Calaf, Esbart Dansaire de

 

Any 1980 a 1989:

L'any 1980 l'Esbart Dansaire de Calaf, de la mà de la Sra Conxita Solà, va ballar la Metradansa a la plaça de les Eres.  Aquesta va ser la darrera vegada que l'esbart va ballar aquesta dansa. La dansa, de la qual es té constància que es va ballar a la vila per últim cop de manera regular cap a l'any 1886. Aquesta dansa religiosa, segons comenta la Sra Conxita Solà "al pas del temps ha anat sofrint diversos canvis i ara l'hem adaptada als nous temps". "He volgut donar-li una nova dimensió a la dansa i volia que la ballessin persones representatives del poble", ha detallat Solà. Per això, s'ha escollit personalitats de l'Ajuntament, representants dels Consell Municipal d'Infants, la Pubilla i l'Hereu i les persones de més edat del grup de dansa perquè la ballin. Segons Solà, es tracta d'una dansa "solemne i religiosa", que "no és divertida". La Metradansa està formada per moviments senzills i les persones que la ballen es col·loquen en un cercle amb les mans agafades i caminen cap a un cantó i cap a l'altre. La instigadora de la recuperació de la dansa ha relatat que aquest ball representa "la col·lectivitat, el sentit de poble, el caminar plegats i un arreglament a la terra". En definitiva, ha expressat Solà, "ser millors i estimar-nos". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

Per la Festa Major d'estiu de l'any 2015, després de 35 anys, es va tornar a ballar la Metredansa de Calaf. Una vegada adaptada als nous temps, segons indiquen els membres implicats, la idea és que es pugui ballar de manera bianual durant les dues festes majors de Calaf i consolidar-se com un acte cultural identitari del propi municipi.

La calafina Conxita Solà, ferma defensora del folklore i les tradicions més pròpies del poble, ha recuperat aquesta dansa religiosa i solemne, de moviments senzills, que vol expressar el sentiment de col·lectivitat, d'arrelament a la terra i de sentit de poble.

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

Calaf ha celebrat aquest cap de setmana la seva Festa Major d'Hivern en motiu de Santa Calamanda, la seva patrona. Els actes van començar el divendres, 5 de febrer de 2020, amb la celebració de la missa solemne, en honor a la santa, a l'església de Sant Jaume. Justament va ser aquí on es va viure un dels moments més especials de la festa, la ballada de la Metradansa, un ball ancestral propi de la vila que amb els anys s'havia perdut.

Los comentarios están cerrados.