Contrapassaires de Banyoles

Els Contrapassaires de Banyoles van participar en el cinquentenari dels Jocs Florals de Barcelona l'ant 1908. Al Park Güell.

Aquesta colla de contrapassaires de Banyoles va ser la que va efectuar la restauració del Contrapàs i és la que va anar a Barcelona per a fer una demostració d'aquest antic ball popular amb la intencionalitat de que no es perdés la tradició.

Aquest intent de reincorporació del Contrapàs a la dansa o ball popular, no va reeixir en el jovent no interessant-se per la vella dansa i restà sense fruït el molt lloable esforç que uns quants enamorats de les nostres tradicions, havien realitzat. Si més no, aquí va quedar la seva empremta.

Contrapassaires de Banyoles ballant el Contrapàs llarc. Parc Güell (Barcelona). Entrada 12 compassos. Contrapàs 389 compassos.

 

La idea de presentar aquesta dansa en el Park Güell, encara en construcció, crec que va ser totalment fortuïta tot i que tindria una gran significat i simbología si no hagués estat així.

Tot i la pimera aparença monumental de la Ciutat Jardí (Park Güell) era gaudiniana i es podia interpretar com una obra profana tot i que la identificació d'elements i simbols cristians està molt present. I aquí veig un punt d'unió amb el Contrapàs com a dansa religiosa.

 

Los comentarios están cerrados.