Francesc Pujol, Esbart (Tremp)

 

Contacte:

Adreça: Avda.Espanya, 14, baixos

Població: Tremp
Codi postal: 25620
Telèfons: 646199432 (Dolors) 629315066 (Albert)
Correu: esbartremp@gmail.com

Persona de contacte: Albert Puiggròs i Dolors Navarro

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1940 a 1949:

Després de la guerra, la dansa havia engrescat a molts joves trempolins. L'any 1947 es va crear una colla sardanista que es va anomenar "Francesc Pujol" i a les escoles nacionals amb "Doña Lola" un grup de noies puntejaven també altres danses no menys mostrades.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

Però no fou fins l'any 1957 quan el mestre Cardenyes impulsa, crea i dirigeix un esbart dansaire que, en memòria d'aquella antiga colla sardanista, que després d'alguns alts i baixos deixa d'existir l'any 1955, s'anomenà Esbart Dansaire Francesc Pujol.

El mestre Cardenyes, fent de director i de músic, conegut i coneixedor d'alguns mestres de solvencia, fa anat a Tremp els element idonis per a l'ensenyament de les diverses danses que engrescaran els seus dansaires. Arriben a tenir un repertori de trenta balls i danses que no es cansaven de representar en les poblacions més properes i llunyanes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

El dia de Sant Bonifaci de l'any 1965 l'Esbart Francesc Pujol de Tremp fa la seva darrera ballada. Els dansaires s'han anat fent grans i molts d'ells s'han casat pel que les obligacions familiars poden més que l'esbarjo...

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

Amb la finalitat de tornar a donar impuls a l'esbart, Enriqueta Tena de l'Orfeó de Tremp es posa en contacte l'any 1984 amb diverses persones per a dirigir els dansaires que han quedat mancats d'esperança per a seguir endavant amb l'esbart.

El mes de gener de l'any 1985 Frederic Gaude Viñas (Esbart Folklore de Catalunya) i Mercè Puig Sagués (Colla de Gitanes de Mas Rampinyo i Esbart La Unió) pugen a Tremp per a dirigir l'esbart durant uns dos anys fins que es troba algú més proper per a desenvolupar aquesta tasca. Cada cap de setmana que no hi ha compromís amb l'esbart de Barcelona pugen i baixen en el taxi d'en "Talarn" un Chrysler 180, per a realitzar els assajos. Durant aquest temps es logra fer un nou repertori de danses entre les que s'hi troba el ball Cerdà ja quasi oblidat.

Amb el nom de Ball Cerdà es coneix un gran nombre de balls.  El ball Cerdà de Tremp és típic d’alta muntanya, cerimoniós i elegant. Es ballava amb el vestit de gala per la festa major.
Un detall que el feia diferent era que les noies portaven una caputxa blanca durant tot el ball i a l’últim passeig se la treien i se la posaven al braç esquerre. L‘Esbart Dansaire Francesc Pujol, durant els anys que ha estat en actiu, s’ha encarregat de mantenir viu el ball.
El Ball del Contrapàs també és un ball típic de la zona i solament es balla a dues poblacions: a Tremp i a Palau de Noguera. A Tremp es balla per Sant Antoni, el 17 de gener, a càrrec però de la Comissió del Contrapàs.

 

L'any 1987 l'Esbart Francesc Pujol de Tremp va retre homenatge a l'il·lustre trempolí mestre Domènec Cardenyes, lligat a les activitats socials i musicals de la vila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

Per la festa major de Tremp de l'any 2013 l'Esbart Francesc Pujol convida a l'Esbart Dansaire Renaixença, del qual n'és el director Frederic Gaude Viñas i fan una ballada conjunta. En principi s'havia de fer a la plaça, però la pluja de darrera hora fa que tant l'actuació dels dos esbarts com el posterior ball es facin a cobert en una gran sala del Casal, just al costat.

Aquesta trobada serveix per recordar bells temps i moltes vivències després de quasi trenta anys...

Cartell anunciador de la festa major de Tremp de l'any 2013.

Programa de mà de la mostra de dansa.

Aspecte de la sala de ball durant la ballada. 

 

 

L'any 2015 l'Esbart Francesc Pujol convida per la festa major a l'Esbart Arrels de Lleida.

 

El mes de maig de 2016 l'esbart balla a Talarn per la seva festa major.

 

El dissabte 26 d'agost de 2017 l'Esbart realitza una exhibició de dansa a la vila d'Altron per la festa major.

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Los comentarios están cerrados.