Casal Català de Montevideo, Esbart del

El Casal Català de Montevideo (Uruguai) fundat el 29 de Gener de 1926, constitueix un lloc de reunió per a catalans i afins a Catalunya.

En els primers anys de vida l'institució albergava immigrants que es reunien amb la finalitat de no perdre les tradicions catalanes.

L'any 1970 s'adquireix un immoble en el carrer Francisco Araucho, zona residencial de la ciutat.

En el marc del taller “Capacitació per a Directius del Casals Catalans del Con Sud” els representants de cada institució i els membres del Consell Assessor de la seva àrea, van redactar un manifest en referència a la retallada de l'estatut Català.

L'any 1953 es crea el primer Esbart Dansaire del Casal, amb el pas dels anys ha tingut diferents directors. L’ Esbart actual es forma l'any 1985 sota la direcció del Sr. Joaquim Rius.

En 1991, ja dirigit per la Sra. Núria Amorós, l’ Esbart Dansaire rep el nom de GERMANOR i respon a diferents invitacions que s'aniran fent costum al llarg dels propers anys.

L’ Esbart Dansaire Germanor està format per tres grups: Infantil "Els patufets”, Juvenils i Cos de Dansa. Compte en el seu repertori amb danses populars, tradicionals i de creació. A partir del 2003, coincidint amb la 8a Trobada Cultural de Comunitats Catalanes del Con Sud d’Amèrica, que es va fer a la nostra ciutat, es comencen a realitzar tallers de dansa catalana a càrrec del coreògraf i director català Lluís Calduch i Ramos, amb la col•laboració de la mestra Mireia Pera, als quals assisteix el nostre grup.

 

Al 2005 van tenir l'oportunitat de visitar Catalunya i complir el somni d'actuar allí. Va ser una experiència inoblidable i no podem deixar d'esmentar a l’ Esbart Ciutat Comtal de la ciutat de Barcelona, que gentilment va acceptar compartir l'escenari amb nosaltres.

El seu director, Lluís Calduch i Ramos, els va dictar una classe taller.

La finalitat de l’Esbart Dansaire “Germanor” és contribuir amb la difusió de la nostra cultura a través de la dansa, que expressa el sentiment i l'esperit de cada nació. Cada dansa conté un significat i juntes representen la trajectòria i l'evolució de la cultura d'un poble. Per aquest motiu segueixen actuant i treballant.

Los comentarios están cerrados.