Sant Isidre de Solivella, Esbart Dansaire

 

Any 1950 a 1959:

L'any 1959 es va crear l’esbart dansaire Sant Isidre de Solivella. Els mestres de dansa: en els seus inicis van ser les instructores de la "Sección Femenina" i  en breu van passar a dirigir l'esbart en Joan Cendra i Josep Ma Tarragó.

La creació de l'esbart es deu a un grup de gent que formaven part d'aquells grups que va crear el règim franquista amb el nom de "Coros y Danzas de la Sección Femenina de la Falange". Per donar una falsa sensació de recuperació de catalanitat, es van organitzar unes "Cátedras Ambulantes", a fi i efecte de portar al món rural l'adoctrinament franquista a través de "las instructoras", sota la aparença d'ensenyar diverses tasques domèstiques a les dones i la recuperació d'aquelles "danzas regionales" que havien estat prohibides en els primers anys del franquisme. Així va ser com a Solivella es van començar a ballar aquells ballets populars catalans. Aquest van ser els inicis de molts grups folklòrics a Catalunya entre els anys 40, 50 i 60 del sXX.

La Sección Femenina va ser una institució creada l'any 1934 per Pilar Primo de Rivera, germana del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera i implementada per les dones pertanyents a la Falange Espanyola i que va tenir vigència durant part de la Segona República Espanyola, la Guerra Civil Espanyola i fins pràcticament el final del franquisme, l'any 1975. En algunes entitats aquesta nova idea de competició entre grups folklòrics de "las regiones del estado español" va deixar una forta empremta tant en l'estil, la forma, la indumentària... del ball tradicional com en la pròpia psique dels practicants que en alguns cassos enguany encara es veu vigent, combreguin o no amb dita ideologia.

Any 1959.

Any 1959.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

L'any 1960 els balladors eren: D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Maria Sanahuja, Teresita Mestres, Ramona Montseny, Concepció Iglesias, Dolors Cortés, Pepita Español, Maria Teresa Español, Maria Dolors Gorgues, Maria del Carme Montseny, mossèn Tapies, Pepita Ballart, Rossita Sanahuja, Maria Pilar Cartañá, Carmen Canet i Antonieta Travé. A baix: Matias Corbella, Joan Cendra, Cecilia Iglesias, Maria Teresa Ballart, Elena Cortés, Rosa March, Alicia Ballart i Mercè Montseny.

 

L'any 1964 el règim franquista va decretar que a tot Espanya es realitzessin actes per commemorar els seus "25 años de paz". Aquesta celebració es va fer a Solivella l'any 1966. Per aquella ocasió es va engalanar amb aquest arc floral, que es veu a l'esquerra de la fotografia, l'entrada del carrer de la Creu, entre l'edifici del Sindicat i cal Ferrer. Per rebre a les autoritats que van venir a Solivella s'hi va fer anar a les noies de l'Esbart Dansaire Sant Isidre.

Balladores de l'esbart davant l'arc floral. Any 1966.

 

La nova generació de l'Esbart Dansaire havia començat amb força. Aquesta nova fornada no únicament ballava a les festes de Solivella, sinó que el seu bon nom feia que els convidessin a actuar en altres llocs.

Una de les seves primeres actuacions fora vila va ser a l'Espluga, on van ser cridats per formar part dels actes que es van organitzar el dia de la inauguració del Casal l'any 1965.

En acabar la seva actuació, les noies de l'Esbart es van voler fer una fotografia amb algun dels famosos que havien estat convidats a la inauguració del Casal de l'Espluga. Un d'aquests personatges era un molt conegut barman de Madrid, Perico Chicote. La molt grata sorpresa per aquestes noies, va ser quan, després de fer-se la fotografia, es va treure la cartera i els hi va donar 1.000 pessetes.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Maria Palau, Regina Foraster, el propi Perico Chicote, Maria del Carme Iglesias, Mercè Montseny i Clara Armengol. Ajupides: Maria Castro, Quimeta Orpinell, Lola García, Sunsi Orpinell i Conxita Ballart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

Esbart Sant Isidre de Solivella. Secció infantil l'any 1970.

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

Solivella any 1980. Festivitat de Sant Isidre (patró dels pagesos canonitzat per el Papa Gregori XV l’any 1622) Però als Països Catalans, amb anterioritat, ja tenien els seus propis sants de la pagesia a qui Isidre va substituir. A diferents indrets de parla catalana es veneraven com a patrons dels pagesos els Sants Abdó i Senén i Sant Galderic.

 

Esbart Dansaire de Solivella. Any 1984.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

L'any 2014 va ser una fita que l’entitat no va voler deixar passar i va commemorar els seus 60 anys de vida, el 4 de juny a la plaça del Fossat sota el Castell amb diversos actes com una exposició i un concert.

El 26 de juliol de 2014 Solivella va poder veure i gaudir d'una nova actuació d'alguns dels membres que havien format part de l'Esbart Dansaire Sant Isidre, va estat en motiu de la celebració que es va fer per commemorar el Tricentenari Catalunya.

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Anton Maria Tarragó (regidor de l'Ajuntament de Solivella i membre de l'esbart)

Los comentarios están cerrados.