Gegants, Ball de (Sant Cristòfor i Mas Bernat) Olot

Localitat: barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot.

Entitat Organitzadora: Comissió de festes i Associació de Veïns barri Sant Cristòfor i Mas Bernat.

Data de celebració: 10 de juliol (cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant). Sol ser el primer diumenge de juliol.

Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot (1980)

Gegant:

Nom: Cristòfor

Pes: 26 Qg

Alçada: 3'10 m

Geganta:

Nom: Bernarda

Pes: 26 Qg

Alçada: 3 m.

 

Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot (

 

Any 1970 a 1979:

L'any 1976, per les festes de Sant Isidre, la mainada del barri construeix uns gegants utilitzant pots de sabó, plàstics i fustes.

Primers gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot. Any 1976.

 

El ball era lliure i la música que s'utilitzava per a ballar-lo era la mateixa que la del Ball de Gegants d'Olot i així va ser fins l'any 1985.

L'any 1977 els gegants es desplacen a Mieres.

L'any 1978 es desplacen a Beuda. Entre aquests anys també realitzen diverses sortides per Olot.

L'any 1979 canvien els caps i es fan amb capses de cartró i també es renoven els vestits.

Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot amb els caps nous. Any 1979.

 

En el recull d'informació, treball de camp i ordenació de tot aquest material, les persones i els seus noms son imprescindibles per a l'autentificació del resultat final. Per això voldria deixar constancia de l'escrit de l'amic Jordi Casas al respecte de l'història dels gegants.

Amb tot el seu sentiment en Jordi Casas i Figueras ens deixa anar les seves emocions al voltant dels gegants del barri i el seu orígen: "Mercè, en Joan, en Jaume, en Dani, en Pere, en Jesús... i molts més vam decidir arreplegar pots de sabó de rentadora cilíndrics, quatre fustes, claus i pintures i vam construir uns gegants. Per jugar, per passar-nos-ho bé, perquè sí. Algunes mares ens els van vestir amb un plàstic de color verd caqui que es podia cosir i ens els apedaçaven després de cada sortida. Van ballar el dia de Sant Isidre, un parell d'anys, que és quan fèiem un foc al Cugó i, amb ells, vam sortir fins a Mieres i Beuda, gràcies al camió del pare de la Mercè. Ja sé que, per a molts dels qui llegiu aquestes ratlles, els noms no compten. De fet, en aquest pregó allò que compta és la bogeria infantil que va permetre dotar el barri de faràndula, perquè al darrere van venir uns altres gegants, diverses versions d'uns cabeçuts i d'uns cavallets i un parell de Lligamosques, fins que en Bartomeu Codinach va fer-ne uns de part de bo, antecessors dels actuals d'en Tavi i de l'Àngel. Sabíeu que els gegants que vam fer són màgics? Per què? Doncs, perquè ens van treure del davant de la tele, ens ho van fer passar bé i, sobretot, perquè van atraure els nostres pares els quals es van implicar en una primera festa recuperada que va consistir en la ballada dels gegants amb música de casset i uns jocs de cucanya. Màgics, perquè, després d'aquesta primera festa del barri en petit comitè, quasi particular, els nostres germans grans i els seus amics van decidir posar-s'hi de part de bo i recuperar de veritat la festa del barri dels bojos. Tingueu molt clar, però, que els gegants, cabeçuts i cavallets actuals també ho són de màgics. El barri s'ha transformat. Hi conviuen veïns de fa anys i nous veïns. Com abans, la faràndula els fa sortir a tots un cop a l'any de casa. En sou conscients que els fa sentir partícips d'una mateixa cosa, d'un barri? Veieu com són màgics. Pregó, vol dir crida. Crida a la festa. Gaudiu, doncs, de la festa, i sapigueuvos continuadors d'una bogeria que van iniciar un grup de marrecs, una bogeria que aquells marrecs encara duem a dins, i per molts anys".

 

 

Any 1980 a 1989:

L'any 1980 en Bartomeu Codinach va fer uns nous gegants.

Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot. Constructor: Bartomeu Codinach l'any 1980.

 

El mes d'abril de l'any 1985, sent mestre de dansa de l'Esbart Marboleny de Les Preses (Girona), se'm va proposar de fer una coreografia per al Ball dels Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas bernat d'Olot. La nova música era dels mestres Pere Fontàs i Francesc Molas.

Les persones que em van fer aquesta proposta van ser. Josep Batlle, dansaire de l'esbart de Les Preses i membre de la Comissió de Festes del barri, Jaume Bahí i Jordi Casas de la Comissió de Festes i geganters del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat.

