Ball de bastons de Solsona

 

El ball de bastons de Solsona data de 1680, de quan va venir del poble de Sanaüja. L'estranya funció que adopten els dansaires d'aquest ball a la nostra ciutat és la de ser patges i acompanyants de la imatge de la Mare de Déu en els recorreguts processionals, un rol que només s'observa en un altre municipi català, Cardona. De fet, a tot Europa, només tenim constància que un element folklòric sigui el patge de la Verge a aquests dos municipis de Catalunya i a la ciutat italiana de Mistretta.

El ball de bastons de Solsona està format per infants, cosa puntual a Catalunya, i fins a l'any 1998 només era integrat per nois. Però com que la festa necessita adaptar-se progressivament a la societat actual, era lògic i just que les noies també hi fossin incorporades.

És un dels elements que més constància ha tingut al llarg de la seva història i ha pogut mantenir les seves característiques i els seus vestits fidels als originals. Igualment, les seves coreografies s'han mantingut invariables. La dansa és molt completa i consta de quatre parts, cada una d'elles amb música i coreografia pròpies.

 

Bastoners de Solsona.

 

Bastoners de Solsona. Any 1952.

 

 

Bastoners de Solsona. Any 1985.

 

Bastoners de Solsona. Any 1993.

 

Assaig dels Bastoners de Solsona.

Assaig dels Bastoners de Solsona

Los comentarios están cerrados.