Maragall, Esbart (Arenys de Mar)

 

Logotip de l'Esbart Maragall d'Arenys de Mar:

 

Contacte:

Mercè Sàbat
Adreça de correu electrònic: [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1940 a 1949:

L’Esbart Maragall d’Arenys de Mar, es va formar l’any 1946, a redós del Casal de Joventut Seràfica i el seu primer President fou el Sr. Marcel·lí Vila.

Un grup d’amants de la dansa tradicional van tenir la bona pensada de formar una colla i fer indagacions sobre els diferents balls que es ballaven a la nostra terra, ajudats pel mestre Manuel Cubeles de l'Esbart Verdaguer, que en va ser el primer director coreogràfic. La seva primera actuació, va ser el 22 de setembre de 1946, al Camp d’Esports Municipal. L’Esbart Maragall de seguida va ser acollit amb gran simpatia, resultant ser una de les seccions puntals del Centre.

Com és ben conegut, l’Esbart Maragall també és conegut arreu per la tradicional Dansa d’Arenys de Mar que perviu gràcies als dansaires que la recuperen un any rere un altre i que es balla cada any a la plaça de l’Església, el dia de Sant Roc.

Programa de mà de la festa major d'Arenys de Mar Joventut Seràfica. Juliol de l'any 1948.

 

Programa de mà de la festa major d'Arenys de Mar Joventut Seràfica. Any 1949.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

Programa de mà del festival de danses en honor als socis de l'esbart. 12 de febrer de 1950.

 

L'any 1951 l'Esbart Maragall d'Arenys de Mar va participar el el "Primer Aplec d'Esbarts" organitzat per l'institució Obra del Ballet Popular, embrió del que seria posteriorment l'anual Aplec d'Esbarts a Montserrat.

Programa de l'Aplec a Arenys de Mar. Diumenge 16 de setembre de 1951.

Cartell anunciador de l'acte.

 

Banderetes que els organitzadors posaven a la solapa dels assistents.

 

Curiosament hi ha cartells i programes que diuen que van participar 9 esbarts dansaires i en la Guia del Sardanista hi figuren 12 esbarts. Possiblement n'hi van haver tres que es van donar de baixa a darrera hora.

 

 

 

 

Programa de mà  del recital de dansa  de l'Esbart Maragall a la Sala Cabanyes de Mataró. Diumenge 17 de desembre de 1950.

 

L'Esbart Maragall, participa en el II Aplec Sardanista. Any 1958.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

Viatgen a Santa Perpètua de Mogoda el dia 6 de març de 1988 per la 6a Trobada d’Esbarts organitzada per l’esbart Bernat de Mogoda.

Programa de mà de la VI Trobada d'Esbarts a Santa Perpètua de Mogoda. Any 1988.

VI Trobada d'Esbarts a Santa Perpètua de Mogoda. Any 1988. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

Van estar uns quants anys sense participar al tradicional Aplec d'Esbarts Dansaires que organitza anualment l'Obra del Ballet Popular, però l’any 2006 van decidir tornar a visitar a La Moreneta i dedicar-li la Dansa d'Ofrena i d’altres que s’inclouen en el programa anual.

Dansaires de l'Esbart Maragall a Montserrat per l'Aplec d'Esbarts Dansaires.

 

A banda d’aquest retorn a Montserrat, com que formen part de la Roda d’Esbarts Catalònia de Veterans, tenen unes quantes trobades a l’any, a part d’altres actuacions que fan a Arenys, ja sigui per la festa major, per la Marató, o per contribuir en alguna festa d’altres Entitats.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

L’Esbart Maragall d’Arenys de Mar, està format per un grup de dansaires veterans, que interpreta dansa catalana, mallorquina i valenciana.

Malauradament, en la actualitat no existeix un “Cos de Dansa”, però esperem que vinguin temps millors i els joves s’animin a formar-ne part altra vegada.

 

Esbart Maragall d'Areny de Mar. 28 d'abril de 2013.

 

Roda d'Esbarts Veterans Catalonia. 18 de gener de 2014.

 

El dimecres 5 de març de 2014 es va donar el tret de sortida al Taller de la Dansa d’Arenys.  Va ser a partir de les 10 de la nit al Casal de la Joventut Seràfica i es tracta d’unes sessions per aprendre a ballar la dansa i que està obert a tothom. Enguany serà el 65è aniversari.

 

Dansa d'Arenys.

 

Una de les responsables d’aquest taller, Assumpta Puig, afirma que en els últims tres anys que s’ha posat en marxa aquest taller s’ha aconseguit implicar més el jovent perquè aprengui a ballar la dansa que es pot veure el dia 16 d’agost, dia de Sant Roc. Puig no sap exactament quantes persones s’hi aproparan però sí que hi ha hagut moltes persones interessades. De fet, l’any passat gairebé totes les noies que van ballar la Dansa ho havien fet per primera vegada.

Aquest, a més, es commemora el 65è aniversari de la Dansa d’Arenys. Per aquest motiu, la idea és que el dia de Sant Roc puguin fer-se més d’una rotllana. Fa cinc anys, en el seixantè aniversari, se’n van aconseguir  formar tres. Al marge d’assajar la dansa d’Arenys, l’Esbart Maragall està preparant activitats paral·leles com xerrades o exposicions. El taller es farà quinzenalment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Arxiu de l'Obra del Ballet Popular.

Web de l'esbart: http://www.serafics.cat/esbart-maragall/

Fons documental de l'autor.

 

Los comentarios están cerrados.