Gironí, Esbart

 

Any 1930 a 1939:

El mes d'abril de 1930 va ser elegit el Sr Mariano Taberner, president de l'Esbart Gironí.

El diumenge 21 de juny de 1931 el President de la Generalitat de catalunya Francesc Macià i Llussà (1859-1933) va visitar oficialment Girona, on va ser rebut multitudinàriament i acompanyat fins la plaça del Vi, aleshores plaça de la República per, d'entre altres, l'alcalde de la ciutat Miquel Santaló i Parvorell. Des del balcó de l'Ajuntament va pronunciar un memorable discurs.

l'arribada del President Macià havia estat anunciada per a les onze del matí, però molt abans una nombrosa gentada s'havia aplegat a la plaça de l'estació de França. Per la ciutat nombrosos balcons lluien les banderes catalana i republicana; a la Rambla, davant la seu del Girona F.C, aquesta entitat n'havia colocat una de grandiosa, catalana, amb la inscripció "Girona F.C. a Macià"; a la plaça del Vi (de la República), l'Esbart Gironí en posà un altre amb paraules de salutació al President.

Per a rebre'l, acudiren a la plaça del Carril a més de l'Ajuntament en Corporació, les autoritats civils, militars i eclesiàstiques; diverses entitats de la ciutat i provincials amb les respectives banderes i estandarts; també hi eren representats gairebé tots els muicipis de la provincia.

Francesc Macià al balcó de l'Ajuntament amb l'alcalde Miquel Santaló adreçant-se als gironins aplegats a la plaça del Vi. Als baixos de l'ajuntament el Cafè d'en Vila i la seu de l'Esbart Gironí. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

 

Trasllat a l'Ajuntament de Girona a peu. La comitiva, encapçalada per banderes i estandards, passant per la plaça Marquès de Camps. Josep Maria Segarra. CRDI - Ajuntament de Girona.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

La Vanguardia. Pàgina 28. Divendres 25 d'abril de 1930.

https://www.pedresdegirona.com/visita_macia_1931.htm

Los comentarios están cerrados.