

L'Esbart Mare de Déu de Brugués o Esbart Brugués és un Esbart dansaire de Gavà (Baix Llobregat, Catalunya) inscrit a l'Agrupament d'Esbarts Dansaires. Deu el seu nom a la Mare de Déu de Bruguers, una marededéu trobada i venerada a l'ermita de Bruguers de Gavà. Actualment té com a seu social el Centre Cultural de Gavà, situat al número 9 del carrer de Sarrià. El repertori de l'Esbart Brugués compta amb danses d'arreu dels Països Catalans.

Mossèn Jaume Bogunyà, que procedia de la Parròquia del Clot i l’Esbart Sant Martí de Barcelona, tenia la voluntat de crear a Gavà un grup similar que cultivés la dansa tradicional. No va ser fins onze anys després de la seva arribada a la Parròquia Sant Pere de Gavà que va coincidir amb la Imma Giner, que havia entrat a treballar a una escola de la ciutat i que procedia de l’històric Esbart de Dansaires de l’Orfeó Gracienc. En unir les seves energies i esforços, van crear ràpidament un grup de nens i nenes, també d’adults, que van formar aquesta primera fornada de dansaires de l’Esbart Dansaire Brugués, que sempre ha estat vinculat al Centre Cultural de la parròquia.

L'Esbart Brugués va ser creat al mes de setembre de l'any 1997  per Imma Giner, i per Carnestoltes d'aquell any balla la Tornaboda, un "conjunt de festes carnavalesques que consistien en la visita que els veïns d'un poble feien al poble veí, la ballada feta en comú pels veïns dels dos pobles i la crema del ninot representatiu del carnestoltes en un foc fet d'escombres velles (Begues, Cornellà de Llobregat, Gavà i Viladecans)" per primer cop. Aquell any, també van participar l'Esbart la Tornaboda de Gavà i l'escola de dansa Estudispei, que l'havien ballat des de l'any 1996.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

L'Esbart es va registrar oficialment el 20 de febrer del 2001.

El cos de dansa de l'Esbart Brugués fou uns dels representants de la cultura tradicional catalana dins del Festival Prague Folklore Days 2008 a Praga.

 

Esbart Brugués de Gavà. Any 2008.

L'any 2008 l'esbart celebrava el XXè aniversari amb una gran Ballada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

En els seus vint anys d’història, el Cos de Dansa ha estat dirigit per la Imma Giner, l’Azahara Abadías i en Joan Martí, director des del 2010. L’entitat ha participat de diferents festivals internacionals a Espanya, Andorra, Txèquia, Itàlia, Sardenya i França. Cal destacar l’estrena dels espectacles L’olor de la Terra (2010), Els Pastorets Dansen (2010), Tradició (2011) i Petjades del Temps(2013).

 

Cartell anunciador del festival internacional folklòric. Any 2010.

 

Esbart Brugués de Gavà. Any 2013.

 

L’Esbart Brugués de Gavà va actuar el dimarts 27 d’agost de 2013 en el Festival Internacional de Danses Folklòriques Les Lumières de París. Aquest esdeveniment és enguany el punt de trobada de grups de ball folklòric de països europeus com ara Turquia, Suïssa, Itàlia, França i Noruega. El grup gavanenc va interpretar uns 20 minuts de danses catalanes, entre elles La Tornaboda de Gavà. Segons Joan Martí, que és el director artístic de l’Esbart Brugués, actuar en aquest tipus d’esdeveniments“és molt maco perquè veus les diferències entre els diferents estils folklòrics, és molt interessant”. Respecte a l’oportunitat de portar un ball gavanenc com La Tornaboda a París, Martí confessa que “és tot un orgull poder fer-ho i donar a conèixer una dansa de la nostra ciutat”.

L’Esbart desplaçarà un total de 25 persones entre dansaires i ajudants, amb edats compreses entre els 16 i els 50 anys. Martí assegura que quan interpreten danses catalanes fora del territori català la gent “es sol quedar molt sorpresa ja que a nivell internacional la imatge que hi ha de la dansa tradicional catalana és la sardana, i s’adonen de que hi ha més danses a part de la sardana, així que acostumem a tenir molt èxit”.

L’actuació de l’Esbart Brugués s’emmarca en les activitats habituals de cada estiu, ja que l’entitat acostuma a fer en aquestes dates “un viatge folklòric, un intercanvi amb algun país europeu a on portem les nostres danses”. De fet, ja fa cinc estius que el grup aprofita les vacances per viatjar, i en el seu currículum hi trobem actuacions a la Cerdanya, a Praga, al sud d’Itàlia, a Pamplona, a Màlaga, i a Astúries, entre d’altres llocs. Tot i que l’Esbart Brugués actuarà només el dia 27 a les 19:00h., el grup s’estarà a París del 25 al 30 d’agost.

 

Esbart Brugués de Gavà ballant la Tornaboda per Carnaval.

 

L’Esbart Brugués de Gavà va posar en escena el 22 de desembre de 2019, a partir de les 18 hores, a l’Espai Maragall, amb un munt de novetats la versió d’Els pastorets de Josep Maria Folch i Torres, en versió teatralitzada i amb la dansa com a gran protagonista.

Cartell anunciador de l'acte. Diumenge 22 de desembre de 2019.

Fa 10 anys que l’Esbart Bruguers va crear Els pastorets dansen, un espectacle únic en tot el país. Durant 9 anys per l’escenari de l’Espai Maragall van desfilar membres de l’Esbart de totes les edats recreant tots i cadascun dels episodis de l’arribada del Nen Jesús, amb els pastors Lluquet i Rovelló i totes les batalles entre el bé i el mal amb àngels i dimonis, amb el sempre impactant Satanàs vingut directament de l’infern.

Però enguany com van anunciar l’entitat fa mesos s'ha estrenat l’espectacle un projecte totalment renovat en guió, vestuari, els decorats i les projeccions i amb música en directe tal com explica el director de l’entitat Joan Martí. “El guió és completament nou, fet per mi i adaptat al segle XXI. Els personatges dels pastors el Lluquet i el Rovelló ja no hi son i ara tenim al Pau i el Pol. Satanàs i Llucifer els mantenim però amb un caire molt més fresc i divertit”

Les músiques també son noves avança Martí “ els dimonis ballen a ritme de Rock and Roll anglès amb cançons de AC/DC, Europe o Deff Leppard. Els pastors a ritme de músiques catalanes de grups com Jordi Ninus, Roba Estesa o Buhos. La música serà en directe amb l’Aula de Música Soler de Gavà”.

Tots els integrants estan molt il·lusionats ” hi ha els lògics nervis perquè és un espectacle totalment nou, volem que tot surti molt bé i que agradi a tothom”.

El preu de la funció és de 6€ però 1€ de cada entrada va destinat a la Marató de TV3.

Els Pastorets de l'Esbart Brugués de Gavà. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

Los comentarios están cerrados.