Egarenc, Esbart (Terrassa)

 

L’Esbart Egarenc va fundar-se el 26 de gener de 1958 al si del Centre Social Catòlic de Terrassa, però aquest esbart ja tenia , al darrera, uns quants anys més d’història…

Corria l’estiu de 1931 i,  al Centre Social, es creà l’esbart pioner a Terrassa: l’Esbart Dansaire del Social, que estigué en funcionament fins l’any 1936 en que va haver d’interrompre les seves activitats amb motiu de l’esclat de la guerra civil espanyola i l’obligatòria incorporació a files d’alguns dels seus membres.

Els difícils anys de l’anomenada postguerra van propiciar tota mena de dificultats a la cultura catalana que van fer impossible engegar novament aquell Esbart. Els seus antics membres es van repartir per les diferents societats (totes elles amb el nom castellanitzat) de la Terrassa del moment. Uns van quedar-se al rebatejat Centro Social Católico i d’ altres a la Parròquia de la Sagrada Família, al Coro Viejo o al Centro Parroquial de San Pedro.

Arreu però van dedicar els seus esforços a la conservació i divulgació de la nostra llengua i dels nostres costums i tradicions.

 Més endavant, a Sant Pere, l’estiu de 1951 es va crear l’Esbart Vallparadís que va estar en actiu fins el 25 de gener de 1958, data en la que tot el grup  va tornar al lloc d’on tants anys enrera havia sortit, el Social . En aquells moments  va canviar  de nom, agafant el que ha tingut fins  l’actualitat,   ESBART EGARENC.

Des d’aquell llunyà 1958 portem ja una bona colla d’anys dedicant-nos a la conservació, promoció i divulgació de la dansa popular i tradicional dels anomenats Països Catalans (Catalunya, València, Balears), manifestant, alhora, l’amor per les nostres costums i tradicions i el respecte per les costums i tradicions dels altres.

El repertori de danses comprèn coreografies originals de danses populars i tradicionals de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i l’Alguer. Tanmateix, comprèn creacions i recreacions coreogràfiques i musicals contemporànies, creades, algunes d’elles, expressament per a nosaltres pels coreògrafs del nostre país. Un dels més emblemàtics és l’espectacle anomenat "Trama", que  recrea la vida a les fàbriques tèxtils a finals del segle XIX, fent reviure la història de la nostra ciutat.

L’acurat vestuari, confeccionat per la nostra Majordomia per a cada dansa, dóna relleu i vistositat a les nostres actuacions, on tots els detalls són presentats amb la màxima dignitat artística.

Aquestes actuacions, l’Esbart Egarenc les ha portades, a més d’arreu de Catalunya, a diversos indrets del País Valencià i de la resta de l’Estat Espanyol. Fora de les nostres fronteres cal assenyalar: Andorra, Bèlgica, Bulgària, França, Itàlia, Iugoslàvia, Mèxic, l’actual República Txeca i a l’antiga Txecoslovàquia.

També cal assenyalar que des del 1959 l’Esbart Egarenc presenta, a la sortida d’ofici del diumenge de Festa Major, el Ball de Plaça de Terrassa.

 

 

Esbart Egarenc de Terrassa al pati del Gran Casino.

 

Senyera de l'Esbart Egarenc de Terrassa.

 

Esbart Egarenc de Terrassa ballant el ball de plaça.

 

 

Los comentarios están cerrados.