Orfeó Gracienc, Esbart Dansaire de l’

Contacte:

C/ Astúries, 83
Barcelona 08024

Telèfon: +34 932.374.302

Correu electrònic: [email protected]

 

 

 

 

 

L'Orfeó Gracienc va ser fundat l'any 1904 pel mestre Joan Balcells.

Any 1940 a 1949:

L'Esbart Dansaire de l'Orfeó Gracienc, originàriament, Esbart Barcelona, és un esbart de la Vila de Gràcia. Es va fundar l'any 1942 sota el nom Esbart Barcelona, però set anys més tard, el 1949, es va incorporar a l'Orfeó Gracienc i va canviar de nom. L'esbart es dedica a interpretar i difondre la dansa popular catalana, amb un repertori de balls format per danses tradicionals, danses d'investigació històrica i balls de creació pròpia, i també de directors o coreògrafs externs, però sempre a partir de la base del folklore català. El seu mestre aleshores Alexandre Carceller.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1950 a 1959:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

Diferents mestres han anat passant per l’entitat. Molts d’aquells dansaires eren sardanistes, però van decidir que ballarien ballets. Van anar a buscar Lluís Trullàs, que hi va estar més de 25 anys de director i va incloure al ball el concepte de les "fantasies", que els va donar molts èxits. Així ho recorda Josefina Altés, una ex-dansaire que va entrar a l’esbart gracienc amb 12 anys, el 1966, i durant un temps en va ser presidenta: “Guardo molt bons records per exemple del relliscall, del mestre Trullàs”. Segons explica, van fer moltes coses “que molts esbarts puristes i tradicionals no feien”. Un altre exemple de les aportacions de Trullàs és que “va muntar la coreografia de ‘Siete novias para siete hermanos’, amb això van anar a Televisió Espanyola i van guanyar el ‘Salto a la fama'”.

L’Esbart Dansaire de l’Orfeó Gracienc va ballar en algunes sèries de televisió, també en alguna pel·lícula, com una de lladres i serenos que es va rodar al Parc Güell. A més, van fer moltes actuacions internacionals. L’esbart gracienc anava més enllà de la dansa tradicional i el folklore català amb les "fantasies" (que era així com s'anomenaven abans les creacions de noves danses per part d'alguns esbarts dansaires", en què les vestimentes eren diferents, amb la incorporació de dansa clàssica, etc.

 

 

L'Esbart Dansaire de l'Orfeó Gracienc va participar en el Xè Festival de la Dansa Catalana-Homenatge a Aureli Capmany, centenari del seu naixement. Diumenge 17 de novembre de 1968.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

Alguns dels seus mestres en tots aquests anys han estat: Lluís Trullas, Albert Esquiafino, Leo Quintana, Mercè Rius, la família Alcrudo...

Més modernament l'esbart s'organitza en tres grups, per edats. El grup infantil fa activitats destinades a la preparació corporal i a l'aprenentatge dels primers passos; acull els membres de menys de dotze anys, dividits alhora entre els de tres a cinc i els de sis a onze. En l'apartat juvenil, on hi ha joves de dotze a setze anys, es consolida la preparació física i la cohesió dels membres, amb balls més elaborats que els permetran de passar al cos de dansa, a partir dels disset anys.

L'Esbart Dansaire de l'Orfeó Gracienc ha participat en nombroses mostres de folklore de Catalunya, com ara el primer Cicle Cobla, Cor i Dansa del Palau de la Música Catalana, la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional de Manresa, la Diada de la Puntaire de Barcelona o el Festival Internacional de Cantonigròs. També han fet actuacions a més ciutats, com ara Istanbul (Turquia), Kalsruhe (Alemanya), Cavalesa (Itàlia), Fregenal de la Sierra (Espanya) i Marsella (Occitània).

Des del 2001, l'entitat organitza cada any un cicle entorn de la dansa i també s'encarrega de les activitats de dansa tradicional de la Diada Internacional de la Dansa. A més, com a membre de la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia, col·labora en els actes de la festa major del barri. Per això, conjuntament amb la Federació de la Festa Major de Gràcia, organitza els Tallers de Dansa Catalana per a nens i coordina l'Espai de la Dansa.

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

Actualment la secció d'esbart està redefinint quins poden ser els grups de futur en els  propers anys. En darrer terme l’entitat està treballant en dotar-se d’una activitat de dansa que incorpori la vessant tradicional.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Josefina Altés (ex dansaires i ex presidenta de l'esbart)

Los comentarios están cerrados.