Dansot, Esbart (Capellades)

Capellades (Anoia) és de fa molt de temps una vila plena d’activitats artístiques i culturals, presumiblement propiciades pel fet d’haver estat una població pionera i capdavantera en la fabricació de paper, l’indiscutible suport modern de transmissió i difusió de la cultura. Així que no ha de sorprendre el considerable nombre d’esbarts dansaires que al llarg del segle XX, en especial durant la seva segona meitat, han animat festes i actes populars.

El que segueix a continuació és una breu síntesi històrica dels esbarts capelladins del segle passat:

· Esbart Infantil Catalanista (1906-?)
L’any 1906, els senyors Domènec Roig i Eugeni Fossalba crearen l’Esbart Infantil Catalanista, que en opinió de Busquets i Molas fou possiblement el primer que hi hagué a la vila. No en coneixem més dades.

· Esbart Abat Muntades (1952-1958)
La seva primera actuació pública va ser per la Festa Major de l’any 1952, i com a activitat destacada, tenint en compte les dificultats d’aquells temps, s’han de mencionar unes actuacions que feren a França. En el grup de fundadors d’aquest esbart hi havia mossèn Joan Jarque, aleshores vicari de la parròquia, col·laborant amb els capelladins Anton Font, que més endavant seria també fundador del conegut grup de mims “Els Joglars”, i en Jaume Sabater. Joan Closa, dansaire de l’Esbart Verdaguer, hi col·laborà en la direcció coreogràfica, essent substituït més tard per Joan Lorente.

 

 

Any 1970 a 1979:

· Esbart Dansot (primera època: 1973-1981)
El crearen un grup d’antics dansaires de l’Esbart Abat Muntades, amb l’ajuda i col·laboració de nous elements joves. Els matrimonis i les obligacions familiars dels més joves, anaren esllanguint la vida del grup, fins arribar a aturar-la del tot.

 

 

Any 1980 a 1989:

· Esbart de Capellades (1984-1991)
Aquest va ser un esbart infantil, del que se n’ocupava en Jaume Balcells, antic dansaire del aleshores inactiu Esbart Dansot.

 

 

 

Any 1990 a 1999:

· Esbart Dansot (segona època: 1998-)
Al complir-se els 25 anys de la fundació de l’Esbart Dansot, els antics dansaires van voler celebrar-ho amb una actuació pública (octubre del 1998), desempolsant danses -i vestuari, curosament conservat des del 1981- del seu antic repertori. L’èxit aconseguit davant del públic els va fer pensar en la conveniència i l’interès de fer reviure l’esbart, i així es va anar cap un procés de refundació, inclosos els aspectes legals, que han dut l’esbart a l’esplèndida realitat actual. S’han fet nombroses actuacions, sempre amb gran èxit de públic, i el nombre de dansaires creix ininterrompudament, en especial pel que fa les seccions infantil i juvenil.

GRUP INFANTILS/MITJANS i JUVENILS

Maria Borràs
Josep Borràs
Oriol Castells
Gemma Carol
Estela Gonzalez
Anna Jorba
Roser Martínez
Marta Romaguera
Aina Sorolla

GRUP GRANS

Pep Carol
Manoli Carrasquilla
Roger Casañas
Xavier Casañas
Cristina Fernández
Pere Gabarró
Montserrat Galofré
Raquel Garcia
Consol Girbau
Diana González
Pedro González
Joan Guarro
Laia Jiménez
Laia Jorba
Maria Margarit
Bernat Prat
Oriol Prat
Frederic Prat
Clara Ràfols
Elena Riba
Frederic Riu
Alba Romaguera
Joan Romaguera
Anna Mª Sabater
Núria Sabater

DIRECCIÓ

Direcció artística: Mª Cinta Aparicio
Direcció musical: F. Xavier Casanyes
Direcció general: Anna Mª Sabater i Joan Romaguera.

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

El mes de novembre de 2016 l'Esbart Dansot de Capellades es va desplaçar a Barcelona per ensenyar el Ball Pla de Capellades als esbarts que formen la Roda d'Esbarts Catalònia.

Aquest any 2016, com a novetat, l'Esbart de Capellades compta amb la col·laboració de l'Esbart Dansaire Sant Adrià que s'afegeix a la festa. Algunes de les danses que es ballaran serà la Dansa de Sant Adrià, La Gala de Campdevànol, Bolero de Torrent, Ball Plà d'Alinyà, Polka de Sant Esteve, la Disfressada, Aires de la Terra Alta, entre d'altres.

I com ja fa un parell d'anys, l'esbart porta a l'escenari una peça de música que no té res a veure amb la música tradicional catalana. Aquest cop serà del grup ABBA.

El disseny del cartell anunciador d'aquest any és del dansaire capelladí Joan Guarro.

La direcció de les danses va a càrrec de l'Anna Maria Sabater.

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

Los comentarios están cerrados.