Orfeó Capçanenc, Esbart Dansaire de l’

 

 

Any 1920 a 1929:

Abdò Barceló i Ciurana, acaba la carrera d'Enginyeria Agricola l'any 1921 però el seu neguit interior fa que aflori la saba cultural dins seu, implicant-se en l'organització de l'Orfeó Capçanenc i dins la mateixa entitat l'esbart dansaire que a més dirigirà. Pel que podem dir que l'Esbart de Capçanes és el primer esbart dansaire a la província de Tarragona.

Una vegada acabada la carrera Barceló vista Barcelona en múltiples ocasions iniciant contactes amb l'Orfeó Català, corals i cors de Clavé, a més d'algún esbart dansaire.

El Sr Abdó Barceló i Ciurana va ser un dels fundadors de l'Orfeó Capçanenc l'any 1925. Ànima dinamitzant d'aquesta entitat fins la seva mort l'any 1936.

L'Orfeó Capçanenc disposava de tres seccions: Orfeó, esbart dansaire i rítmica infantil. Tant l'Orfeó com l'esbart actuaven conjuntament.

El 12 d'abril de 1925 es publicava una notícia a "La Publicitat" que, sembla ser, la primera actuació de l'esbart aquell mateix diumenge en una festa de la dansa catalana. Festa patriòtica on es van fer parlaments, es va llegir poesia, es va ballar sardanes i danses tradicionals catalanes, aquestes ensenyades al novell estol de dansaires pel mateix Sr Barceló. Van ballar dotze parelles vestides amb el vestuari tradicional català amb el següent programa: all pla, l'espunyolet, la bolangera i el galop de cortesia.

L'any 1926 el folklorista Aureli Capmany visita Capçanes

 

Los comentarios están cerrados.