L’Esbart Dansaire de Martorell es va fundar l’any 1950 pel matrimoni Gomila - Reniu i va fer el seu debut el 31 d’octubre de 1954 al local anomenat "Círcol" de Martorell.
Des de llavors l’entitat no ha deixat de funcionar mai, passant per èpoques més o menys brillants o amb més o menys penúries.
La seva tasca ha estat dedicar-se a mantenir, donar a conèixer i fomentar la cultura tradicional catalana mitjançant les danses populars tradicionals.
Al llarg de la seva dilatada trajectòria ha tingut diversos mestres dansaires sent per ordre cronològic el : matrimoni Gomila Reniu, posteriorment se’n va fer càrrec la seva neboda Anna Maria Reniu, seguint la seva tasca en F. Pasapera, Carles d’Abasalo, i en els darrers anys en Cecili Jaime Porqueras amb el suport d’en Josep Rodríguez Santafé.
Les actuacions de l’entitat s’han portat a terme en la seva major part arreu de Catalunya i Països Catalans tot i que també ha actuat en territori espanyol (entre d’altres Madrid, Saragossa, Tudela, Burgos) i a França.
Actualment l’entitat està formada per balladors de mitjana edat bàsicament comptant amb 8 parelles de dansaires.
El mes de febrer de 2018 es va publicar la notícia que l'esbart volia recuperar la dansa típica de Martorell: la Quadrilla. La dansa tradicional de la població del Baix Llobregat es va deixar de dansar en els darrers anys i l'esbart tem que es pugui perdre.
L´Esbart Dansaire de Martorell i el Departament de Cultura de PMSAPM de l´Ajuntament de Martorell treballen conjuntament en la recuperació de la Quadrilla de Martorell, el ball tradicional propi de la vila, amb arrels del segle XVIII i que a dia d´avui se´n conserva la coreografia i la música per a cobla. I fins no fa gaire la ballava al poble l´Esbart Dansaire de Martorell.
Alguns d´aquests antics dansaires han engegat un projecte per evitar la pèrdua de la dansa. Els impulsors de la recuperació van fer una reunió el dijous 22 de febrer, a les 7 de la tarda, a l'Auditori del Centre Cultural de Martorell, amb la voluntat de sumar suports de diferents entitats.
La cap de colla de l’Esbart Dansaire de Martorell, Mercè Morera, explica que “a Martorell tenim la sort de comptar amb un ball propi que no s’ha perdut i que podem recuperar gràcies als documents audiovisuals i al testimoni de persones que l’han ballat. Seria important que no es perdés, són les nostres arrels”. Per això, promouen “la creació d’un grup per assajar i ballar La Quadrilla en públic, un cop l’any, en alguna de les tres grans cites festives de la població. Els únics requisits són tenir ganes de passar-s’ho bé i una mica de ritme”.
La Quadrilla, un ball de Martorell amb arrels al segle XVIII, podria recuperar-se amb la seva coreografia original. És un ball cortesà originari de França que va arribar a Catalunya a mitjans del segle XVIII i que es va adaptar a les costums catalanes. Es creu que el van portar soldats que van participar en la guerra del Rosselló, i el ballaven parelles acabades de casar, vestides amb la roba de la cerimònia, el primer dimarts de Carnaval. Recorrien carrers i places al galop i escenificaven el ball amb ‘el mirallet’ a la plaça de la vila. Es tracta d’un ball amb diferents parts, que té com a element propi i exclusiu el festeig dels balladors amb ‘els mirallets’ i que també consta d’altres parts, com ara la contradansa, el galop, el ball pla o els cargols.
El ball martorellenc s’havia perdut fins que als anys 50 del segle passat, l’Esbart Català de Dansaires el va recuperar amb la coreografia original i es va tornar a representar un 6 de gener de 1956 a El Progrés. Des d’aleshores i fins el 2004, havia gaudit de continuïtat cada any tancant l’actuació de les figures festives a la Fira de Primavera.
Els assajos de La Quadrilla començaran el divendres, 9 de març de 2018, a les 20.00h, al Centre Cultural, i es faran també els dies 23 de març, 6 i 20 d’abril, i 4 i 18 de maig. Cal portar calçat còmode.