Espiga d’Or, Esbart

 

Contacte:

Correu electrònic: [email protected]

Més informació: www.espigador.jimdo.com

                               TW: @Esbartespigador

                               FB: https://www.facebook.com/eespigador

Adreça: 

Centre Sant Pere

C. Sant Pere Més Alt, 25. 08003 Barcelona

T. 932682509

Assaigs:

Cos de Dansa i Vetarants: Dimecres de 20,30h a 21,30h. Dissabtes de 19h a 20:30h.

Cos Infantil i juvenil: Dissabtes de 18h a 19h.

Bastoners del Casc Antic: dimecres de 21:30h a 22:30h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'Esbart Espiga d'Or néix l'any 1983. En l'actualitat té dues seccions, la de dansa i la de bastoners. El cos de dansa el formen els balladors en actiu que assisteixen regularment als assaigs i actuacions; a més, hi ha un cos de veterans, més grans de quaranta anys, que són o han estat dansaires de l'esbart –o sols simpatitzants– i que formen part de la Roda d'Esbarts Veterans Catalònia. També participen cada any en el tradicional Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat organitzat per l'Obra del Ballet Popular.

El cos de bastoners, anomenat Bastoners del Casc Antic, participa de tant en tant en cercaviles o festes independentment de l'esbart, i també en espectacles del repertori que representa l'entitat. Hi ha encara un esbart infantil, que fa actuacions pel seu compte i que pren part en la Roda d'Esbarts Infantils Catalònia.

Els balladors del cos de dansa fan ús d'un vestuari adient a l'època, la zona geogràfica i la condició social concreta de cada ball, cosa que hi dona una gran varietat. Els colors del vestit dels membres de la colla bastonera són el groc i el blau, de manera que uns balladors llueixen mocador encreuat i faldellí groc amb una ratlla blava i faixa blava, i els altres combinen els colors a la inversa: mocador i faldellí blau amb una ratlla groga i faixa groga.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1889:

L'Esbart Espiga d'Or va néixer el 1983 amb el propòsit de fomentar l'ensenyament i la difusió de la dansa catalana. Des de bon començament, es dedicà a representar els balls tradicionals, amb un repertori que supera el centenar de danses provinents de tots els territoris de parla catalana.

La primera seu de l'Esbart Espiga d'Or fou al barri del Guinardó. D'ençà del 1983, ha passat per quatre espais diferents: la Salut, el CAT, el Club Helena i, finalment, el Centre Sant Pere Apòstol del Casc Antic.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

L'any 1996 va organitzar la I Trobada d'Esbarts Dansaires de Catalunya (MontBarça), en què van participar cent setze esbarts.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

Malgrat la pandèmia de la COVID 19, l'esbart i colla bastonera continuen en actiu participant en la majoria d'actes de la ciutat de Barcelona i d'altres als quals hi son convidats.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Centre Sant Pere.

Núria Espejo.

Fons documental de l'autor.

 

Los comentarios están cerrados.