Som Riu d’Or, Esbart

 

Any 2010 a 2019:

Som Riu d’Or és una entitat que va néixer el maig del 2018 al poble de Sant Fruitós de Bages i vol posar en valor el llenguatge artístic i emocional propi del territori, especialment en activitats de caràcter escènic: música, dansa i teatre.
Dedicada a l'estudi dels valors patrimonials immaterials del poble, Sant Fruitós de Bages, de la comarca del Bages i de Catalunya, amb la voluntat de recuperar-los i conservar-los, com el Ball Pla del Bages, Ball del puro i el Ballet de Déu de Rocafort. També, a la creació de nous valors artístics a partir de les arrels i a partir de l'exploració de nous llenguatges.

En el moment de la seva fundació i constitució de la junta directiva els membres van ser: president en Xavier Sagués, la sots presidenta Ma. Dolors Martín, tresorer Joan Juberó i secretari Gerard Robles, com a vocals, en formen part: Ma. Carme Jandula, Ramona Bernabeu i Josefina Sallés que son les encarregades de tenir el vestuari a punt i a mida.
Miquel A. Gomez i Josep Galera son els tècnics en atrezzo, decoració i regidors d’escena.
Carme Vilaseca es la responsable de la imatge de l’entitat i juntament amb Ariadna Robles son les responsables de les xarxes socials i difusió.
Antoni Fornells es el Director artístic i Eva Cuadrado la Directora tècnica.

A part dels membres de junta esmentats, col•laboren amb l’entitat: Marc Rodríguez, professor de música, és el responsable de la part musical de l’entitat, buscar i arranjar les partitures i assajar i dirigir la cobla a les actuacions, Eulàlia Casserres com a reforç a les xarxes socials, Anna Juberó monitora de l’escola de dansa, Judit Badrenes, perruqueria i Anna Budia en assessorament.

L'orientació de l'esbart parteix d’una base clàssica/tradicional com els balls que han pogut recuperar (antics balls que s'havien ballat a Sant Fruitós i rodalies) o altres com l’Espunyolet del Berguedà, Majorales d’Ulldemolins, Disfressada de Sant Vicenç dels Horts o Moixiganga de Sitges i mantenint l’escola Melo (Esbart Verdaguer) amb danses tant característiques com Divertiments, Arabesc o Cascavells, així com, algunes de les mes habituals en els repertoris d’esbarts com Marina i Aires de la Terra Alta d’Albert Sans o Ball Picat de Joan Masip...

16 d'octubre de 2018.

16 d'octubre de 2018.

 

Monestir de Sant Cugat. 27 de juliol de 2019. Foto: Miguel López Mallach.

Monestir de Sant Cugat. 27 de juliol de 2019. Foto: Miguel López Mallach.

Monestir de Sant Cugat. 27 de juliol de 2019.

Esbart Som Riu d'Or. Monestir de Sant Cugat. 27 de juliol de 2019.

 

El 17 de novembre de 2019 l'Esbart Som Riu d'Or va participar en l'espectacle dirigit per la ballarina i coreògrafa Montse Colomé "El Bages balla!" acte realitzat al Teatre Kursaal de Manresa. Hi van prendre part:

COORDINACIÓ ARTÍSTICA

Montse Colomé

PARTICIPANTS

Altrax Dance Studio de Sant Joan de Vilatorrada
Associació Cultural Dansa Zambra de Sant Joan de Vilatorrada
Associació Som Riu d’Or de Sant Fruitós de Bages
Associació de Sevillanes de Súria
Ballet Jove de Navarcles
Bastoners de Castellbell i el Vilar
Colla Sardanista Aires d’Or de Santpedor
Esbart Dansaire Navarclí de Navarcles
Esbart Dansaire Santvicentí de Sant Vicenç de Castellet
Esbart Dansaire Vilomarenc del Pont de Vilomara
Esbart La Verbena de Sant Joan de Vilatorrada
Esbart Monistrol Dansaire de Monistrol de Montserrat
Esbart Vila de Sallent
Escola +K Dansa de Sant Vicenç de Castellet
Escola Dansa Pure Dansa del Pont de Vilomara
Escola de ball M. Luz García de Sant Vicenç de Castellet
Escola de Dansa Ma Cinta de Súria
Isa Zumba de Castellbell i el Vilar
Petit Palace de Navàs
Punt de fuga de Sant Joan de Vilatorrad

El Bages Balla! vol mostrar la riquesa i diversitat d’estils de ball que es practiquen a la comarca del Bages. Més de vint entitats i escoles de dansa presentaran píndoles coreogràfiques d’uns 3 minuts que abracen estils diversos; des del flamenc a la sardana, de les danses tradicionals a les danses urbanes, de la dansa clàssica a la dansa contemporània, del ball de bastons als musicals, de la zumba a les sevillanes...

A l’espectacle El Bages Balla! hi participen més de 300 dansaires sota la coordinació de la coreògrafa Montse Colomé, que ja va dirigir l’espectacle ‘Manresa Balla!’, que es va poder veure l’octubre de l’any 2018 a la Sala Gran del Kursaal.

