Dansaires de l’Om (Llanars)

 

 

Els dansaires de l’Om es va formar l’any 1997.

Un grup de joves del poble es van unir amb la intenció de recuperar el Ball del Roser que s’havia ballat a Llanars fa més de 70 anys. A part del Ball de Roser, s’han anat incorporant més danses tradicionals catalanes esdevenint una esbart dansaire, i cada any per la Festa Major de Llanars, els Dansaires ballen a la plaça de l’Om. Actualment, el formen 12 dansaires grans i 22 dansaires del grup del més petits.

El Ball del Roser que cada any representen des d'ara els Dansaires de l'Om de Llanars sembla ser que es va deixar de ballar als anys 20 del sXX. Gràcies a la iniciativa d'aquestes persones en l'actualitat es continua ballant aquesta ancestral dansa.

Les festes del Roser eren molt sentides i estimades pel poble que era qui tenia cura de tot el ritual. També eren celebrades en la Catalunya Nord (al Rosselló, Vallespir, etc.), a València i en terres d’Aragó. Les festes del Roser a Catalunya tenen el seu origen en el segle XIV, quan es crearen confraries, i és propi i autòcton de Catalunya celebrar-les pel mes de maig. Gaudiren d’una gran solemnitat i popularitat, sobretot al segle XVII.

Ja en el segle XI trobem notícies que ens parlen de les Pabordesses i de les seves funcions, que eren diverses: tenien cura de l’arranjament de l’altar, de les almoines i del recapte d’aliments per als pobres, dels casaments i batejos, d’assistir als malats i dels enterraments, etc. També s’encarregaven de les festes del Roser, amb tot el que això comportava. Per arreplegar diners pel sufragi de les festes feien rifes, venien rams de flors i subhastaven diferents objectes. És curiós observar com les responsabilitats del càrrec recauen en les Pabordesses, mentre que els Pabordes es limiten a donar suport. Les Pabordesses varen a arribar a obtenir privilegis Reials.

El càrrec de Pabordessa era renovat cada any i era una sorpresa i un honor pels escollits. Fins a principi del segle XX, els capellans i vicaris intervenen en el nomenament de Pabordes i Pabordesses. Més endavant, en intervenir-hi l’autoritat civil, es va crear una certa desavinença. Va ser ben entrat el segle XX quan l’Església va deixar d’intervenir en el nomenament dels càrrecs de Pabordes i Pabordesses, fet, però, que coincideix, amb la decadència de les confraries i dels mateixos balls, això va comportar que l’autoritat eclesiàstica es limités a fiscalitzar els comptes, i fossin les autoritats civils i el mateix poble l’encarregat de nomenar els Pabordes i Pabordesses.

 

 

Any 1900 a 1909:

Podem assegurar que els primers anys del sXX es ballava a Llanars el Ball del Roser no podent datar l'antiguitat d'aquest. Es deixa de ballar en el decurs dels anys 20 del sXX quedant pràcticament en l'oblid. No és fins l'any 1997 que un grup de joves de Llanars fan revifar novament aquesta dansa fins l'actualitat.

 

Any 1910 a 1919:

Any 1920 a 1929:

Any 1930 a 1939:

Any 1940 a 1949:

Any 1950 a 1959:

Any 1960 1 1969:

Any 1970 a 1979:

Any 1980 a 1989:

Any 1990 a 1999:

1997 any de la recuperació del Ball del Roser.

 

Any 2000 a 2009:

El diumenge 27 de setembre de 2009, tot coincidint amb la festa major de Llanars es va celebrar la missa cantada amb acompanyament de l'orquestra  Amoga (12:00)
Dues sardanes amb l'orquestre Amoga. Plaça de l’Om (13:00)
Audició de sardanes amb l'orquestre Amoga i tot seguit danses populars amb els Dansaires de l’Om i el Grup del Ball del Roser de Vallfogona. Plaça de l’Om (17:00)
Missa en honor de Sant Cosme i Damià, pels devots i celebrada en el seu altar (20:00)

Nació Ripollès (Nació Digital) de 29/09/2009 publicava el següent: "Llanars pren el relleu a Campdevànol en la roda de festes majors del Ripollès. Des de divendres al vespre i fins al dimarts el municipi de la Vall de Camprodon es vestirà de gala per fer festa grossa. Alguns dels actes més destacats són l'espectacle de foc i la traca d'inici de festa, les danses populars amb els Dansaires de l'Om i el grup de ball del Roser de Vallfogona o l'arrossada popular de dilluns de festa major".

Dansaires de l'Om i el grup de ball del Roser de Vallfogona ballant amb la gent del poble i forasters l'any 2009.

 

 

Any 2010 a 2019:

    

Cartell i programa d'actes de la festa major de Llanars de l'any 2013.

 

Cartell de festa major de Llanars de l'any 2014.

 

El dissabte, 16 de setembre de 2017, a les 12h a la sala del c/ Catalunya núm 3 bis, va tenir  lloc la inauguració de l’exposició del 20è aniversari dels Dansaires de l’Om.

Cartell de la exposició. 

Los comentarios están cerrados.