Filadora, Ball de la (Banyoles)

 

El ball de La Filadora a Banyoles es balla novament des de l'any 1979 per iniciativa del mossèn de la vila amb la finalitat de fer més "alegre i saltirona la festa major". La festa major comença el dia 1 d'agost.

La història de la dansa però la va explicar el compositor de sardanes i cronista banyolí Rossend Palmada i Teixidor. El mateix dia que es va presentar novament en públic el ball de La Filadora, el 5 d'agost de 1979, Rossend Palmada hi va ser present per a veure com dansaven aquelles mainades La Filadora de Banyoles i l'Hereu Riera.

Sobre la història d'aquesta dansa ens va deixar les següents paraules:

"Era tradicional a la nostra població de Banyoles durant el sXIX el que cada barri tingués la seva festa peculiar i alguns d'ells tenien un ballet o dansa pròpia. Els barris de la perifèria foren els que amb més enteresa conservaven aquella tradició fins que el "casc" o nucli major va absorbir totes les seves festes.

El barri compost pels carrers Tirabecs i Morenes, avui Abaix i Puig, junt amb la Plaça Antiga, celebrava per la nit del dijous abans del carnaval una festa popular. Era costum ballar-hi, entre altres, una dansa dita vulgarment La Filadora. Avui l'Esbart Verdaguer de Barcelona la te en el seu repertori amb el nom de La Filosa de Banyoles. 

Les imatges d'aquesta dansa son tres: la primera representa una donzella asseguda i en acció d'estar filant, mentre el galant dansa davant d'ella al so d'una melodia al compàs de tres per quatre. La segona és la donzella la que balla al so de la mateixa melodia tot voltant el galant que es queda al centre seguint-la amb la mirada i tot fent anar els peus al compàs de la música. La tercera és una corranda al compàs de sis per vuit amb un temps molt alegre, que ballen ells dos units per les mans i en el penúltim acord el galant agafa la donzella pels colzes i la llença enlaire"

Los comentarios están cerrados.