 

 

14 d'octubre de 2020.

14 d'octubre de 2020.

14 d'octubre de 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

L'11 d'octubre de 2020 l'esbart estrena un espectacle titulat "som orígens". En la seva presentació hi figuraven les següents paraules:

"LLAVOR, allò que és causa o ORIGEN d’on provenen altres coses. A partir d’aquesta definició, Som Riu d’Or els presenta l’espectacle SOM ORÍGENS, un relat que pretén explicar les característiques de l’entorn cultural Català. Narració, sense voluntat distintiva, sinó més aviat descriptiva amb el detall dels elements estructurals i característics de l’àrea d’influència Catalana, amb una mirada històrica, contemporània i futurista a l’hora. El mar, com a element socio-climàtic, la cultura de l’oli i el vi, la moneda, la llengua, les institucions (l’església), el progressisme actiu i la multiculturalitat". 

Cartell anunciador de l'espectacle. 11 i 12 d'octubre de 2020.

 

El 30 d'octubre de 2020 l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l’associació Som Riu d’Or van signar un conveni per tal de promocionar la cultura i les tradicions al municipi a través de la dansa.

En aquest sentit, el consistori va atorgar una subvenció a l’entitat per tal que promocionin la dansa tradicional amb diferents actuacions al municipi en dates assenyalades com la Festa Major, la Festa de l’Arròs o la Diada i que alhora puguin adquirir nou material de vestuari.

En la fotografia Àdria Mazcuñán, alcaldessa de Sant Fruitós de Bages i Xavier Sagués, President de l’Associació Som Riu d’Or.

A banda, en el marc del mateix conveni, el consistori els va cedir l’ús d’equipaments municipals per a realitzar els assajos i també com a espais per a emmagatzemar el material de l’entitat.

 

El 25 i 26 de setembre de 2021 l'esbart santfruitosenc Som Riu d'Or va prendre part en la 33a edició de l'Aplec Internacional que s'ha celebrat a l'Alguer, organitzat per Adifolk.

L'esbart Som riu d'Or a l'escenari de l'Alguer | AjSFB

Els dansaires van participar en les diferents desfilades de grups que van fer pel municipi, van prendre part en la mostra de danses i també van ballar en l'espectacle La Festa Major de Catalunya.

L'alcaldessa del municipi, Àdria Mazcuñán, i la regidora de cultura, Laia Feliu, van acompanyar institucionalment a la comitiva en aquest esdeveniment que aplega representants de tota la cultura popular catalana.

En total la ciutat italiana va acollir més de 1.000 participants d'entre els 40 grups que han pres part en la cita, on hi havia representants d'esbarts, colles geganteres, sardanistes, corals, jocs tradicionals, bastoners... entre altres entitats que representen la cultura popular catalana.

 

L'Esbart Som Riu d'Or ballant el dia 9 d’octubre del 2021, dins els actes de les Jornades de Patrimoni que es van fer al Museu de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages.

L'Esbart Som Riu d'Or ballant el dia 9 d’octubre del 2021, dins els actes de les Jornades de Patrimoni que es van fer al Museu de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages.

L'Esbart Som Riu d'Or ballant el dia 9 d’octubre del 2021, dins els actes de les Jornades de Patrimoni que es van fer al Museu de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages.

L'Esbart Som Riu d'Or ballant el dia 9 d’octubre del 2021, dins els actes de les Jornades de Patrimoni que es van fer al Museu de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages. Imatge cedida per "Rafa Imatges"

L'Esbart Som Riu d'Or ballant el dia 9 d’octubre del 2021, dins els actes de les Jornades de Patrimoni que es van fer al Museu de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages. Imatge cedida per "Rafa Imatges"

 

En l'actualitat l'esbart disposa d'un cos dansa amb 19 dansaires, nois i noies d’edats compreses entre els 16 i 26 anys, 12 nens de l’escola de dansa de 4 a 10 anys i els pares que els acompanyen.

Els seus mestres: Antoni Fornells es guionista, actor, director de teatre i mestre coreògraf de dansa tradicional.
Estudiós del fet religiós en l’àmbit teatral i de cultura popular, tant cristià com jueu/sefardí, així com, de la dansa tradicional catalana participant, amb Eva Cuadrado, en els treballs de recuperació de les danses: Ballet de Deu de Rocafort, Ball del Panellet de Castellgalí i Ball Pla del Bages.
Autor, guionista i director del auto sacramental Misteri de la Llum de Manresa, inventariat en el Patrimoni immaterial de la ciutat.
Eva Cuadrado te una llarga trajectòria com a mestra de dansa amb nens a partir de 4 anys fins adults, amb formació pedagògica en dansa i trastorns de conducta en infants i adolescents. Actualment també imparteix diferents cursos adreçats a perfils de persones grans desocupades i a joves en situació d'atur (Programa Noves Oportunitats), Prevenció de Riscos Laborals, Inserció laboral, Igualtat de gènere i Sensibilització mediambiental.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Ariadna Robles i Bernabeu (Esbart Som Riu d'Or)

Radio Sant Fruitós.

Los comentarios están cerrados.