La coreografia estaba llesta a primers de juny de 1985. Aleshores van començar els assajos. En Josep Batlle va baixar a Barcelona per aprendre els moviments coreogràfics i passos que es proposaven per cada figura... Els dos caps de setmana anteriors a l'estrena em vaix desplaçar a La Garrotxa per a poder fer assajos amb els gegants i els dos portadors geganters.

A les 12 del migdia del diumenge 7 de juliol de 1985, es va estrenar el ball. La Comissió de Festes va donar l'aprovació unànim.

Programa de festa major de l'any 1985.

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

Any 2000 a 2009:

Gegants actuals al costat de tota la faràndula del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot.

 

 

Any 2010 a 2019:

El mes de juliol de l'any 2011, per les festes del barri es fa el casament dels gegants actuals.

La comissió de festes de Sant Cristòfor i Mas Bernat va homenatjar els gegants vells d'aquest barri (4 de juliol de 2015) amb motiu del trenta-cinquè aniversari de la seva construcció per part de Bartomeu Codinach. A part de recordar l'efemèride amb una ressenya històrica en el programa de la festa a càrrec de Víctor de Paz, els gegants van fer una ballada dissabte a dos quarts de dotze de la nit. La festa va començar el 2 de juliol i es va acabar el diumenge següent amb la tornaboda i el ball de la faràndula.

Gegants vells (1980) amb la nova indumentaria. 4 de juliol de 2015. Imatge "El Punt".

 

El 5 de juliol de 2015 els Gegants de Viserta visiten el barri olotí de Sant Cristòfor i Mas Bernat en motiu de les seves festes, convidats pels seus gegants Cristòfor i Bernarda que celebren enguany la recuperació dels gegants vells del barri. Al parc de Miquel Martí i Pol a 2/4 d'1 del migdia es va realitzar el tradicional Ball de Gegants, Nans i Cavallets del barri amb el Ball dels Gegants de Viserta interpretats per la Cobla Osona.

 

Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot. 2 de juliol de 2017.

 

 

La indumentaria:

Gegants vells (1980):

Cristòfor: túnica llistada amb el baix i les mànigues de diferent color, cinturó negre amb una grossa sivella daurada, mitja capa grana, collaret, corona, pergamí a la mà dreta.

Bernarda: vestit estampat vermell i blau, cinturó ample amb medalló i penjoll, mantellina llarga blanca pel damunt de les espatlles, corona, ram de flors a la mà dreta.

 

Gegants nous:

Detall de la indumentaria de la geganta amb el portador dins.

 

 

La música:

Des de la creació dels primers gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot, aquests, ballaven acompanyats per la música dels Gegants d'Olot.

L'any 1985 ballen per primera vegada amb música pròpia gràcies als mestres Pere Fontàs i Francesc Molas i la coreografía de Frederic Gaude Viñas.

Aquesta música te una melodia de 16 compassos repetida 8 vegades. La 4a i 5a repetició son a ritme més viu. A la música li correspón la següent lletra titulada "Els Gegants del Barri"

"Pel Barri de Sant Cristòfor

de Mas Bernat fins el pont

ella sempre va al darrera

i ell, orgullós, al davant;

ella amb cara blanca i fina

ell pintat amb purpurina

recorren la cercavila

la Geganta i el Gegant.

Al redós de la hornacina (fornícula),

on el Sant hi te l'estada,

els bailets enjogassats

a la font, en van mullant.

Quan veuen tanta alegria

obliden la gerarquia

i també mouen gatzara

la Geganta i el Gegant.

El jorn de la tornaboda

molts cansats passen encara

vers la font de la Salut

amb els veIns al voltant.

L'aigua n'és pels que sedeguen

i la gent del barri envegen

quan, el càntir d'aigua omplenen

la Geganta i el Gegant".

                                                                          El Campaner del Fluvià (Joan Callís i Guix).

 

       

Melodia del Ball de Gegants del barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot.  Escrita per Pere Fontàs.

 

També es conserva l'instrumentació per a cobla amb la partitura i particel·les, composta per Francesc Molas.

Mostra del paper del flabiol de l'instrumentació per a cobla.

 

 

El Ball:

Al pas dels anys el ball ha sofert algunes modificacions (1985-2018) però l'essència del ball primitiu encara es manté.

Seguidament passo a descriure la coreografia del ball que vaig fer per als gegants de Sant Cristòfor i Mas Bernat d'Olot l'any 1985.

   

 

  

 

  

 

   

 

 

En aquesta filmació podem veure les petites modificacions que ha tingut el ball al pas dels anys.

 

 

Bibliografia:

Melodia manuscrita Pere Fontàs (Olot, abril de 1983).

Partitura per a cobla de Francesc Molas.

Programa de festa major de l'any 1985.

Blog de Víctor Paz.

Història d'una bogeria. Jordi Casas i Figueras.

Treballs de camp i coreografía (1985) Frederic Gaude Viñas.